Activitat esportiva de les dones. Autora: N. Bueno.

Només un 23 per cent dels esportistes federats són dones

Per tal de potenciar l’esport femení i reduir la desigualtat que hi ha entre homes i dones en el món de l’esport, la regidora d’Esports, Marisol Martínez, ha presentat aquest dimarts un recull de dades i els objectius de la regidoria en aquest àmbit.

Tal i com ha explicat Martínez, l’ajuntament “reivindica el paper de la dona en l’esport i la igualtat de condicions i de visualització”. És per això que es bonifica al 100 per cent els equipis femenins en l’ús de les instal·lacions esportives, es dóna suport a esdeveniments esportius per a dones i a la campanya contra la violència cap a la dona. També hi ha el programa Fit Jove, que vol que els adolescents no abandonin l’esport.

La regidora ha explicat que en els últims anys ha augmentat el nombre de llicències esportives femenines, “tot i que encara hi ha una diferència important amb les masculines. L’element diferenciador entre homes i dones és l’esport federat”, ha dit Martínez, on ha aportat dades que han demostrat que només un 23 per cent de les persones federades són dones.

“Esportistes per il·lustrar la situació”

La presentació ha comptat amb la participació de tres esportistes de la ciutat que han aportat la seva visió i experiència. Entre elles hi havia Carme Valero, ex-atleta olímpica i pionera de l’atletisme femení a Espanya, que ha parlat dels seus inicis, quan tenia vuit anys i es va apuntar a una cursa. “Als llocs s’hi arriba si t’ho proposes” ha dit, fent referència a les dificultats de casa seva quan era petita.

Segons ha explicat Valero, quan ella va comença a competir “només es cridava a nois, nosaltres no teníem competicions”, a més de destacar la diferència entre el que pagaven als nois i a les noies. Valero ha assegurat que “sempre hem hagut d’anar lluitant per arribar a algun lloc i penso fer-ho fins que calgui per la igualtat”.

“Ell cobra un sou però jo no”

Sandra Santanyes fa 26 anys que competeix en el món del ciclisme i ha participat en curses tan importants com la Titan Desert. En el ciclisme, les corredores femenines sortien al darrere dels homes i no tenien una categoria específica fins que al 2014, en començar una cursa, les ciclistes es van asseure al terra i “a partir d’allí, les organitzacions ens respecten”, ha explicat.

“Estem orgulloses perquè s’han equiparat premis entre les categories femenines i masculines”, ha dit, tot i que aquesta igualtat no ha arribat a tot arreu, ja que la Sandra té un palmarès millor que el seu company d’equip i “ell cobra un sou però jo no”. “S’ha fet molt però encara s’ha de fer més”, ha sentenciat Santanyes.

Finalment, la nedadora de natació sincronitzada i medallista olímpica Ona Carbonell ha dit que “tot va en molt bona evolució i portem anys creixent”. “S’ha de potenciar que les dones practiquin esport d’elit i federat”, ha afirmat Carbonell, tot i que ha reconegut que en la natació sincronitzada no ha viscut tant aquesta diferència perquè “fins fa un any i mig era exclusiu de dones”.

Foto portada: Santanyes, Martínez, Valero i Carbonell. Autora: N. Bueno.

Comments are closed.