Congres Violencia domestica y de género

Preocupa el número de dones que retiren les denúncies per violència de gènere

Sabadell es converteix en la seu de la lluita en contra la violència domèstica i de gènere amb la celebració del primer congrés, durant els dies 12 i 13 de maig, en la lluita contra aquesta xacra de la societat.

Aquest dijous 12 de maig, Fira Sabadell ha acollit l’acte d’inauguració del primer Congrés sobre violència domèstica i de gènere, sota el títol La justícia també cura, organitzat pel Col·legi d’Advocats de Sabadell. El seu degà, Juan Antonio García Cazorla, ha remarcar la voluntat “d’unificar la legislació mitjançant aquest tipus de congressos”. A més ha apuntat que “de mica en mica els casos de violència domèstica es van reduint però si avui som aquí és perquè continuem trobant-nos amb bastants casos”.

Aportar eines al sistema judicial

Tot seguit la secretaria d’Estat de Justícia en funcions, Carmen Sánchez Cortès, ha remarcat les millores que s’han anat prenent des del govern per tal d’intentar millorar la situació en vers les víctimes de la violència masclista. Mesures com “jutjats d’atenció especialitzada per a les dones, una fiscalia especialitzada, atenció psicològica, formació de professionals i la creació d’oficines d’atenció a les víctimes que han sorgit a partir del pressupost del ministeri de justícia”. Cortés ha afegit que “no només fa falta canviar les lleis, sinó que també hem d’aportar eines a la justícia per combatre aquests fets”.

Per últim la secretària de Relacions amb l’Administració de Justícia de la Generalitat, Patricia Gomà, ha explicat que “no podem estar contents amb les dades que tenim al nostre país, aquest problema, tot i que es prenen moltes mesures, no el podem solucionar sense un canvi social.  Tot això ve d’una arrel social i cultural”. Gomà ha remarcat que “es tracta d’una transformació lenta, ja que ve de molt al fons. Tot i promoure noves pedagogies, poden sortir diferents moviments masclistes entre els joves” ha conclòs Gomà

Preocupació

L’administració es mostra preocupada. Segons Gomà, número de dones que retiren les denúncies per violència de gènere es van incrementar en un 136 per cent l’any passat. Es creu que va ser a causa de la “pressió familiar i social”. L’any 2015 va acabar amb 13.000 víctimes i uns 5.000 detinguts. Sis de cada deu sentències per violència de gènere acaben en condemna.

Foto portada: una de les conferencies de la jornada. Autor: David B.

2 Comentaris

  1. tinc un cas molt pròxim a casa , i es llarg i extens el comentari que m’agradaria fer ,però , retiren la denuncia i /o no continuen , per por , molta por , i a mes es senten culpables si el agressor va a la presor ,

    també i ha un vuit en el seguiment d’aquests casos , controlen moltissim a la víctima , però al agressor qui el controla ? qui segueix la seva ordre de allunyament? la víctima te por , el que vol la víctima esta tranquil·la , però por en denunciar
    montserrat

  2. Exacte Montserrat! La por paralitza i la víctima es doblement victimitzada per la justicia.

    Tenim bones lleis però si els jutges no les apliquen (com passa en moltes ocasions que veiem a la prensa i a les xarxes socials) la dona se sent doblement desprotegida.

    No tenim centres integrals, NI UN, per dones i els seus fills, on tinguin suport psicològic individual i grupal, ajut en treball social, educadores, i tot un seguit de necessitats a cobrir i això, quan has de sortir corrent de casa amb els teus fills i el que dus posat, es el que més es necesita.

    Es molt extens, sí.. tot el que cal dir…