Foto portada: senyal al bosc de Can Deu, a l'alçada de Sant Julià d'Altura.

Nou anys de la gran ventada: com està i com serà el ‘nou’ bosc de Can Deu?

Aquest dissabte es compleixen nou anys de la ventada que va arrasar bona part dels boscos de Sabadell i va ser especialment catastròfica al bosc de Can Deu, on va afectar el 80 per cent de la massa forestal. Més de 45.000 arbres van anar a terra només a Can Deu. Els propietaris de l’espai, la Fundació 1859 Caixa Sabadell, assegura que la recuperació del bosc es desenvolupa “segons les previsions”. Val la pena recordar que és un projecte a llarg termini: a 10 o 15 anys vista encara.

El bosc de Can Deu és de propietat privada (el va comprar Caixa Sabadell als anys 60 del segle passat) però d’ús públic, i especialment estimat entre els sabadelllencs, no només els veïns del nord, que l’utilitzen de forma continuada per passejar, córrer, anar en bici o fins i tot buscar el tió de Nadal. Per això l’afectació al bosc de Can Deu va ser especialment simbòlica tot i que la ventada va afectar altres espais forestals en igual o fins i tot major magnitud, com el municipal bosc de la Salut, el Parc Agrari o els boscos (també privats) de Ca n’Argelaguet.

En el bosc de Can Deu s’afegeix el sorgiment d’una plataforma veïnal que passés a ser patrimoni municipal (la coneguda ‘municipalització’), que va aconseguir suports polítics al ple (en el seu moment, del PSC, Ciutadans o el PP). Però el govern quatripartit, i l’actual socialista tampoc, mantenen l’estatus quo i la Fundació 1859 Caixa Sabadell és qui en capitaneja i en seguirà capitanejant la gestió.

Com es va fer la recuperació del bosc?

Després de la ventada de 2014, es va crear una comissió técnica per valorar el full de ruta per recuperar el bosc. A grans trets, es va apostar per la regeneració natural de l’espai. Es creia que era més fiable, i fins i tot més ràpida ja que el sotabosc estava poc afectat. No obstant, en els accessos principals es van fer replantacions de fins a 5.000 arbres.

Nou anys després, com està el bosc?

Segons la Fundació, tot va segons el previst. Val la pena recordar que en el seu moment es va avisar que la recuperació del bosc era un projecte a molt llarg termini: entre 20 i 25 anys des de l’any 2015, quan va començar el procés. És a dir, el bosc no tornarà al seu estat anterior, si tot va bé (i sense tenir en compte els possibles efectes de la sequera o el canvi climàtic) fins ben entrada la dècada dels 30.

Però en tot cas, la recuperació va avançant. Un procés “lent i fràgil”, segons la Fundació, però que va pel bon camí.

“Els arbres, tant els de regeneració natural com els de reforestació, presenten un creixement continuat i una bona distribució, tot i què d’una manera diferent a les zones del bosc”, asseguren. “El bosc del futur no serà com la pineda que va desaparèixer amb la ventada. Aquesta continuarà a les zones on es va mantenir i a la zona propera a Sant Julià, però a la resta de Can Deu hi trobarem un bosc mixt d’alzines i roures amb l’ocasional presència de pins blancs, amb un sotabosc més desenvolupat que a l’antiga pineda. En un futur els exemplars d’alzina, rou i pi blanc dominaran el nou bosc”.

Ara per ara, la Fundació indica que estan creixent una gran quantitat de plançons, especialment de roures i pi blanc de llavor. A la zona de Sant Julià hi ha una important regeneració de plançons de pi blanc, i a Vallehermoso d’alzines i roures. A la zona central del bosc predominen les alzines de rebrot. Les densitats són d’entre 900 i 1.500 exemplars cada hectàrea (10.000 metres quadrats, l’equivalent a un camp de futbol).

Reduir arbres per assegurar-ne el creixement

La fundació començarà aquest hivern a reduir el nombre d’arbres a l’espai proper a Sant Julià d’Altura, on es va fer una replantació popular. Seleccionaran els rebrots de les alzines i roures deixant-ne només els dos o tres peus més vigorosos per exemplars. Es farà també una aclarida de plançoneda de pins per deixar més espai entre els exemplars i garantir la qualitat del creixement dels arbres.

Crida al civisme

Finalment, els propietaris del bosc demanen “civisme” a la ciutadania. El procés de recuperació és lent, i fràgic, i sovint es produeixen demostracions d’incivisme. La fundació lamenta que alguns desaprensius han robat la senyalització del bosc mentre que altres tenen el costum d’abocar de forma il·legal les deixalles.

Foto portada: senyal al bosc de Can Deu, a l’alçada de Sant Julià d’Altura.

Comments are closed.