Foto portada: pisos al barri de Can Llong. Autor: J.d.A.

Tres mesos després, la llei que regula els lloguers no convenç ningú

  • “A la llarga, invertir en habitatge no valdrà la pena”, afirma el gerent de la Cambra de la Propietat. 
  • El Sindicat de Llogateres denuncia que alguns propietaris pugen preu afegint els impostos o les obres als lloguers. 

La llei de regulació dels lloguers haurà d’esperar mínim un any per començar a veure els seus primers fruits. Després de tres mesos des de la seva entrada en vigor, el passat 22 de setembre, la llei no convenç els sectors implicats, des de la Cambra de la Propietat fins el Sindicat de Llogateres. 

Sabadell forma part dels 60 municipis catalans amb un mercat d’habitatge tens, és a dir que es troba en risc de no disposar d’habitatges de lloguer a un preu assequible a tota la població. Això significa que o bé el preu del lloguer supera el 30 per cent dels ingressos habituals de les llars o de la renda mitjana de les persones menors de 35 anys o bé el preu ha crescut tres punts per sobre de l’IPC en els últims cinc anys. La llei de regulació de lloguers es va aprovar al Parlament per rebaixar i congelar els preus en els nous contractes que tinguin lloc en aquestes zones, però la seva aplicació no està sent fàcil.

La Cambra de la Propietat, crítica

Des que va entrar en vigor, la Cambra de la Propietat ha detectat els primers problemes. La llei dictamina que tots els municipis amb un mercat d’habitatge tens han de comptar amb un Índex de referència de preus que determina el preu mitjà del metre quadrat  d’una zona. A l’hora de fer aquest Índex de Referència és quan apareixen els problemes. El mecanisme que se segueix per indicar l’Índex, presenta buits importants com ara no tenir en compte l’estat de manteniment de l’habitatge.

“La informació que demana l’Agència de l’Habitatge per fer l’Índex és massa genèrica i perquè els nous contractes s’adaptin a la nova llei, cal informació més específica i detallada” explica el gerent de la Cambra, Jaume Torras.

A banda, el gerent comenta que dificulta el procés i no ajuda que els propietaris baixin d’internet contractes que no aporten la informació que cal i per tant, no es regeixen a la llei. Torras apunta les conseqüències que tindrà la llei a llarg termini, ja que ara per ara tindrà poca incidència per la situació de crisi actual. Segons ell, la llei tindrà un impacte negatiu en els propietaris quan l’economia es torni a aixecar: la rendibilitat que podrien extreure’n anirà molt a la baixa i en conseqüència s’empobriran. “Ens trobarem en una situació de contenció de preus on invertir en habitatge no valdrà la pena”, afirma el gerent de la Cambra. 

El gerent de la Cambra de la Propietat, Jaume Torras Autor: David B.

Des de la Cambra de la Propietat també s’ha detectat una gran desinformació per part de molts usuaris. Segons detalla el gerent, hi ha hagut un augment molt elevat de les consultes informatives sobre la llei, perquè costa molt d’entendre què regula i la seva aplicació. A més, informar-se per internet no és una de les vies que ajudin a entendre i agilitzar els passos, al contrari, crea més dubtes, tal com explica el gerent. Paral·lelament s’ha observat un descontentament general de la majoria de propietaris envers la llei i el règim sancionador d’aquesta. Les infraccions poden ser lleus o greus i oscil·len entre els 3.000 i els 90.000 euros, unes xifres que des de la Cambra de la Propietat, classifiquen de “brutals”. 

Què hi diu el Sindicat de Llogateres?

El Sindicat de Llogateres per la seva banda, coincideix que les conseqüències de l’aplicació de la llei es veuran reflectides a llarg termini, encara que també comencen a trobar-se amb els primers problemes. Segons la portaveu del Sindicat, Marina Jiménez, molts dels propietaris s’estan acostumat a fer buits legals amb les despeses com ara l’IBI o l’impost de la brossa, les afegeixen com a addicionals a l’Índex. Per aquesta raó el preu puja, quan no hauria, segons detallen des del Sindicat, cosa que “vulnera l’esperit de la llei”. Amb l’objectiu d’apujar el preu, segons explica Jiménez, molts propietaris juguen amb les obres. Es poden incloure o no dins l’Índex depenent de si són de millora o de reparació. Una informació que pot passar per alt i violar la llei.  

Marina Jiménez, portaveu Sindicat de Llogateres. Autor: Cedida.

“Amb els mesos que portem amb la llei, ja hem negociat amb molts propietaris” explica Jiménez. El Sindicat amb l’aplicació de la llei i la situació de crisi que s’està vivint ha notat un fort augment de persones que necessiten assessorament perquè com els passa als propietaris, els llogaters també els costa entendre les bases i l’aplicació de la llei. Per aquesta raó, des del Sindicat es fan xerrades per evitar que els propietaris enganyin als llogaters o els facin firmar contractes que no es regeixen a la nova llei.

“Si no haguessin fixat aquestes quantitats, no hi hauria cap mena de garantia perquè es compleixi i respecti la llei”, assegura Jiménez pel que fa al règim sancionador de la llei criticat per la Cambra. 

El Sindicat també ha notat un fort desconeixement de la llei en les immobiliàries. “Hem hagut de contactar amb moltes immobiliàries de Sabadell per comunicar que hem detectat que algunes passen per alt la llei i desconeixen què ha de constar en els nous contractes” esmenta Marina Jiménez. Algunes immobiliàries amb seu a Sabadell com Agincat, Cedos i Immohabitat es defensen d’aquesta acusació amb la difícil gestió i aplicació de la llei i coincideixen que està sent un procés molt complicat. 

D’una banda, el gerent de la immobiliària CedosCarles Planes, explica que des que va entrar en vigor la llei, hi ha hagut moltes modificacions fins aquesta setmana, per exemple: inicialment els metres que s’havien d’agafar per fer l’Índex eren els cadastrals i ara són els de la cèdula d’habitabilitat. Tanmateix, sobre el buit legal que molts propietaris poden fer amb les despeses per tal d’apujar els preus, ja s’ha detectat i modificat en llei aquesta mateixa setmana, segons expliquen des d’Agincat. D’altra banda, Planes expressa el seu descontentament amb la gestió i aplicació de la llei per part de la Generalitat:

“Hauria estat molt més còmode per a tothom que un cop aprovada la llei, abans d’aplicar-la, totes les administracions que formem el gremi de l’habitatge haguéssim rebut una formació i se’ns hagués explicat bé ja que ara ens trobem en una situació molt confusa”. 

Seguint la línia de les problemàtiques, el gerent d’ImmohabitatJaume Pedròs, explica que “el programa que s’ha d’utilitzar per fer l’Índex no va gens bé, depenent del dia i l’hora mostra uns valors o uns altres, i no tenen sentit”. A més, Pedròs insisteix que la llei està mal formulada, ja que el dia de la signatura del nou contracte, s’ha d’emetre un document amb data de l’Índex i aquest pot variar en qüestió d’hores, “aleshores ja no valdria” explica el gerent d’Immohabitat. L’administració d’Agincat afegeix que “aquest canvi constant en els valors fa que no puguem donar un preu exacte a cap de les parts”. 

Les tres immobiliàries confirmen la desinformació envers la llei, tant del col·lectiu dels propietaris com del dels llogaters.

“Moltes vegades som les immobiliàries les que descobrim l’existència de la llei als propietaris i llogaters”, diu Planes. Pedròs afegeix que “hi ha cops que els usuaris venen informats, però de manera errònia i amb una informació del que interessa a cada part”, afegeix Pedròs.

A més, el gerent de Cedos coincideix amb la Cambra de la Propietat que la llei desincentiva molt als propietaris però confessa que “de moment, la demanda aguanta” Tot i això, a Agincat s’han trobat amb molts casos on els propietaris tenen una idea d’un preu i quan veuen l’Índex prefereixen tenir l’habitatge tancat amb ningú a dins. 

Amb tot, caldrà veure com evoluciona i actua la llei, i si la crisi per la pandèmia afectarà en gran manera la seva aplicació. De moment, els primers mesos només han portat problemes per totes les parts.

Foto portada: pisos al barri de Can Llong. Autor: J.d.A. 

Comments are closed.