Mones - Genescà. Autor: David B.

“Abans la Setmana Santa era sinònim de ‘mona’. Ara, de marxar fora”

Aquesta Setmana Santa, la gent marxa. Aquesta és la conclusió a la qual han arribat almenys sis pastisseries de Sabadell després de percebre certes alteracions en les comandes de la mona de Pasqua. Les famílies que mantenen la tradició no han volgut perdre’s el dolç d’aquestes festes i han assegurat la jugada fent la compra de la típica figura de xocolata abans d’anar de vacances o reservant el tradicional pastís quan encara no és ni a l’aparador. Altres establiments, per contra, mantenen l’activitat habitual i, si en alguna cosa coincideixen tots ells, és en preveure una explosió de vendes de cara al cap de setmana.

A quatre dies del Dilluns de Pasqua, la pastisseria Sant Marc del Passeig del Comerç (Creu de Barberà) acostumava a tenir un centenar de comandes; aquest any, gairebé no arriba a la meitat. El seu propietari, Isaac Partera, ja ha olorat les ganes que tenen moltes famílies de marxar fora uns dies i per això aquest any va amb el fre de mà posat. I no és l’únic. La propietària de La Pastisseria, al carrer del Sol (Centre), també ha reduït a gairebé la meitat les vendes de figures de xocolata en comparació amb edicions anteriors i creu que això es deu a un canvi d’hàbits en la societat.

“Abans, la Setmana Santa era sinònim de mona i, ara, de marxar fora. Tinc clients que sempre havien celebrat la mona aquí, a Sabadell, i aquest any m’han dit que marxaven”, exposa la mestressa, Anna Seriol.

Potser és per això que algunes pastisseries han incrementat el volum de vendes dels ous de Pasqua i de les altres figures de xocolata en els darrers anys; sobretot, aquest 2022. La propietària de la pastisseria Sant Jordi (a Sol i Padrís), Meritxell Carner, explica que les mones en forma de pastís, les tradicionals, sempre es venen més a última hora i, en canvi, les reserves de les típiques peces infantils arriben abans, al llarg de la setmana prèvia a la diada. De fet, ja hi ha qui aquest dimarts hi ha anat a buscar el regal per al seu fillol en aquest establiment.

“Ja fa uns anys que faig jo el pastís (la mona diguéssim) i a sobre hi poso una figureta de xocolata pel nen. Aquesta sí que l’encarrego a la pastisseria i enguany he agafat unes botes de bàsquet i un comandament de la Play”, explica una clienta habitual del Sant Jordi, Montserrat Gasulla.

De fet, molts establiments han percebut un increment en la demanda respecte a les peces de xocolata. Per una banda, una de les propietàries de La Palma (a la Creu de Barberà), Pepi Sanfeliu, creu que “els padrins, i les famílies, en general, s’han tornat més esplèndids a l’hora de celebrar la mona i ara en fan dues: el pastís per menjar entre tots i la xocolatina pels nens”. Per altra banda, el pastisser de la també bomboneria Núria (a La Creu Alta), Antoni Sánchez, assenyala l’avantatge competitiu d’aquestes alternatives respecte de les coques i dels tortells tradicionals: es guarden més i són més fàcils de transportar. De fet, Sánchez explica que aquesta Setmana Santa un dels seus clients del barri s’ha endut una d’aquestes peces a Badajoz.

Mones - Panabad. Autor: David B.
Mones tradicionals de lPanabad. Autor: David B.

Enguany és el tercer abril amb pandèmia, però el primer sense pràcticament restriccions. L’any passat, per exemple, a Catalunya hi havia toc de queda entre les deu de la nit i les sis del matí, estava prohibit sortir fora de la comunitat autònoma si no era per un motiu molt ben justificat i només es permetia la mobilitat entre comarques de manera individual o, com a màxim, amb el mateix grup bombolla. Fa dos anys, però, la situació encara era pitjor: tot el país estava confinat a casa seva i així s’hi estaria durant tres mesos. No és estrany que la llibertat d’aquesta Setmana Santa hagi motivat a moltes famílies a aprofitar els dies festius, però també és cert que qui vulgui menjar mona el dia de Pasqua, trobarà totes les facilitats per fer-ho:

“Nosaltres tenim un ritme similar a la resta d’anys. Aquests dies està venint força gent, de perfils i edats variats, i creiem que de cara al cap de setmana incrementarem el volum de vendes. Sobretot perquè la gent tindrà més temps per passejar i per comprar la mona” augura el propietari del Genescà, Quim Genescà.

Aquesta pastisseria situada al mig de La Rambla ofereix diferents descomptes i promocions des del primer dia de març de cara a les mones de Pasqua, igual que la Panabad; gairebé davant per davant. De manera similar, la pastisseria La Palma participa en la campanya solidària ‘Mona per la pau’; una iniciativa impulsada per la ONG World Central Kitchen i que donarà un euro a Ucraïna per cada exemplar venut.

Les mones més buscades

Tradicionalment, ‘La Sara’ era l’estrella del Dilluns de Pasqua. És la Mona tradicional elaborada amb mantega i crema pastissera. En els darrers anys, però, els gustos s’han diversificat i cada cop són més les famílies que es personalitzen el seu pastís de Setmana Santa. A la pastisseria Sant Marc, per exemple, ‘La Sara’ continua dalt del pòdium de vendes, però la “de Massini” (feta amb nata, trufa i rovell cremat) la segueix ben de prop. Tot i això, la majoria de pastisseries també tenen la versió Sacher, Red Velvet, Selva Negra, “la de la casa”, i un llarg etcètera.

Mones - Pa Natural. Autor: David B.
Mones al Pa Natural. Autor: David B.

Pel que fa a les figures de xocolata, Pa Natural continua percebent la mateixa dinàmica que en els darrers anys: les princeses Disney, els Superherois, la Hello Kitty i altres cares conegudes de la televisió són els personatges més buscats. per Setmana Santa. A la Genescà tenen més de 100 models diferents i defugen dels clàssics cinematogràfics; opten majoritàriament per figures tradicionals com una caseta, animals de tota mena, instruments, vehicles i altres de més complexes com una estació espacial o un aeroport. Quim Genescà, però, apunta que cada vegada són més les persones que demanen xocolates sense lactosa o fruits secs.

Foto portada: mones de xocolata del Genescà. Autor: David B.

Comments are closed.