Un embassament. Autor: ACN

Sabadell entra en fase d’alerta per sequera: què implica?

Sabadell entrarà en fase d’alerta hidroelèctrica per sequera d’aquí a menys de 24 hores. L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ampliarà l’alerta per sequera a la conca Ter-Llobregat, que és la que abasteix, entre d’altres, l’àrea metropolitana de Barcelona. Això afectarà més de 200 municipis, que hauran d’aplicar restriccions d’aigua en usos agrícoles, ramaders, industrials, urbans i lúdics.

La sequera i les escasses reserves d’aigua al territori forcen l’activació de la fase d’alerta hidroelèctrica a la conca Ter-Llobregat, que abasteix 202 municipis. L’alerta entrarà en vigor aquest dimarts, tal com ha anunciat la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, des dels micròfons de Catalunya Ràdio. A efectes pràctics això comporta una reducció de l’aigua pel reg agrícola (25 per cent), per a usos ramaders (10 per cent), industrials (5 per cent) i usos recreatius que impliquin reg (30 per cent). En el cas dels usos urbans, també hi ha limitacions en el reg de jardins i zones verdes, que només es pot fer de nit, i es prohibeix omplir fonts ornamentals. També caldrà prendre precaucions a l’hora d’omplir piscines i netejar els carrers.

——-PUBLICITAT——-

——-PUBLICITAT——-

La consellera, però, ha volgut emfatitzar la conscienciació ciutadana al respecte. Malgrat que l’aigua de boca o d’ús domèstic no es vegi afectada per aquesta fase d’alerta, Jordà demana esforços i prudència a la ciutadania perquè els embassaments estan, de mitjana, a una tercera part de les seves capacitats. A tall d’exemple, aquest estiu, els embassaments de les conques internes de Catalunya (CIC), com el Ter-Llobregat, tenien emmagatzemat un total de 358 hectòmetres cúbics d’aigua dels 694 que en pot arribar a tenir.

Quines mesures aplicarà, concretament, l’Ajuntament?

Fonts municipals asseguren tenir a punt les mesures obligatòries per restringir el subministrament d’aigua potable, tal com estableix el Pla d’emergència en situacions de sequera del municipi de Sabadell, aprovat l’any passat. Aquests en són els principals punts clau:

  • Els regs municipals queden restringits a l’horari de menor insolació (de 20h a 8 h) i amb la dotació mínima indispensable. Per tant, queden prohibits els regs que superin els 450 m3/ha/mes. 
  • Per a la neteja de carrers, el decret estableix que els serveis municipals han de prioritzar l’ús d’aigua no potable o fer el mínim ús indispensable de la xarxa potable.
  • També s’imposen restriccions en l’ompliment de les piscines, que queda limitat al reompliment parcial per reposar pèrdues d’aigua per evaporació, al primer ompliment de piscines de nova construcció i, en el cas dels centres educatius, només es podran omplir les piscines de menys de 500 litres.
  • Queda prohibit l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, però sí que es podran obrir els brolladors mentre hi quedin reserves d’aigua.

Pel que fa als regs particulars, queden restringits a dos dies per setmana: els habitatges amb numeració parella o sense numeració poden regar els dimecres i dissabtes, mentre que els habitatges amb numeració imparella poden regar els dijous i diumenges. També queda prohibit utilitzar mànegues d’aigua per a la neteja de paviments, façanes i similars. Així ho fixa el consistori en la seva pàgina web.

FES-TE SUBSCRIPTOR A PREU BLACK FRIDAY FINS EL 27/11!

Si t’agrada iSabadell, ajuda’ns a créixer i fes-te SUBSCRIPTOR. A més, tindràs avantatges exclusius.

Consulta AQUÍ els avantatges i FES-TE SUBSCRIPTOR ARA, AQUÍ.

Foto portada: un embassament. Autor: ACN/ Marina López.