Francesc Mauri: “A Sabadell plou més que a Londres”

“La vida és adaptar-se per sobreviure”, sentencia el meteoròleg Francesc Mauri. L’home del temps ha avaluat la situació climatològica de les ciutats com Sabadell en una sessió virtual. Es tracta de l’última jornada organitzada per la Comissió d’Aigua, Energia i Medi Ambient de la Cambra de Comerç de Sabadell entorn el canvi climàtic. Mauri ha dirigit el seu missatge a tots els sectors, especialment a l’industrial i al sector serveis.

El canvi climàtic i l’escalfament global no només afecten la natura, sinó que també tenen conseqüències per als éssers humans. Francesc Mauri ,de TV3, ha ofert una classe de ciències ambientals, però també d’història: “el clima canvia i la població s’ha disparat com mai”, explicava certament alertat el conegut meteoròleg. El clima del planeta sempre ha variat i tot ha anat evolucionant simultàniament, deia, però ara les ciutats estan en un punt crític. Mauri alerta que cal actuar ja perquè l’escalfament global està relacionat amb les zones més càlides, i el termòmetre urbà cada any s’enfila més amunt.

“A Sabadell cada vegada plou pitjor”

El planeta pot canviar per fenòmens naturals, però sobretot canvia per l’activitat humana. A Catalunya hi ha territoris molt més sensibles a aquesta evolució i, de fet, el Pirineu ja ha començat a experimentar un augment considerable de la temperatura. Sabadell també se n’ha vist afectada: de mitjana, a la nostra ciutat hi plou més que a Londres; segons les dades recopilades pel meteoròleg. A la capital britànica hi cauen 574 litres per metre quadrat i any, mentre que la capital del Vallès Occidental frega els 610. L’única diferència és que a Londres la mitjana es manté de manera regular durant tot l’any, i a Sabadell cada vegada hi ha pluges més irregulars, fet que “no porta res de bo”, segons Mauri.

Els efectes del canvi climàtic

Mauri assegura que a Catalunya els canvis són importantíssims: el nivell del mar ha pujat 10 centímetres en només 30 anys, i d’aquests, set han sigut en els últims deu anys. Mauri explica que aquest mig pam equival a l’avançament del mar deu metres més; fet que s’acabarà engolint moltes platges, passeigs marítims o municipis de costa. A més, la temperatura i la contaminació de les ciutats provocarà nous virus, una paraula que actualment s’associa automàticament amb el coronavirus, mutacions dels existents i un augment de les malalties tropicals.

“La Covid-19 no és un efecte directe de l’escalfament global, però ens pot ajudar per ser previsors i cautelosos”, reflexiona Francesc Mauri.

La pandèmia no serà l’únic element que provocarà allaus als supermercats, com el que hi va haver a les portes del confinament domiciliari. El canvi climàtic dificultarà el conreu de determinats productes i, per això Mauri assegura que “el canvi climàtic va de geoestratègia, geopolítica i d’economia. Va de tot el que afecta la nostra vida”.

Què pot fer la ciutadania?

No tot s’arregla amb un cotxe elèctric o amb unes bombetes LED, però la suma de molts granets arreglen moltes coses, diu Mauri. Com a usuari d’un cotxe elèctric, el meteoròleg no només lloa els beneficis que té per a la natura, sinó també per a la seva butxaca. Pels qui no acaben de veure clara aquesta opció, Mauri recomana un cotxe híbrid; ja que “no notaran la diferència. El que està clar és que tothom ha d’aportar el seu granet d’arena perquè la vida i l’anhelada “normalitat” que tothom demana, no sigui impossible de recuperar per altres fenòmens naturals.

Foto portada: Francesc Mauri en la conferència virtual d’aquest dimarts.

Comments are closed.