La inflació es cola a la taula de Nadal

——-PUBLICITAT——-

——-PUBLICITAT——-

Al tradicional encariment dels aliments durant les festes nadalenques, aquest any s’hi suma l’increment de l’IPC dels darrers mesos. Les famílies han intentat estalviar-se aquest extra reformulant els àpats del cap de setmana i els mercats ho han notat: alguns paradistes observen com aquest any hi ha hagut un declivi en les comandes i, altres, com el preu determina el menú d’aquest Nadal. Tot i això, a hores d’ara les comandes ja estan tancades i, de fet, alguns clients ja comencen a recollir-les per tenir a punt la primera ronda gastronòmica: el sopar de demà, 24 de desembre.

El Mercat Central s’ha convertit en un formiguer de persones amunt i avall durant tota la setmana: la mare que encarrega les espatlles de xai, el pare que encomana els canelons i els avis que fan un cop d’ull a totes les parades per aportar algun detall a la taula. Aquest cap de setmana és Nadal i a ningú se li escapa: “Ja no és com abans, quan la gent anava més a últim moment. Fa dies que tenim comandes i ja no sé ni quantes en portem! Ara cada vegada hi ha més gent previsora i molta que congela, també”, explica Glòria Sanjuán, propietària d’una parada amb aquest mateix cognom al Mercat Central. El pollastre rostit, els canelons, el cabrit i les gambes continuen sent els productes típics de la campanya nadalenca, però també hi ha tradicions ben curioses amagades entre les receptes de cuina:

“No ho coneix gaire gent perquè és molt antic, però sempre hi ha qui ve a buscar les nostres ‘boletes màgiques’. Les ‘boletes màgiques’ són boletes de sagí, un greix ranci que es barreja amb farina, i fan que el caldo de Nadal no tingui llunetes. Quan et menges la sopa, tens la sensació que és el caldo d’una casa de pagès”, afegeix Sanjuán.

Sanjuán va optar per anomenar així un dels seus productes estrella, però, en altres establiments, els canelons tradicionals de Sant Esteve són els més buscats. Llegums Ponsa, al Mercat de La Creu Alta, va preparar més de 700 unitats diumenge passat amb la impressió que els vendria tots durant aquesta setmana. De fet, Josepa Artigas és una sabadellenca que dilluns, a gairebé una setmana pel dia de Nadal, ja tenia els canelons fets i ara anava a la recerca dels ingredients pel primer plat: “Per mi aquesta és la millor carnisseria de Sabadell: l’escudella queda boníssima amb la botifarra que tenen aquí”, diu com a clienta habitual.

El Mercat Central, aquest dilluns. Autor: Izan Vizuete

Jaume Ribó ja fa dies que va encomanar i també recollir el seu pollastre: “A la pandèmia, quan havíem de fer dinars i sopars més reduïts, vaig optar per comprar el menjar unes setmanes abans de Nadal. Així m’assegurava que en tenia i ho comprava abans de la pujada de preus. Al cap i a la fi, només érem nosaltres i, si no sortia tan bé, ‘no passa res’. Però va sortir igual que sempre i aquest any he repetit el patró perquè ja està tot prou car”.

El Mercat de La Creu Alta, aquest dilluns. Autor: Izan Vizuete

Aquest dilluns, Ribó només ha vingut al mercat per comprar els productes frescos, com la pinya, i les prunes per farcir el pollastre. De fet, Àngels Miralles, de Fruits Secs Àngels, assegura que aquest és un dels plats típics i dels més econòmics; aquest és un dels motius que expliquen per què, malgrat la inflació, ha triplicat les vendes de prunes i pinyons aquest any.

Menys comandes i més econòmiques

La inflació dels darrers mesos ha accentuat la tradicional pujada de preus per aquestes dates, fet que ha influït en les compres nadalenques. Si bé pràcticament ningú ha volgut renunciar als menjars típics de Nadal, sí que pràcticament tothom ha buscat la fórmula per fer-ho de la manera més econòmica possible. És així com la majoria de carnisseries han venut més pollastre i galls d’indi que xais, per exemple. I malgrat que, segons les peixateries, els preus no han pujat tant en aquest sector perquè “ha estat un bon any” i la compra acostuma a ser via subhasta a la baixa, sí que els clients no s’han mirat tant productes com els escamarlans o els musclos.

——-PUBLICITAT——-

——-PUBLICITAT——-

Foto portada: el Mercat Central, aquest dilluns. Autor: Izan Vizuete

Comments are closed.