Foto portada: una imatge del jardí de papallones. Autor: Ajuntament / cedida.

Un jardí de papallones al parc de Catalunya

Diversos estudis alerten que el 70 per cent de les papallones mediterrànies estan en declivi a causa de l’escalfament global, la urbanització del territori, l’agricultura intensiva o l’abandonament dels espais oberts. En aquest sentit, fa alguns anys que s’està mirant de revertir la tendència creant jardins de papallones. L’Àrea Metropolitana de Barcelona en té per exemple a Barberà, Cerdanyola, Badalona, Cornellà o Viladecans. Ara Sabadell també s’hi suma.

L’Ajuntament ha fet públic aquest dijous que el parc de Catalunya compta des d’aquesta setmana amb un jardí de papallones. Un espai, d’uns 75 metres quadrats, per preservar la biodiversitat, permetre als insectes alimentar-se i reproduir-se i que també acaba tenint efectes positius per als éssers humans.

Segons el consistori, és el primer jardí de papallones que existeix a la ciutat i ha estat concebut per potenciar la presència de la flora autòctona, que dona refugi i aliment a les papallones i també a altres insectes pol·linitzadors com les abelles. El jardí té diferents ambients amb plantes aromàtiques, de sotabosc, nectaríferes i de part. En total, més de 500 plantes arbustives i vivaces i una vintena de gabions per al refugi de microfauna, a més d’un hotel d’insectes.

Què són els jardins de papallones?

Es tracta d’espais dissenyats per afavorir la presència de les papallones però també d’altres insectes pol·linitzadors que enriqueixen la biodiversitat a les ciutats. Han d’estar basats en plantes autòctones que floreixen en diferents èpoques de l’any per ser un reclam constant de cara a les papallones i insectes, ser assolellat i no excessivament secs.

Foto portada: una imatge del jardí de papallones. Autor: Ajuntament / cedida.

Comments are closed.