Marta Farrés, alcaldessa, i Enric Blasco, president de CASSA, a la presentació de les obres per ampliar la xarxa d'aigua freàtica. Autor: Jordi M.

Comencen les obres, amb afectacions al trànsit, per aprofitar l’aigua de pous i mines del subsòl

L’Ajuntament i l’empresa mixta Aigües Sabadell preparen el terreny per guanyar marge de maniobra a partir de l’aigua de mines i pous que fins ara tenien poc rendiment. Per fer-ho caldrà aixecar carrers i fer una potabilitzadora nova. L’operativa comença dilluns. L’objectiu és tenir-ho tot en marxa en algun moment de l’any vinent i generar un hectòmetre cúbic d’aigua freàtica a l’any, el 10 per cent del total que es consumeix a la ciutat a l’any.

Les obres començaran al parc de Catalunya. Hi ha dos fronts. Dilluns comença el primer, a l’entorn del Club Tennis Sabadell i arribaran en uns dies fins la plaça de Catalunya. Caldrà ocupar un carril de trànsit, cosa que pot provocar retencions a la zona, però es garanteix el trànsit en doble sentit. Les obres no afectaran el servei d’aigües habitual, ja que en realitat es fan noves canonades. A finals d’abril, donaran inici els treballs al segon front: canalitzar les aigües procedents del pou del parc de Catalunya fins a Prat de la Riba a través de Francesc Macià. Afectaran les places de zona blava de l’entorn de la cascada i el llac. Les obres acabaran en dos mesos, segons l’estimació municipal.

Obres a la Ronda Zamenhof a l’estiu

Al juny començarà una nova fase, que afectarà la Ronda de Zamenhof i el carrer de Vilarrubias. I és que cal fer arribar la la nova xarxa d’aigües freàtiques fins la carretera de Caldes, ja camí del riu Ripoll, on es connectarà amb la conducció actual de les mines del riu Ripoll.

Potabilitzadora l’any vinent

D’aquesta forma es connectaran les mines del Ripoll, la mina Vinyals i el pou del parc Catalunya amb l’entorn del Club Tennis, a la Serra d’en Cameró, on Aigües Sabadell té un dipòsit i on començarà a construir una potabilitzadora d’aigües. El compromís municipal és que funcioni a partir de l’any vinent.

Què es feia amb l’aigua del subsòl fins ara?

Fins ara les aigues freàtiques s’utilitzaven per regar el parc o omplir el llac, argumenta el consistori, o simplement no s’utilitzaven. Quan la potabilitzadora funcioni tindran més rendiment.

Per què es fan les obres ara?

Aigües Sabadell aspira així a dependre menys de la compra d’aigües a l’empresa pública Aigües Ter Llobregat (ATLL), que subministra la majoria de l’aigua a la ciutat, avançar en l’autoabastiment i guanyar en resiliència hídrica, amb sequera o sense, perquè l’escenari d’emergència climàtica així ho reclama. “No volem estar depenent constantment del temps que faci”, ha assegurat l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés.

El conjunt d’actuacions relacionades amb la potabilització de les aigües freàtiques costarà uns 900.000 euros. L’Agència Catalana de l’Aigua en finança el 56 per cent; l’Ajuntament la resta.

Regenerada

L’altra gran inversió que s’està duent a terme ara mateix és l’extensió de la xarxa d’aigua regenerada que neix a la depuradora de Sant Pau de Riu-sec fins a Can Gambús, connectant així les dues xarxes. La regenerada no es pot usar com aigua de boca. L’Ajuntament vol regar el màxim de zones verdes possibles, així com facilitar la seva arribada als polígons per destinar-la a usos industrials. No obstant, fer-ho també implica obres i aixecar carrers.

Objectiu: autogenerar el 20 per cent de l’aigua que es consumeix a la ciutat

Amb les inversions en aigüa freàtica i en regenerada, l’Ajuntament i Aigües Sabadell aspiren a guanyar fins a dos hectòmetres cúbics d’aigua a l’any. Un 20 per cent de l’aigua que es consumeix a la ciutat en un any. La inversió global és de més de dos milions d’euros.

Foto portada: Marta Farrés, alcaldessa, i Enric Blasco, president d’Aigües Sabadell, a la presentació de les obres per ampliar la xarxa d’aigua freàtica. Autor: Jordi M.

Comments are closed.