La PAH suspèn el pla de xoc contra els desnonaments de l’Ajuntament

  • La PAH assegura que res no canviarà quan s’apliqui el pla municipal.

  • Demanen més valentia al consistori. “O els ciutadans o les entitats financeres. No hi ha terme mig”.

Fa unes setmanes, l’Ajuntament va presentar les bases d’un pla d’acció contra els desnonaments, que s’està discutint a nivell polític, amb diverses mesures a curt, mig i llarg termini. Després de reunir-se amb el consistori i d’estudiar el text en detall, la PAH assegura que el pla “és del tot insuficient”. Demanen més valentia.

D’entrada, la PAH assegura que no es tracta de cap pla de xoc en matèria d’habitatge i creuen que es més aviat un pla que vol baixar lleugerament els preus dels habitatges protegits, augmentar una mica el número d’habitatges destinats a casos d’emergència, incentivar el lloguer en detriment de la compra i minimitzar el conflicte social als barris més afectats per l’esclat de la crisi financera i la bombolla immobiliària. La PAH critica que no es faci cap previsió futura per afrontar el problema. En resum, creuen que el pla respon a un seguit de “pedaços” que continuen la política “fins ara duta a terme pel consistori i que s’ha mostrat del tot insuficient per fer front a l’excepcional situació que vivim”.

La PAH recorda que el 45 per cent de les persones aturades a Sabadell ja no cobren cap prestació i que per tant no tenen cap ingrés econòmic. Cada setmana arriben a l’assemblea que fa a la Sala Polivalent del Parc del Nord 30 famílies amb problemes.

Un cop s’aprovi l’esmentat pla, estem en condicions d’afirmar que això no canviarà en absolut, perquè un lleuger augment de les prestacions conjuntarals d’emergència no planteja cap solució definitiva per cap afectat, que segueixen trobant únicament i exclusivament en la lluita amb la PAH solucions estables i compromeses amb enfrontar la problemàtica i els seus culpables”, denuncien.

El govern local preveu invertir en el pla dos milions d’euros fins l’any 2015 per adaptar pisos d’emergència, donar suport a les persones afectades, garantir l’atenció social i altres objectius (més informació a ‘10 objectius i 32 mesures contra els desnonaments‘). Pel que a mesures concretes, la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca i la Crisi de Sabadell esmenta cinc exemples concrets que els fan considerar el pla insuficient:

1. L’Ajuntament preveu la cessió de 50 pisos de les entitats financeres

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca considera “ridícula” la previsió de que les entitats financeres cedeixin 50 pisos a l’Ajuntament. Recorden que a través de l’ocupació de tres blocs (Campoamor, Can Rull i Gràcia) la PAH ha “alliberat” la mateixa xifra que preveu aquest pla, i asseguren que hi ha “necessitats objectives de milers de famílies a la ciutat”.

Cal que l’Ajuntament actuï de forma ferma i decidida contra les entitats financeres que segueixen desnonant famílies i negant-los la dació en pagament i el lloguer social al mateix temps que es nega a cedir pisos buits per destinar-los al parc públic d’habitatge”, assegura el comunicat de la PAH.

2. L’augment del 50 per cent de l’IBI als pisos buits

La Plataforma considera que no es podrà aplicar, ja que el consistori s’escuda en que no està reglamentat a nivell estatal què és un habitatge buit. Recorden que no hi ha capacitat de pressió a l’oposició de Congrés dels Diputats per canviar aquesta normativa. Finalitzen: “amb l’excusa del sostre competencial, les administracions es passen les unes a les altres la pilota”.

3. Rehabilitació per a pisos d’emergència de tres blocs

El pla preveu rehabilitar tres nuclis d’habitatges propietat de l’Ajuntament: dos a Can Puiggener i un a Ca n’Oriac, que des de fa anys estan en mal estat. La PAH demana que un edifici del carrer Campoamor propietat d’Incasòl i l’antiga caserna de la Guàrdia Civil es posin en el fons d’habitatge d’emergència, una proposta ja portada al ple fa uns mesos per l’Entesa per Sabadell i que el govern local va rebutjar. La plataforma demana “més imaginació i valentia”.

 4. Subministraments

La Plataforma demana que el consistori garanteixi el subministrament d’aigua i llum dels “pisos recuperats de la ciutat”, així com dels blocs alliberats per la PAH.

5. Apostar per les cooperatives

Finalment, la PAH fa seva la proposta de la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell per apostar pel cooperativisme per impulsar cessions de sòl perquè les cooperatives puguin promocionar habitatges a un preu social.

Foto portada: Manifestació de la PAH, al Centre, el mes d’abril. Autor: J.d.A.

Comments are closed.