Voluntari de l'ADF, en un punt d'alta visibilitat. Autor: Jordi M.

Una tarda amb l’ADF: “Ens trobem en una setmana complicada, estem dedicant-hi més hores”

La tarda de dimarts comença agitada per a l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) de Sabadell. Només començar el torn, reben per ràdio l’avís d’un incendi al carrer dels Lliris, a tocar del Torrent del Capellà. La columna de fum és visible des de lluny i el 112 ha rebut ja diverses trucades al respecte. Ràpidament, quatre dels voluntaris més experimentats del grup surten en direcció al foc. Allà col·laboren amb els bombers facilitant les tasques d’extinció. El seu coneixement del terreny, així com el capital humà de l’agrupació, poden ser de gran ajuda en situacions d’emergència.

Aquest és un exemple del paper que juga l’ADF en el dia a dia de la ciutat. En total, una quarantena de voluntaris posen el seu granet de sorra per protegir les poques zones forestals que encara queden a Sabadell. “Ens trobem en una setmana complicada, en la qual estem dedicant-hi més hores, sobretot en feines de prevenció i d’informació perquè hi ha gent que realment no és conscient del perill que hi ha”, explica Marc Serra, cap de colla.

Un dels cotxes de l’ADF Sabadell. Autor: Jordi M.

La darrera actualització del Pla Alfa ha tornat a tenyir el mapa de Sabadell de vermell, indicant que el risc d’incendi al municipi és molt elevat. En aquest context, els voluntaris redoblen els esforços. Fan rutes diàries per comprovar les condicions de les zones forestals i per dissuadir els comportaments incívics, com les barbacoes clandestines o els treballs d’obra propers a la vegetació.

“Estem actius i ens coneixem el territori. Tenir aquesta resposta ràpida quan el foc comença a fer-se notar pot fer que el possible incendi de grans dimensions sigui el menys important possible”, apunta Pau Recio, membre veterà de l’ADF.

Mentre la dotació més experimentada col·labora amb els bombers a l’incendi del nord de la ciutat -extingit sense gaires complicacions al cap d’una hora-, un altre cotxe de l’ADF surt cap a Bellaterra. Aquests dies revisen els hidrants que hi ha prop de les zones forestals. D’aquesta forma, es fa un seguiment de les seves condicions per saber si es podran utilitzar com a punt d’aigua quan calgui.

Voluntaris, fent la revisió dels hidrants. Autor: Jordi M.

La tarda del grup, després d’una ruta per Cerdanyola, conclou amb una de les activitats més habituals: l’observació del territori des dels punts d’alta visibilitat del municipi. Davant de qualsevol fum inusual que es pugui detectar en una zona forestal, els voluntaris avisen a les autoritats i es desplacen a l’indret. La col·laboració ciutadana, expliquen, és fonamental per actuar a temps.

“Estem notant que hi ha molta més conscienciació que l’any passat. Protegir el territori és cosa de tots i, si hi ha una sospita, el millor que es pot fer és trucar al 112. Si és una falsa alarma no passa res, però tot incendi comença que el pots apagar amb una trepitjada”, explica Serra.

Tot i la sequera, Serra assegura que la campanya ha estat força tranquil·la fins fa poques setmanes. “La poca pluja que va caure al maig ha ajudat molt a frenar el foc forestal”, diu. Els darrers mesos, l’ADF ha fet desenes de petites intervencions, fent un cop de mà als bombers sempre que ha estat necessari.

Voluntaris de l'ADF, fent tasques de vigilància. Autor: Jordi M.
Voluntaris de l’ADF, fent tasques de vigilància. Autor: Jordi M.

Abans de tancar la jornada, els companys recullen de Matadepera a Nadine Toledo, voluntària de Sabadell que coordina els mitjans de l’ADF de tot el Vallès. En declaracions a aquest digital, aprofita per recordar la necessitat d’estar informats dels riscos a la natura. “Crec que s’ha fet molt bé la feina de prevenció i divulgació, i per això aquest any no tenim tants avisos com l’any passat, malgrat que estem en condicions pitjors. S’ha de continuar amb totes les precaucions”.

Foto de portada: voluntaris de l’ADF, observant el territori. Autor: Jordi M.

Comments are closed.