Foto portada: la 'influencer' sabadellenca Mara Jiménez. Autor: David Jiménez.

Mara Jiménez (@croquetamente): “La cultura de la dieta és una obra mestra del patriarcat”

La sabadellenca Mara Jiménez cantant, actriu i autora de Acepta y vuela, més coneguda a les xarxes com @croquetamente, (434.000 seguidors) ha impartit una xerrada en la qual un recorregut biogràfic per la seva experiència ha donat peu a reflexions sobre la gordofòbia i el assetjament escolar. Unes 300 persones han omplert l’Auditori de la Fundació Caixa Sabadell 1859 durant una hora per escoltar a l’activista. La xerrada forma part del programa de l’Oficina Jove del Vallès Occidental Sabadell.

Mara Jiménez explica que fins als nou anys tenia un cos normatiu. A partir d’aquella edat va començar a patir maltractament escolar, tot i que estudiava a una escola “petiteta”. Quan va arribar a l’institut el bullying es va intensificar. La creadora de continguts explica que el bullying transcendeix l’insult o el cop. També es compon de les relacions tòxiques, ella ho exemplifica amb “aquelles persones que t’insulten al matí i després juguen amb tu a la tarda”. A casa tampoc va aprendre què és l’amor. Aleshores no tenia un suport. Altres factors, compostos sobretot pel rebuig social del seu cos, com per la manca d’amor propi i extern, explica, van ser decisius a l’hora de contraure un Trastorn de Conducta Alimentària (TCA).

La creadora de contingut ha volgut deixar clar que cada TCA és diferent, perquè es contrueix d’acord amb les vivències i circumstàncies de cadascú. De la mateixa manera que no hi ha una persona idèntica a l’altre les experiències contribueixen a aquesta diferenciació. Amb aquesta afirmació ha aprofitat per ridiculitzar l’existència dels cànons estètics en els quals es basen la gordofòbia.

“Odiar el meu cos és el que s’esperava de mi (…). La cultura de la dieta i la violència estètica són una obra mestra del patriarcat en què vivim que ens diu com ens veurem millor, quina roba posar-nos i què menjar” ha afirmat la influencer.

Ella va patir la indiferència de gairebé tothom, tan sols un professor la va recolzar, mentre la resta de gent treia importància a la seva situació. Per aquesta raó, ha destacat la importància d’escoltar als nens abandonant el punt de vista “adult-centrista”, de tu a tu. “Els nens si se n’adonen. Tenen moltes coses per dir i és important escoltar-los” ha subratllat Jiménez.

El TCA i les relacions amoroses

Poc després de superar la majoria d’edat, relata, va començar una relació amb un noi. En un principi, admet, que la seva baixa autoestima provocava una descompensació amb la seva parella. Una mena de conducta d’idealització superposava els desitjos de la seva parella. Una barreja de necessitat d’acceptació de la Mara i la toxicitat de la seva parella en aquell moment van provocar que s’allunyés de la seva societat, de les seves aficions i de la seva privacitat.

“Ell em deia coses com ‘deixa de veure a aquesta amiga’, ‘deixa de ballar salsa’ o ‘dona’m la contrasenya del teu mòbil’, ha recordat pel que fa als comentaris que rebia la Mara Jiménez durant la seva relació.

Més endavant, va començar una altra relació. Aleshores encara no havia fet teràpia, una eina que la creadora de contingut ha reivindicat com important per a combatre el TCA. I no va ser d’una altra manera fins que la seva parella es va preocupar tant que va servir d’impuls perquè la Mara comencés a recórrer a aquest recurs. “Quan no t’estimes mai fas res a favor de tu. Per tant, si no fos per la meva parella de llavors mai hagués anat” ha afirmat.

L’humor en temes de salut mental

Un gran debat envolta sempre els límits de l’humor. En qüestions de salut mental, la Mara assegura que depèn de “com ho facis, de qui ho faci i de quan ho faci”.

“Clar, és que depèn. Ens estem en rient de la salut mental o estem intentant impactar a la gent amb discurs humorístic que pot alleugerir una situació de pena? Jo puc fer vídeos de la grassofòbia des de l’humor, però hi haurà dies que l’hauré de tractar des d’un to més seriós. Perquè la gent entengui que tot i que en faci broma, no és una broma”, ha afirmat la creadora de contingut.

Jiménez ha recalcat que mai s’havia sentit tan nerviosa en una conferència. “És la primera xerrada que dono a la meva gent”, ha assegurat. Abans de fer-se famosa a les xarxes va traslladar-se a Múrcia. Des de llavors encara no havia fet una ponència a Sabadell. Explicar la seva experiència a la ciutat on va construir i arrossegar durant onze anys el seu TCA també li ha servit per sanar-se.

Notícies relacionades:

Foto portada: la ‘influencer’ sabadellenca Mara Jiménez. Autor: David Jiménez.

Comments are closed.