La investigadora Mireia Gascón i l'exalcalde Maties Serracant. Autor: Jordi M

Gascón, biòloga: “El lloc on vivim determina la nostra salut des d’abans de néixer”

Millorar la qualitat de l’aire és fonamental per millorar la qualitat de vida. Aquesta ha estat la conclusió de la segona sessió del cicle de debats sobre la crisi climàtica impulsat per l’Entesa per Sabadell. L’acte ha comptat amb la participació de Mireia Gascón, investigadora en epidemiologia ambiental de l’ISGlobal, que ha exposat l’impacte que té la contaminació atmosfèrica en la salut de les persones.

“El lloc on vivim determina la nostra salut ja des d’abans de néixer”, ha introduït Gascón. La biòloga apunta que els veïns de ciutats com Sabadell o Barcelona, especialment aquells que viuen als carrers més transitats, estan exposats a més riscos per a la salut per culpa de la baixa qualitat de l’aire. “Els factors climàtics juguen un paper important, però al final l’origen principal d’aquesta contaminació és el trànsit rodat”, detalla.

Els infants, més vulnerables

La sessió ha centrat el focus en la salut dels més petits. Tal i com informa Gascón, hi ha evidències científiques que mostren com els alts nivells de contaminació afecten el desenvolupament correcte del cervell durant la infantesa. Els casos de complicacions respiratòries també augmenten per als nens que viuen a entorns contaminats. “L’exposició durant l’embaràs, de fet, ja té un impacte en la salut dels nadons”, assegura la investigadora.

Foto portada: Sabadell, des de l’aire, amb una certa contaminació. Autor: @Sr_JOF via Twitter.
Sabadell, des de l’aire. Autor: @Sr_JOF via Twitter.

Arribats a aquest punt, com es podria solucionar el problema? La resposta és complexa. Gascón defensa que no és suficient amb actuacions aïllades i que cal fer una aposta estructural pel transport públic. També per l’adaptació dels entorns escolars i per un model de proximitat que permeti als estudiants desplaçar-se caminant. “Hem de garantir que els trajectes escola-casa siguin saludables”, sosté.

Més enllà dels gasos

A més de les emissions dels vehicles -potser la forma de contaminació més evident-, Gascón ha recordat altres factors nocius que trobem en el dia a dia de les grans ciutats. La contaminació acústica n’és un exemple clar. “Només a Barcelona, si es reduïssin els sorolls als nivells que que recomanen les organitzacions internacionals s’evitarien més de 2.000 casos de malalties”, ha exposat.

L’acte ha comptat amb l’assistència d’una quarantena de persones a l’auditori del Casal Pere Quart i ha estat conduït per l’exalcalde de la ciutat Maties Serracant.

Foto de portada: Gascón i Serracant, durant la conferència. Autor: Jordi M.

Comments are closed.