Foto portada: el director d'Aigües Sabadell, Xavier Cabanillas. Autor: J.d.A.

L’Ajuntament i Aigües Sabadell volen que la xarxa local d’aigua regenerada creixi un 50%

En context de sequera i emergència climàtica, l’aigua és un bé més escàs que mai. La regeneració és una de les principals formes d’optimitzar el seu ús i donar-li una segona vida. En aquest sentit, Aigües Sabadell ha centrat en la regeneració l’inici del cicle Aigua i Món 2023. La companyia manté que Sabadell està en una situació privilegiada en aquest sentit. Però plantegen anar a més i passar de 33 a 48 quilòmetres de xarxa d’aigua reutilitzada en pocs anys.

Fa una dècada que el polígon comercial i industrial de Sant Pau de Riu-sec compta amb una doble xarxa d’aigua. Per una banda, l’habitual potable. Però per l’altra d’aigua regenerada, que serveix per als lavabos, els usos industrials o el reg de zones verdes. Aigües Sabadell planteja anar més endavant amb el projecte Biotop, que vol aconseguir un 25 per cent d’aigua circular a la ciutat, entre altres coses, expandint la xarxa d’aigua regenerada.

“El projecte Biotop és referent a Europa, per exemple pel Pacte Mundial de l’ONU”, ha assegurat el director d’Aigües Sabadell, Xavier Cabanillas. “Està alineat amb les directives europees i creiem fortament en el Biotop per abordar l’emergència climàtica”, ha insistit.

La cap de servei de Transició Energètica de l’Ajuntament, Núria Saperas, ha contextualitzat la situació hídrica a dia d’avui, amb una sequera persistent i en nivell d’alerta per sequera.

“Estem en alerta amb unes certes restriccions als consums urbans, piscines però que no afecten a l’aigua de boca. L’Agència Catalana de l’Aigua decretarà unes noves mesures si seguim així que, de moment, tampoc afectaran en cap cas l’aigua de boca”, apunta Saperas.

Per això, la reutilització és cada cop més necessària. Saperas ha apuntat que l’ACA destinarà 150 milions d’euros en els propers anys. “Sabadell ja s’està beneficiant de subvencions en aquesta línia”, diu.

A Catalunya ara mateix només es reutilitza el 10 per cent de l’aigua que es depura. Hi ha molt camí a fer per “reduir les captacions dels pantans”. Sabadell vol arribar al 20 per cent. Però, què és ‘aigua regenerada? “Aigua tractada per tenir una aigua de molt bona qualitat que no sigui necessària per l’ús de boca”, ha seguit. En el cas de la ciutat de Sabadell, Saperas apunta que és una ciutat “referent en regeneració” i més encara tenint en compte que és una ciutat de baix consum mitjà, ja que és de 103 litres per persona i dia, per sota de la mitjana de l’entorn.

La cap del Servei de Transició Energètica de l’Ajuntament, Núria Saperas, al cicle Aigua i Món. Autora: Alba Garcia.

A banda de la doble xarxa d’aigües a Sant Pau de Riu-sec, es regenera l’aigua de la depuradora de Riu-sec, i l’aigua freàtica de pous i mines, que es destina a usos diversos que no són de boca. Sabadell té 33 quilòmetres de xarxa de distribució d’aigua regenerada a Sabadell. Les noves urbanitzacions, com Can Gambús, ja tenen doble xarxa d’aigües. Però hi ha canvis: a Can Gambús ara es rega amb aigua d’una mina però l’any vinent es connectarà la xarxa amb la depuradora de Riu-sec. D’aquesta forma, l’aigua de la mina es potabilitzarà i s’injectarà a la xarxa d’aigua potable. Un hectòmetre d’aigua potable que no caldrà comprar a l’empresa pública Aigües Ter Llobregat. El mateix es farà amb la mina de Ribatallada i amb la mina del Ripoll. Apostar per la regenerada permetrà estalviar recursos hídrics i econòmics.

El responsable de Sanejament i Innovació d’Aigües Sabadell, Jordi Vinyoles, ha explicat projectes de futur, com fer una anella que connecti la xarxa d’aigua regenerada a la ciutat. Es faran 15 quilòmetres més de xarxa regenerada, arribant als gairebé 50 a tota la ciutat. El ritme de la inversió depèn dels ajuts que puguin arribar de fora. D’altra banda, Aigües Sabadell planteja comercialitzar l’aigua regenerada cap a altres municipis, per exemple, per a l’UAB, el Centre Direccional o el camp de golf de Sant Cugat. Vinyoles ha celebrat que “l’aposta per l’aigua regenerada no s’ha discutit mai i ha estat un consens de ciutat”.

Foto portada: el director d’Aigües Sabadell, Xavier Cabanillas, aquest dimarts. Autora: Alba Garcia.