Foto portada: una terrassa en tarima, a Can Rull. Autor: J.d.A.

Comencen a autoritzar les terrasses a la calçada

Coincidint amb l’obertura parcial d’algunes restriccions tant a l’hostaleria com al sector esportiu, l’Ajuntament desenvolupa ara la moció aprovada el mes de novembre per permetre bars i restaurants tenir terrasses a la via pública, sigui a través de tarimes o d’altres elements. Una mesura que s’ha posat en marxa des de fa mesos a altres municipis però que ha costat a Sabadell perquè “hem hagut de començar de zero; portàvem tres anys sense autoritzar tarimes”, segons ha indicat el regidor Eloi Cortés en roda de premsa.  

Aquest dilluns es relaxen una mica les restriccions contra el coronavirus. Els bars i restaurants poden obrir una hora més per esmorzar (de les 7 hores fins les 10.30 hores) i una hora més per dinar (de les 13 hores fins les 16.30 hores). I els gimnasos i clubs esportius, que només podien fer activitats a l’aire lliure, ara poden obrir a interiors amb un aforament limitat al 30 per cent.

Terrasses a la calçada

Coincidint amb aquest oxigen, l’Ajuntament ha desenvolupat els instruments per complir els compromisos que ha anat agafant des de l’arribada de la pandèmia. Per exemple, els bars i restaurants tenen una bonificació del 75 per cent de les taxes de terrasses per a la temporada 2021-2022, com ja preveien els pressupostos municipals. I de la mà del Gremi d’Hostaleria s’ha pactat que els bars o restaurants sense espai a la vorera puguin utilitzar places d’aparcaments o altres espais a la calçada per tenir una petita terrassa.

La proposta ha trigat en aplicar-se. Des del passat estiu les terrasses en la calçada són un costum habitual a molts municipis. L’exemple més clar: Barcelona, on es van autoritzar 1.300 terrasses en 23.000 metres quadrats de calçada (sobretot traient places d’aparcament). S’ha anat ja un pas més enllà: el passat mes de desembre es va decidir consolidar-les per sempre, amb o sense pandèmia.

Sabadell encara dona els primers passos. La moció que ho demanava es va aprovar a començaments de novembre, fa tres mesos i quan els bars i restaurants van ser obligats a tancar per segona vegada. Llavors va arribar al ple a instàncies del grup de Cs, qui fa unes setmanes demanava també facilitats per practicar esport a la via pública.

Tres mesos després d’aprovar-se al ple estudiar el cas, es començarà a aplicar. Els resultats es podran veure en breu, segurament de cara a la primavera, ja que rebre una llicència de terrasses sol trigar dos mesos. “Calia fer els canvis pertinents i no es poden fer d’un dia per un altre”, ha dit el regidor Eloi Cortés. Hi ha dues opcions: instal·lar una tarima permanent a la calçada. “Fa tres anys que l’Ajuntament no les autoritzava i hem hagut de començar de zero a diferència d’altres municipis”, ha precisat Cortés, que és el regidor d’Acció Social però sovint té les funcions de portaveu de l’executiu. Això ha alentit la mesura, reconeix el regidor. A banda de les tarimes permanents, per a ocupacions puntuals es permet utilitzar els carrers amb altres separadors de seguretat. En qualsevol de les dues opcions cal omplir un formulari per demanar la llicència de terrasses i presentar-lo a un registre.

Més terrasses en els carrers de vianants els caps de setmana?

El govern municipal estudia també si és viable autoritzar les terrasses a les calçades dels carrers que estan tallats al trànsit els caps de setmana i festius (avinguda de Matadepera, Rambla o avinguda de Barberà).

El sector de la restauració comprèn 800 negocis a Sabadell, amb uns 2.200 treballadors directes. Tot amb xifres d’octubre de l’any passat.

Esport al carrer

D’altra banda, els gimnasos, centres esportius o entitats que programin activitats esportives també poden fer les activitats a l’aire lliure utilitzant l’espai públic. Segons l’Ajuntament, hauran de respectar les mesures de seguretat vigents i preservar la convivència a l’espai públic.

Foto portada: una terrassa en tarima, a Can Rull. Autor: J.d.A.

Comments are closed.