Les entitats de cultura popular es planten i reclamen que se les valori

  • A la vigília de festa major, les entitats de cultura popular no tenen cap protocol Covid; més enllà de la mascareta obligatòria.
  • Denuncien que l’Ajuntament els ha posat pals a les rodes per organitzar actes excusant-se amb la pandèmia.

Les restriccions que l’Ajuntament ha aplicat a la festa major d’enguany han fet vessar el got: múltiples entitats de cultura popular han sortit al carrer per manifestar-se i expressar els seus retrets cap al govern municipal almenys des de l’inici de la pandèmia. Per una banda, denuncien que les mesures sanitàries i els requisits per impulsar una activitat varien segons l’entitat que l’organitzi. Per l’altra, reclamen ser partícips dels esdeveniments amb igualtat de condicions i que, per tant, no se’ls imposin tants obstacles per preparar i executar actes de cultura popular; especialment, per Festa Major.

22 entitats de Sabadell i rodalies s’han adherit a un manifest que reivindica la feina i la funció social d’aquest col·lectiu. Tres representants han posat en evidència les dues principals contradiccions entre les restriccions que l’Ajuntament ha aplicat a la Festa Major d’aquest cap de setmana i les mesures dictades pel Procicat: tot i poder mantenir la distància de seguretat (dos metres entre persona i persona) els actes estan limitats a 300 persones; a excepció del partit a casa del CE Sabadell, que permetrà fins a 3.600 espectadors a l’estadi La Nova Creu Alta. Tota activitat popular haurà d’acabar a les 23 hores, mentre que la restauració podrà estar oberta fins a les 00:30 hores.

Roda de premsa a Fira Sabadell per defensar la cultura popular i els obstacles per part de l’Ajuntament. Autor: David B.

A més de no comunicar-los les condicions amb què comptaven per aquesta data, de posar-los “filtres” que encara alenteixen més els tràmits, de canviar-los els horaris de reunió i els protocols a seguir per festa major, de tirar endavant amb la programació sense consens, les entitats de cultura popular també retreuen que a municipis veïns, com Castellar del Vallès, Terrassa o Sant Quirze, la festa major sigui més flexible tot i celebrar-se en dates similars i amb la mateixa situació epidemiològica que Sabadell.

“Volem aclarir que mantindrem la programació per respecte a la ciutadania. (…) També és cert que, segurament, si ens haguessin comptat a l’hora d’organitzar la festa major i s’hagueren reunit amb nosaltres en un primer moment, no haguéssim esclatat”, reflexiona un dels membres de Bastoners de Sabadell.

Per tot això aquest dijous al vespre, quan només faltaven unes hores pel tret de sortida de festa major, diferents entitats de cultura popular han exposat tots els seus retrets en una roda de premsa a Fira Sabadell, on demà se celebraran les primeres i típiques activitats, com el concurs de voltes de rodet o els pilars d’inici dels Saballuts.

La plaça Sant Roc, plena de cultura popular

Els Geganters de Gràcia i de La Concòrdia, Les Bruixes del Nord, i els Bastoners de Sabadell, acompanyats d’altres entitats, han reivindicat la cultura popular fent-la ressonar pel centre de la ciutat: els tambors i les gralles s’han fet sentir per tot el carrer Tres Creus i en arribar a la plaça han fet ballar les principals figures sabadellenques: la ceba, la Bruixa, la Víbria, els gegants al ritme dels tradicionals balls de festa major.

Més informació:

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevants directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

Foto portada: un moment de la concentració d’aquest dijous al vespre a la plaça Sant Roc. Autor: David B.

Comments are closed.