Foto portada: agents implicats en l'organització de la Nit de la Ciència. Autor: J.d.A.

La Nit de la Ciència busca recursos per finançar la recerca en trastorns de salut mental entre infants i joves

La primera Nit de la Ciència de Sabadell arrenca amb l’objectiu de millorar la situació d’infants i joves amb problemes de salut mental. Els beneficis que s’obtinguin de la iniciativa aniran destinats a un projecte de recerca de la Fundació Parc Taulí.

L’objectiu és “donar un significatiu salt endavant”, en paraules de Diego Palao, psiquiatra i director executiu del servei de Salut Mental de l’hospital Parc Taulí. Així es volen detectar abans els problemes de salut mental entre els infants i adolescents. Amb cinc objectius: reduir a la meitat el risc de psicosi, reduir a la meitat l’abandonament escolar entre infants i joves amb problemes mental, fer decaure el risc de suïcidi en aquesta franja d’edat, reduir dues terceres parts el número de persones amb anorèxia crònica i, finalment, intervenir de forma integral en l’autisme. Tot un seguit d’ambiciosos objectius que cal complir de la mà de la família, els centres educatius i la medicina d’atenció primària. En aquesta línia va el projecte, que crearia una web amb tot de recursos a la mà de famílies, mestres i metges.

25.000 euros recaptats

De moment, la iniciativa ha recaptat uns 25.000 euros (la majoria de donacions d’empreses i institucions de la ciutat i el Vallès). Ara s’espera la complicitat ciutadana en el concert que es farà el dia 18 de novembre, i que configurarà la primera Nit de la Ciència i el Coneixement de Sabadell. Hi actuaran el televisiu (Oh Happy Day) Quartet Mèlt i el quintet de corda de la principal empresa cultural de la ciutat: l’Orquestra Simfònica del Vallès. El preu és de dotze euros. Fins ara s’han venut unes 300 entrades. “Però hem d’omplir la Faràndula”, afegeix Palao, qui des del 2007 ha coordinat un projecte per reduir el risc d’intent de suïcidi que a dia d’avui ja no s’aplica només a l’àrea de Sabadell sinó a tota Catalunya i s’està implantant a la resta de l’Espanya.

La Nit de la Ciència i el Coneixement iniciativa sorgeix de la mà de la Universitat Autònoma, la Fundació Bosch i Cardellach, la Corporació Sanitària Parc Taulí (CSPT), la Fundació Parc Taulí i l’Ajuntament. D’una forma o d’una altra també s’hi ha sumat la Fundació Olga Torres, el Gremi de Restauració (faran menús científics en alguns restaurants), l’associació Sabadell Comerç Centre i altres agents socials sabadellencs. Palao manté que per dur a terme la primera fase del projecte, que desenvolupa el pla durant el primer any, caldrien el doble de fons.

La primera edició de l’esdeveniment sempre és la més complicada. Però ja podem dir que és un èxit perquè hem posat en valor la recerca que es fa a Sabadell, fomentem les vocacions científiques, som solidaris amb un projecte de recerca fet a la ciutat i hem fet de la Nit de la Ciència un projecte de ciutat”, apunta el director de la Fundació Bosch i Cardellach, Joan Brunet.

Durant l’acte de la Faràndula es farà entrega també de diverses beques, tant de retenció del talent científics  com per incentivar la recerca mèdica. “El projecte connecta totalment amb la filosofia del govern de Sabadell: volem que la nostra ciutat és converteixi en un laboratori social”, ha finalitzat el regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez.

Foto portada: agents implicats en l’organització de la Nit de la Ciència. Autor: J.d.A. 

Comments are closed.