Marta Farrés, presentant les novetats del sistema d'aigua regenerada. Autor: Jordi M.

Sabadell reforça la xarxa d’aigua regenerada i freàtica: “volem estar preparats”

Sabadell mou fitxa per optimitzar els seus recursos hídrics. L’Ajuntament i l’empresa Aigües Sabadell han anunciat aquest dijous el projecte per impulsar una xarxa que permetrà augmentar l’ús d’aigües regenerades i freàtiques a la ciutat. Segons dades facilitades pel consistori, un cop finalitzades les noves instal·lacions es preveu que es recuperin uns dos hectòmetres cúbics d’aigua cada any, l’equivalent al 20 per cent del consum total anual.

Farrés ha remarcat que el projecte no respon només a la conjuntura actual, sinó que es tracta d’obres estratègiques per preparar el municipi “independentment de la situació hídrica del país”. “És un projecte estructural que té una mirada molt àmplia, volem autoabastir-nos el màxim possible”, assegura. El conjunt d’actuacions té una inversió prevista d’uns dos milions d’euros, amb bona part del finançament de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

Potenciar l’aigua regenerada per reduir-ne la de boca

Segons ha informat l’alcaldessa, els treballs per ampliar la xarxa de distribució van començar el passat mes de juliol amb l’objectiu de portar l’aigua regenerada fins al barri de Can Gambús. A mig termini, estimen que el consum d’aquest tipus d’aigua a Sabadell serà de 200.000 metres cúbics anuals. L’increment resultant es vol aprofitar per mantenir el màxim nombre de parcs possible i que no calgui utilitzar els camions cisterna per al reg, segons ha exposat Farrés. També es pretén fer-la arribar als polígons industrials i a les cisternes de nous edificis.

Depuradora Riu-Sec. Autora: Gemma Vives
Depuradora Riu-Sec. Autora: Gemma Vives

D’altra banda, a partir de l’any 2025, es preveu que s’iniciïn les obres per a una xarxa de distribució supramunicipal de l’aigua regenerada a Sant Pau de Riu-sec. El projecte preveu abastir-ne altres municipis propers i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Una nova potabiltizadora

En paral·lel, es treballa per recuperar més aigua procedent de mines i pous, que ara s’utilitzen a la ciutat bàsicament per a reg. Amb un procés de potabilització adequat, detallen, es pot incorporar una part de l’aigua freàtica a la xarxa d’aigua potable i dependre menys del Ter-Llobregat. Una de les actuacions previstes en aquesta línia és la instal·lació d’una nova planta potabilitzadora a la Serra d’en Camaró, on es tractarà l’aigua procedent de les mines Marí Vinyals i Ripoll i també les del pou del Parc Catalunya. Tot i que sempre és arriscat parlar de calendaris, la previsió és que el conjunt d’aquestes obres s’acabin l’any 2025.

Foto de portada: Farrés, atenent a la premsa. Autor: Jordi M.

Comments are closed.