Nou centre de serveis socials, el primer fora d’un centre cívic

Els centres de serveis socials municipals s’enxarxen amb l’objectiu d’oferir una millor atenció als usuaris. L’Ajuntament està configurant un nou model organitzatiu on els professionals treballen per equips especialitzats en habitatge, infància i dependència. Es creu que així es pot donar una resposta més acurada. Aquesta reestructuració ve acompanyada d’una nova xarxa d’equipaments, que amplia els espais on fins ara es duien a terme les tasques de Serveis Socials Bàsics (ubicats als CAP). Aquest dimarts s’ha inaugurat el nou centre al carrer Covadonga, que cobrirà els barris del Centre, de La Creu Alta i de Gràcia.

Sabadell té un nou Centre de Serveis Socials Bàsics i està ubicat entre el carrer de Covadonga i la plaça de la Sardana, al costat de la Fira. És el primer de nova creació i se suma als tres que ja hi ha actualment en diferents centres cívics de la ciutat. En aquest espai s’atendrà els veïns del Centre, de La Creu Alta i de Gràcia en matèria d’habitatge o exclusió residencial, infància i adolescència o risc i dependència, igual que en la resta. Aquesta xarxa d’equipaments respon a un nou model organitzatiu on s’han creat grups específics per resoldre cada un d’aquests problemes i així oxigenar la pressió dels professionals alhora que garantir una atenció de major qualitat: “Aquesta especialització ha permès situar millor l’atenció social bàsica per tal que es pugui donar una millor acollida a l’usuari i que els professionals d’aquest àmbit puguin destinar més temps a la valoració dels casos i a atendre les situacions de més vulnerabilitat”, defensen des de l’Ajuntament.

“Al llarg dels anys, amb el creixement de la plantilla, els espais se’ns han quedat petits. Abans de la pandèmia ja teníem un problema d’espais per als professionals d’Acció Social i la pandèmia el que fa és rebentar-ho tot. En un primer moment vam haver de sortir dels CAP i buscar ubicacions temporals en algun centre cívic i, quan hem de plantejar el retorn, al maig juny del 2020, és quan veiem que als CAP no serà possible. Primer perquè no es podien fer atencions presencials i, després, perquè les condicions d’alguns dels espais no eren compatibles amb tot el tema de la distància social. I va ser aquí quan ens vam plantejar crear aquest pla d’equipaments”, amplia el regidor d’Acció Social, Eloi Cortés.

A banda de nou equipament al Centre, que començarà a atendre usuaris aquest dimecres, actualment també n’hi ha un al centre cívic de Torre-Romeu, al de Ca n’Oriac i al de Can Puiggener. Aquests van ser condicionats en una primera fase del projecte per crear la xarxa d’equipaments. El regidor d’Acció Social ha avançat que pròximament n’impulsaran dos més: un al sud (entre el carrer de Francesc Casañas i el passeig dels Almogàvers), que hauria de veure la llum d’aquí a pocs mesos, i un altre a Ponent (al carrer de Brasil), que aquest s’enllestirà de cara a l’any vinent. En total, doncs, n’hi haurà sis i és així com l’Ajuntament pretén enfortir aquesta nova xarxa de serveis socials municipals.

El nou centre de serveis socials bàsics, al carrer de Covadonga. Autor: Izan Vizuete.
La recepció del nou centre de serveis socials bàsics, al carrer de Covadonga. Autor: Izan Vizuete.
El regidor d’Acció Social, Eloi Cortés, visitant el nou centre de serveis socials bàsics, al carrer de Covadonga. Autor: Izan Vizuete.

Pel que fa al nou centre del carrer Covadonga, es tracta d’un local buit i en desús des de fa anys propietat de l’Ajuntament, qui ha abocat 382.000 euros per posar-lo en funcionament. El projecte ha inclòs algunes accions de desmuntatge, enderroc, reparacions en l’estructura, divisions interiors, mobiliari o reposició de persianes, entre altres. En total, la configuració d’aquesta xarxa i d’altres espais d’Acció Social destinats als professionals ha suposat una injecció de més d’un milió d’euros.

“El fet de plantejar els equipaments des de zero ens ha permès dissenyar-los de tal manera que s’ajustin al nou model de serveis socials que estem desplegant. Per tant, primem que les consultes o despatxos siguin polivalents i que no tinguin uns professionals fixos. Això també és un canvi de dinàmica i crec que és positiu perquè reforça el treball en equip dels professionals i perquè el fet d’estar junts afavoreix les sinergies”, afegeix Cortés.

Cal tenir en compte que per accedir al sistema de serveis socials municipals cal reservar hora a través del telèfon d’atenció (93 745 33 30) o de manera presencial en un dels centres. Així mateix, un cop realitzada l’acollida i el respectiu diagnòstic, es fa el seguiment en el mateix servei o bé es deriva als professionals de les unitats especialitzades.

Foto portada: el nou centre de serveis socials bàsics, al carrer de Covadonga. Autor: Izan Vizuete.

Comments are closed.