Els sis alcaldes afectats en el projecte 'El riu, teixint fils de vida'. Autora: J. Ramon

El Ripoll, un producte turístic a través dels Next Generation

Els fons europeus abocaran un milió i mig d’euros al riu Ripoll per convertir-lo en un producte turístic. Tant és així que els alcaldes dels sis municipis que se’n veuran afectats han escenificat la bona rebuda del projecte en una presentació al Consell Comarcal aquest dimarts a la tarda. Entre altres actuacions, el projecte ‘El riu Ripoll, teixint fils de vida’ preveu una via verda a través de la rehabilitació del camí fluvial així com la instal·lació de punts de càrrega per a bicicletes elèctriques.

El president del Consell Comarcal del Vallès Occidental i alcalde de Castellar de Vallès, Ignasi Giménez, ha presentat el projecte ‘El riu Ripoll, teixint fils de vida‘. Es tracta d’una actuació finançada a través dels Fons Next Generation i emmarcada en el ‘Pla de sostenibilitat turística en destins’, que, com a tal, té l’objectiu de millorar els camins fluvials per preservar-ne l’entorn. A banda de la restauració ambiental, un dels eixos principals d’aquesta actuació dotada amb un milió i mig d’euros és la connexió amb els nuclis urbans; en aquest cas, amb Sabadell, Castellar, Barberà, Sant Llorenç Savall, Ripollet i Montcada i Reixac. Així, diuen, es conciliarà la sostenibilitat amb el patrimoni. Els alcaldes d’aquests sis municipis han estat presents en la presentació aquest dimarts a la tarda i tots ells han coincidit en assenyalar els beneficis que, des del seu punt de vista, tindrà el projecte.

“Volem impulsar un projecte integral que ens permeti crear un producte turístic sostenible. Volem relacionar aquests camins fluvials, que són existents però que segurament no estan en l’estat que ens agradaria, amb el nostre patrimoni industrial i, per tant, poder explicar què ha significat el Ripoll per als nostres pobles. Perquè si som singulars i podem estar contents per alguna cosa és per tot aquest llegat industrial, que hem de ser capaços de posar en valor”, ha animat Giménez.

La finalitat principal de tot això és crear un producte turístic que etiqueten de “singular” i “sostenible” a l’entorn del Ripoll per fer convergir els camins fluvials amb el patrimoni industrial de la comarca. Per aconseguir-ho impulsaran diverses línies d’actuacions que aniran encaminades a millorar l’eficiència energètica i avançar cap a una transició verda. A tall d’exemple, això es tradueix en crear una via verda a través de la rehabilitació del camí fluvial, a millorar la connexió entre la zona urbana i la rural, en instal·lar punts de càrrega per a bicicletes elèctriques mitjançant energia renovable o habilitant carrils bici, entre altres. En clau sabadellenca, també es restaurarà la terrassa fluvial i es naturalitzaran àrees com la de Can Jonqueres i Can Rimbles, entre altres.

“Cal potenciar el riu com un punt modern de les nostres ciutats i allunyar-nos d’aquella idea del riu que hi havia vinculada a la indústria més agressiva, si em permeteu l’expressió, i recuperar-lo a través d’una idea de indústria verda i indústria puntera”, ha reivindicat l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés.

Una de les característiques d’aquest projecte és el vessant digital que se’n desprèn. Si bé un dels objectius és donar a conèixer i fer valdre el patrimoni, una de les maneres amb què s’impulsarà això és a través de la realitat virtual. El projecte també contempla l’accés als elements patrimonials del riu, com els vapors, molins i les xemeneies, mitjançant la tecnologia. El que ve a ser una visita virtual en 360º.

Més fons Next Generation per al Ripoll

De manera similar, l’Ajuntament està intentant captar més fons europeus per millorar els accessos al riu Ripoll, una proposta que ja va ser descartada l’estiu passat (més info: ‘L’Ajuntament torna a presentar la millora dels accessos al Ripoll als fons europeus‘). De fet, Farrés ha ressaltat que justament aquesta qüestió, la dels accessos, és el gran repte de ciutat pel que fa al Ripoll.

Foto portada: els sis alcaldes afectats en el projecte ‘El riu, teixint fils de vida’. Autora: J. Ramon

Comments are closed.