El 17,5 per cent de l’aigua que entra a la xarxa s’acaba perdent, segons dades de l’empresa mixta Aigües Sabadell. Fa dos anys la xifra era superior, del 20 per cent, segons dades recollides en auditories hídriques per l’Agència Catalana de l’Aigua publicades ara per l’Agència Catalana de Notícies. Aigües Sabadell assegura que en els darrers dos anys ha millorat el rendiment de la xarxa, que està per sobre del rendiment mig espanyol i català.
Les dades publicades recullen l’aigua no registrada als 130 municipis que tenen més de 5.000 abonats. A les ciutats i vil·les que han presentat les dades, cosa que no han fet tots els municipis. Per exemple, de Sant Quirze del Vallès i una quinzena més no hi ha cap dada. El rendiment de la xarxa es mesura a partir de l’aigua que entra a les canonades i dipòsits. Després es recompta l’aigua que surt pels comptadors. La diferència són el que l’ACA anomenada ‘pèrdues’.
Segons les dades de l’ACA, a Sabadell es perdia l’any 2022 un 20 per cent de l’aigua que es comprava: un 13 per cent a causa de les fuites i un 7 per cent per errors en els comptadors, fraus o accions de manteniment de la xarxa.
“Hi havia un 20 per cent d’aigua que no es registrava en els comptadors dels domicilis, comerços o indústries. Pot ser perquè els comptadors no mesuren tota l’aigua, perquè hi ha frau i manipulació del subministrament, pot ser per maniobres que fem a la xarxa a l’hora de netejar els dipòsits, per maniobres a la xarxa quan hi ha una avaria, quan connectes una nova canonada. És aigua que no arriba als comptadors finals. Entre elles, també hi ha les fuites”, apunta el director d’Aigües Sabadell, Lluís Jordan.
Aigües Sabadell sosté que, després de diverses accions en els darrers dos anys -coincidint amb la sequera-, ara per ara que el “rendiment” de la xarxa és del 82,5 per cent. “Les pèrdues estan al voltant del 17 per cent ara mateix”, apunta Jordan, qui discrepa amb l’ACA. “És materialment impossible” diferenciar entre les anomenades fuites i altres accions com el frau, les pèrdues o l’aigua utilitzada a través d’hidrants per part dels Bombers, que no té comptadors. La companyia destaca que el rendiment de la xarxa és del 82,5 per cent.
“Els tècnics ens apunten que el rendiment perfecte està entre el 85 i el 90 per cent. Més del 90 per cent és pràcticament impossible”, diu Jordan. “La mitjana espanyola està en un 25 per cent de pèrdues o aigua no registrada. A Catalunya estem en el 22 per cent i a Sabadell ara mateix estem al 17,5 per cent”, finalitza Jordan.
Comparant amb municipis de similar població, Sabadell estava al 2022 una mica pitjor que L’Hospitalet de Llobregat i Badalona, on es perdia el 16 per cent de l’aigua que arribava a la xarxa, i una mica millor que Terrassa, on es perdia el 21 per cent. En relació als municipis propers, Barberà perdia el 6 per cent de l’aigua (i només un 0,6 per cent per fuites). És el millor municipi de Catalunya. Cerdanyola en perdia el 16 per cent, Castellar el 21 per cent i Badia el 23 per cent. De Sant Quirze com s’ha dit no hi ha dades.
L’informe també fa emergir una dada coneguda: la totalitat de l’aigua que s’utilitza a Sabadell és importada, és a dir, comprada a l’empresa pública Aigües Ter Llobregat. La xifra va baixar l’any passat, quan el 2,5 per cent de l’aigua de la ciutat provenia de les mines del Ripoll. A finals de l’any vinent l’aigua freàtica representarà el 10 per cent, quan es connecti a la xarxa l’aigua de la mina del parc de Catalunya o de les mines del Ripoll. Un altre 10 per cent serà regenerada, tot i que no es pot emprar en aquest darrer cas per a aigua de boca.
L’estudi de l’ACA es va fer en un centenar llarg de municipis (133 en total). En gairebé la meitat dels casos (61) perdien més del 20 per cent del total de l’aigua. La mitjana és perdre el 22 per cent.
Foto portada: operaris d’Aigues Sabadell reparant una avaria a Can Llong. Autor: cedida.
Pingback: 'Aigua que es perd', per Surroca (20/10/24) - iSabadell - El diari digital de Sabadell