Mobilització per la biblioteca al districte 5: “Culturalment som ciutadans de segona”

Un seixantena de persones del districte 5 (Gràcia, Can Feu, Merinals, Hostrafrancs i Serra d’en Cameró) s’han manifestat aquesta tarda per reclamar la construcció d’una biblioteca. L’únic districte de Sabadell que encara no té accés a aquest servei. ‘Volem la biblioteca de 5è’ és el titular de l’enorme pancarta que capitanejava la marxa. Acompanyats d’un llibre a la mà, els manifestants han recorregut el camí de l’estació de Ferrocarrils de Can Feu i Gràcia fins a l’Ajuntament al crit de “Volem biblioteca!”. La colla dels Geganters i Grallers de Gràcia han estat els responsables de la música. Sota el ritme de les gralles i els tabals la manifestació de l’Agrupació de veïns de Gràcia ha agafat color pels carrers plens de gent sorpresa. Ja quan els manifestants han arribat a l’Ajuntament un discurs i 15 minuts de lectura asseguts davant de les portes del consistori han acomiadat l’acte d’avui.

El 50è aniversari de l’Agrupació de Veïns de Gràcia coincideix amb la primera manifestació veïnal per a exigir la biblioteca, un projecte que ha quedat al calaix d’assumptes que “no són prioritat per l’Ajuntament”, segons explica Imma Moles, de l’Agrupació de veïns de Gràcia, resumint la resposta que han rebut des del consistori. La biblioteca està pendent des de Pla de Biblioteques del 2006, que garantia una biblioteca a cada districte de la ciutat. Una demanda aprovada al ple que no ha pres forma. “El que se’ns ha dit és que saben que és un compromís que tenen, fins i tot va passar pel ple, però que no és la seva prioritat. Les paraules són ‘no és la nostra prioritat, tenim altres prioritats'” ha afirmat Moles.

La marxa cap a l’Ajuntament. Fotografia: Samuel Alburquerque.

El discurs de Moles a les portes de l’Ajuntament destaca “l’educació, la cultura, la informació i la inclusió” com els pilars “d’un espai públic en el qual promoure la participació cívica i la creació de comunitat” que juntament amb l’accés a determinats serveis d’acord amb el principi d’igualtat d’accés per a tothom. Un equipament indispensable per a garantir cert equilibri social.

“Culturalment som ciutadans de segona. (…) El nou consistori esperem que ens convoqui ben aviat per posar fil a l’agulla” ha sentenciat Moles en el discurs al davant de l’Ajuntament. La presidenta de l’Agrupació, Teresa Llamas, considera que els avantatges de tenir una biblioteca al districte van més enllà de la cultura del llibre. “No tan sols és important per fomentar la lectura, sinó que també és un lloc per trobar-s’hi, per fer feina, tenir accés a internet”.

Llamas també agafa nota de les paraules de l’alcaldessa i assegura que “ella en aquest mandat no tenia previst fer la biblioteca i tampoc en el següent”. El sentiment d’exclusió es fa evident quan es fa la comparació entre la prestació d’un servei cultural tan rellevant que tots els districtes menys el 5 posseeixen. La publicitat política en època d’eleccions prioritza altres equipaments, segons Llamas.

Robert Barrantes, veí de Gràcia, explica que la distància a altres biblioteques de la ciutat pot ser un inconvenient pels avis. Amb certa tendresa ha recordat els avis que veu a la Biblioteca Vapor Badia resumint els punts forts d’aquest equipament “no passen fred, no passen calor, fan la seva vida allà”. També ha afegit que “trobo que hi ha una mancança tants pels avis que no poden desplaçar-se fins a altres biblioteques, com pels nens a l’hora de socialitzar amb la resta de nens veïns”.

Altres notícies relacionades:

Foto portada: Manifestants de camí a l’Ajuntament. Autor: Samuel Alburquerque.

Comments are closed.