Plantada al mig de la Gran Via

Un conjunt d’activistes i organitzacions a favor de l’economia ecològica i solidària, agrupats sota el nom de La Regadora, han tallat la Gran Via per exigir un canvi de model urbanístic: carrers més habitables, menys fum, una xarxa de mobilitat sostenible i més sobirania energètica i alimentària són algunes característiques de la Sabadell que reclamen. Els han donat suport unes 30 persones, entre elles membres de les Bruixes del Nord i cares conegudes de La Crida.

Una filera de plantes han interromput el pas de tots els turismes que aquest dijous a la tarda circulaven per la Gran Via, a l’altura de l’antiga fàbrica Artèxtil. La Regadora ha clavat el puny sobre la taula i ha dit prou: els seus membres exigeixen una actuació immediata per canviar el sistema a escala local. En aquest sentit, una de les representants de l’entitat, Júlia Alsinet, desaprova l’actitud de l’Ajuntament.

“El nostre consistori no té una línia clara en aquesta matèria. No ha sabut trobar mecanismes per garantir la participació ciutadana a l’espai públic. Entenem que aquesta manca de solucions s’emmarca en la concepció que tenen sobre qui i decideix l’ús de l’espai públic i qui i com té dret a utilitzar-lo”, lamenta Alsinet.

La proposta de la Regadora és un model econòmic ecològic i solidari, que consistiria a potenciar el desenvolupament local i sostenible, descarbonitzar la ciutat, consumir de manera conscient i generant zero residus, aconseguir la màxima sobirania energètica, protegir la biodiversitat i fomentar comunitats actives, inclusives, participatives i igualitàries.

Acte de denúncia de La Regadora aquest dijous a la tarda. Autora: J. Ramon

Coincidint amb Alsinet, un dels altres representants de La Regadora, Eudald Griera, assegura que Sabadell té les eines i les voluntats, per part de la ciutadania, per fer el canvi. “Ara només falta que també ho vulgui l’Ajuntament”, esbufeguen. Un dels altres fets que l’entitat tira en cara al govern municipal és l’ajornament del conjunt d’activitats que tenien preparades pel dissabte que ve, 5 de juny. El canvi de data respon a motius sanitaris, fet que també ha estat criticat pel grup.

“Encara que els indicadors epidemiològics baixin i es relaxin les mesures, no ens deixen fer una actuació per visibilitzar que el canvi és possible. Però no ho podem demorar més: l’emergència ens aboca a actuar” sentencia Júlia Alsinet.

El 5 de juny estaven previstes un conjunt d’activitats entorn el nou model de ciutat que proposa La Regadora, però finalment serà el 18 de setembre. Per contra, la manifestació del mateix dissabte a les 12 del migdia es manté en peu.

Foto portada: un moment del tall a la Gran Via aquest dijous a la tarda. Autora: J. Ramon

Comments are closed.