Collage entrevistes carrer 8M

Et sents discriminada en relació als homes?

En un dia tan important com avui, el Dia Internacional de les Dones, hem sortit al carrer per preguntar a les sabadellenques si se senten discriminades amb relació als homes i quins aspectes creuen que s’haurien de millorar com a societat per canviar certes situacions i comportaments que poden resultar incòmodes i violents.

La majoria de les entrevistades han afirmat sentir-se discriminades actualment o en algun moment de la seva vida pel fet de ser dona. Tot i això, hi ha algun cas, especialment en joves, que han declarat no haver patit mai cap classe de discriminació i que no consideren necessàries més mesures.

“Hi ha discriminació contra la dona en tots els nivells, en l’àmbit laboral, de la universitat… La dona sempre va al segon replà, no va mai al primer. També hi ha discriminació quan vas pel carrer i algú et diu el que no ha de dir. Llavors resulta que has de justificar i aclarir que t’ho han fet a tu i que t’has sentit dolguda”, afirma la Maria Carme Hernández que viu al Centre.

Justament en aquest tema de la seguretat als carrers han estat vàries les dones que han volgut remarcar aquest aspecte i que han patit situacions incòmodes i insegures quan caminen soles pel carrer.

“La seguretat quan camines pel carrer no és la mateixa la que senten els homes que les dones. En l’àmbit laboral encara no hem tingut cap experiència, però en anar pel carrer i que et mirin i et diguin coses sí. Després si et queixes ho infravaloren i et diuen que són floretes i que són coses bones, quan òbviament no ho són”, afirmen la Natàlia i la Ivet, de 20 anys.

D’altres sabadellenques com la Paula Torrico afirmen no haver-se sentit discriminades directament, però sí que consideren que hi ha comportaments que s’haurien de millorar com a societat.

“Jo no m’he sentit discriminada en aspectes com la feina, però sí que és cert que tinc alguns amics que són una mica masclistes i a vegades diuen comentaris que estan molt fora de lloc. Després ho arreglen dient que és broma, però al final són aquests micromasclismes que hi ha a la societat.”, comenta la jove de 21 anys, de Can Rull.

Tot i que les persones més joves encara no s’han endinsat de manera fixa al món laboral, n’hi ha algunes que sí que ho han fet i que consideren que hi ha discriminació en aquest àmbit.

“En l’àmbit laboral encara hi ha oficis en els quals està molt marcats que són per homes o que són per dones. És veritat que cada vegada s’està acabant més això, però encara passa. Evidentment, també hi ha discriminació en l’àmbit de parella i de rols en les relacions sexoafectives on es dona la violència de gènere.”, comenta la Sílvia Fernández de 21 anys, que viu al centre.

Un altre dels aspectes que han destacat algunes de les dones entrevistades ha estat el fet que els inculquin des de la societat el model de vida que han de tenir. Així ho ha explicat la Maria Puigverd, de 28 anys.

“Hi ha molts aspectes que es podrien millorar com a drets socials. Se’ns inculca que hem de tenir una vida, que hem de tenir fills, treballar i ser fortes. Tot això en una societat que és masclista de base i que tampoc ajuda. Nosaltres tampoc ens podem ajudar perquè vivim educats en aquest sistema”, explica la ciutadana.

Encara que la majoria de les dones han destacat alguns aspectes a millorar i han explicat situacions en les quals s’han sentit discriminades, n’hi ha hagut algunes que han afirmat no haver-se sentit mai així. “Nosaltres no hem patit discriminació i no creiem que s’hagin de millorar o canviar alguns comportaments” comenten l’Anna Carrillo i Ainhoa González, joves de 18 anys de Sant Quirze.

Foto portada: Silvia Fernández, Maria Puigverd i Paula Torrico. Autora: Noèlia Pérez.

Comments are closed.