Foto portada: les plaques fotovoltaiques, aquest matí. Autora: Gemma Vives.

Les dues depuradores de Sabadell estrenen parcs fotovoltaics

Les dues depuradores d’aigües residuals de la ciutat (Riu-sec i riu Ripoll) estrenen dos nous parcs fotovoltaics, en concret els dos parcs més grans instal·lats en depuradores a Catalunya. El conjunt de les dues plantes produiran anualment prop de 1.400 MWh/any, el que permetrà evitar l’emissió de més de 600 tones de CO₂. Amb l’energia fotovoltaica i l’aprofitament del biogàs, s’assolirà més del 20 per cent d’autoproducció d’energia neta de les plantes.

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, la secretària d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya, Anna Barnadas, el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, i el president d’Aigües Sabadell, Enric Blasco han presentat el parc de la planta del Riu Sec. A més, han confirmat que els dos parcs fotovoltaics produiran una quantitat de 1.400 MWh/any aproximadament, el que equival al consum de 400 habitatges anualment.

“Els ajuntaments tenim molt a fer. Aquest és un exemple clau i un autèntic orgull com a ciutat que es converteix en referents en aquest camp i ho serem més en el futur”, ha manifestat l’alcaldessa.

L’objectiu d’aquestes noves instal·lacions és abastir part de l’energia elèctrica per al mateix procés de les plantes i s’han instal·lat carregadors pels vehicles elèctrics que s’utilitzen a les instal·lacions. Barnadas ha explicat que a l’energia fotovoltaica cal sumar aquella produïda pels aerogeneradors, conjuntament amb el biogàs, la suma de les quals permetrà l’assoliment del 21 per cent d’autoproducció d’energia neta al conjunt de les dues depuradores

“Ara de moment és un 21 per cent, però estem parlant d’una estació depuradora que té una gran quantitat de despesa energètica… El parc fotovoltaic s’ampliarà, per tant, segur que arribarem més enllà. Pot semblar poc, però ara mateix la relació que entre consum energètic i producció pròpia és la que està més avançada del país. Estem parlant d’una macro instal·lació”, ha manifestat Barnadas.

A més, Barnadas ha detallat que “si volem fer transició, necessitem moltes instal·lacions d’aquest tipus que avui presentem aquí. La nostra visió del paisatge canviarà o no assolirem la quantitat d’energia que es necessita”. La secretaria ha afegit que, “s’ha de reduir la despesa energètica i millorar l’eficiència energètica”.

El president d’Aigües Sabadell, Enric Blasco, ha explicat que es treballa la creació d’una possible “bioestació” de fonts d’energia renovable. Es pretén generar un espai que faciliti la mobilitat sostenible i construir un “biocentre” amb l’objectiu de fomentar la recerca, la investigació i sistemes d’alerta de salut així com la sensibilització en economia circular.

Foto portada: les plaques fotovoltaiques, aquest matí. Autora: Gemma Vives.