La piscina de Ca n'Oriac, l'1 d'agost de 2023. Autor: David Jiménez.

Suavitzen les restriccions per la sequera: totes les piscines podran obrir si són refugi climàtic

La Generalitat ha anunciat aquest dimarts una modificació del Pla Especial de Sequera que suavitza algunes restriccions, especialment pel que fa a les piscines. A la pràctica es garanteix que les piscines municipals podran obrir. I a més s’obre la porta a les privades sempre i quan s’arribi a un acord amb els ajuntaments, obrin al públic en condicions similars que les públiques i siguin així considerades ‘refugis climàtics’.

L’actual Pla Especial de Sequera només permetia omplir i reomplir les piscines destinades a l’esport federat i a casos excepcionals com l’ús terapèutic. En quedaven fora les piscines municipals, les comunitàries i les privades. Però la lleugera recuperació de les reserves dels embassaments de les conques internes serveix al Govern per modificar les restriccions, també després que la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM) demanessin a l’executiu flexibilitzar les restriccions. Així es garantiran les piscines obertes a l’estiu sempre i quan se les consideri refugi climàtic.

Què caldrà per ser refugi climàtic?

En l’actual context d’onades de calor cada vegada més recurrents, el Decret llei vol assegurar que la població més vulnerable disposi d’equipaments per esmorteir les temperatures extremes. Una piscina podrà ser declarada refugi climàtic si l’equipament és imprescindible per reduir l’efecte de la calor a la ciutadania. Seran els ajuntaments qui decidiran si s’incorporen les piscines al cens.

La piscina de Campoamor, el 16 de juny de 2022. Autora: Lucía Marín.
La piscina de Campoamor, el 16 de juny de 2022. Autora: Lucía Marín.

Les piscines que actuïn com a refugi climàtic podran ser les públiques, però també aquelles privades que tinguin un acord amb l’ajuntament per obrir a la ciutadania en les mateixes condicions que funcionen les piscines públiques. Els propietaris de les piscines privades hauran d’arribar a un acord amb els consistoris per obrir-les, ja sigui una piscina d’un club esportiu, una piscina comunitària o una piscina d’un hotel en la que es pugui entrar pagant entrada. Aquestes piscines censades com a refugi climàtic podran reomplir-se en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua, sempre que s’apliquin mesures d’estalvi addicionals que compensin l’aigua que s’utilitzi.

Altres mesures

De cara al turisme, el govern ha introduït uns màxims de consum d’aigua per turista en la línia de la mitjana del consum del país. Els ajuntaments podran controlar que els turistes no gastin més aigua del que ho fa un ciutadà normal si es porten tres mesos consecutius excedint la dotació màxima. El decret també flexibilitza les sancions als ajuntaments que consumeixen més del compte. El còmput serà trimestral i les sancions es podran pagar de forma fraccionada. El nou decret també permet que hotelers i indústries proposin a l’Agència Catalana de l’Aigua instal·lar desalinitzadores portàtils privades.

Foto portada: la piscina de Ca n’Oriac, l’1 d’agost de 2023. Autor: David Jiménez.

Leave a Comment