Elisabeth II

Suárez, exdelegat català a Londres: “el llegat d’Elisabet II és la impecable neutralitat”

Segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya, 127 ciutadans nascut al Regne Unit residien a Sabadell l’any 2021. Però si hi ha un sabadellenc de naixement que coneix de prop el Regne Unit és Josep Manuel Suàrez Iborra, actual president d’Atendis, qui va ser delegat del Govern de la Generalitat a Londres durant un lustre, i ja abans havia estat el màxim representant del Banc Sabadell a la City. En conversa amb aquest digital, Suárez destaca que la mort d’Elisabet II, la reina més longeva de la historia del país britànic, marca un “canvi d’etapa”. Què destaca del seu regnat? “La neutralitat”, diu.

“La reina ho ha viscut tot i per tant la seva mort representa tot un canvi de cicle. Va viure la Segona Guerra Mundial. Va ser voluntària. Va viure tota la pèrdua i la desfeta de l’imperi britànic. I un munt de primers ministres: des de Winston Churchill fins ara. El resum seria que ha sabut estar. El seu paper era i sempre va ser la neutralitat”, diu Suárez, qui era delegat de la Generalitat al Regne Unit en dos moments importants: el referèndum per la independència d’Escòcia del 18 de setembre de 2014 i la consulta vinculant sobre el Brexit el 23 de juny de 2016:

“En les dues ocasions la reina va estar impecable. Fins i tot amb Escòcia. No va dir res. I em consta que va rebre pressions. Però no va dir ni piu. De fet, el mateix dia del referèndum ella estava a Balmoral, a Escòcia”.

Per a Suárez, “la reina ja té el prestigi guanyat i és igual si s’es d’esquerres o de dretes. El Regne Unit està de dol tot i que el sentiment segur que més aviat és de respecte avui”, insisteix.

“Era respectada per tothom. Fins i tot a Escòcia, on es van afanyar a dir que si se separaven del Regne Unit la reina seguiria sent la cap d’Estat i ells estarien a la Commonwealth. La institució està molt respectada. És neutral i des de fa 300 anys supeditada al Parlament, que marca el pols”.

També tindrà suport, creu Suárez, el seu fill Carles, a partir d’ara el rei Carles III: “el fill té 74 anys. La meva edat. Ara ha de començar a fer de rei? Li pot passar com al fill de la reina Victòria, que va ser rei molt poc temps. Tot i així, val a dir que tot allò de la Camila ja està superat i Carles tindrà el suport inicial dels britànics”, insisteix.

“Els britànics saben adaptar-se”

En tot cas, el Regne Unit encara un canvi d’etapa: nou rei, nova primera ministra (va prendre possessió dimarts, fa escasses 48 hores) i encara amb les conseqüències del Brexit sobre la taula. “Els britànics ho superen tot. Nosaltres som més emocionals. Ells saben adaptar-se. Són pragmàtics i es posen sempre al dia. Es pot dir que ‘The Queen is dead. God save the king [‘La reina ha mort; Déu beneeixi el rei’]’.

Foto portada: la foto de la reina Elisabet II amb la que la Casa Reial britànica ha anunciat la mort de la Reina aquesta tarda. Font: @RoyalFamily via Twitter.

Comments are closed.