Sabadell SurfCity

10 claus al voltant del projecte Sabadell SurfCity

El projecte es diu Sabadell SurfCity i vol situar la ciutat en el món del surf indoor, que va guanyant terreny. Vol construir una piscina d’onades artificials per fer surf al costat de La Bassa de Sant Oleguer, tot just davant la Pista Coberta d’Atletisme i per tant a cop de pedra del riu Ripoll. Es va presentar divendres i ha aixecat i aixecarà polseguera.

La iniciativa és privada peró s’ha presentant conjuntament de la mà de l’Ajuntament, que hi dona suport. A més, s’ha donat a conèixer gairebé per sorpresa i tot plegat ha causat cert astorament. En què consisteix el projecte? Què aporta cada part? Com està la tramitació? Qui hi dona suport i qui planteja batalla en contra? Aquesta informació intenta desgranar el gra de la palla.

1. Què és Sabadell Surfcity?

Es tracta d’un projecte per construir una piscina d’onades artificials en un solar proper a la Bassa de Sant Oleguer, la Pista Coberta d’Atletisme. En concret, és la pastilla de terreny entre la pista coberta i el riu, que durant el passat estiu va ser utilitzada per milers de persones per aparcar el seu vehicle quan s’anaven a vacunar al vacunòdrom.

En total, s’ocuparan 30.000 metres quadrats. Tres hectàrees. Tres terrenys de joc d’un camp de futbol. La piscina principal tindria 5.500 metres quadrats, 140 metres de llarg per 35 metres d’ample. Es podrien generar 240 onades per hora de dos metres d’alçada. El complex podria rebre fins a 175 surfistes diaris de diferents nivells. A més de la gran piscina d’onades, hi hauria una segona piscina, un gimnàs, un stakepark-carverpark, tres zones diferents amb oferta gastronòmica i zona d’aparcament. Òbviament, no es tractaria d’un servei públic ni gratuït sinó d’un espai privat on caldrà pagar entrada per utilitzar-lo. Entre 30 i 50 euros. Per tant, per a la majoria del públic objectiu es tracta més d’una oferta d’oci que no pas de pràctica esportiva. Com anar a un túnel de vent, al karting, al paintball o a fer un scape room

2. Per què una piscina d’onades?

El sector de les piscines d’onades indoor està en expansió, especialment a Nord-Amèrica i a Àsia. Ara comencen a arribar projectes a Europa. El de Sabadell vol ser el més gran del sud d’Europa. De fet, en seria l’únic ja que al Vell Continent hi ha poques instal·lacions similars més, dues al Regne Unit (The Wave a Bristol, a Anglaterra, i Surf Snowdonia, a Dolgarrog, al nord de Gal·les) i una altra als Alps suïssos, Alaïa Bay. Però s’estima que és un mercat a punt d’explotar al continent. La pràctica del surf ha crescut molt en la darrera dècada, també a Catalunya i Espanya. És esport olímpic des de Tòquio 2020.

L’àmbit del projecte supera Sabadell i es dirigeix a tota la comunitat surfera de Barcelona i Catalunya. L’Ajuntament recorda que hi ha 40.000 surfistes federats a Espanya i més de 500.000 aficionats a títol recreatiu. D’altra banda, Barcelona compta amb una de les comunitats de surf més potents d’Europa però en canvi no és Fuerteventura, Zarautz ni Zahara de los Atunes. Tret d’alguns pocs dies a l’any, el Mediterrani no ofereix al litoral català les condicions idònies per la pràctica habitual del surf. Per això, es busquen sovint piscines artificials on poder practicar. Hi ha mercat, asseguren. Esperen 63.000 usuaris a l’any.

3. Quina és la inversió i qui hi ha al darrera?

L’operador privat es compromet a invertir 14 milions d’euros. La principal cara visible del projecte és Jorge Quiñoa, qui presenta el grup com una “empresa familiar” que es dedica al sector immobiliari. L’empresa que representa té un resort de luxe a les illes Mentawai, a Indonèsia, de nom Aloita Resort.

4. Quants llocs de treball es generaran?

Segons el pla presentat per Quiñoa, es crearan 65 llocs de treball directes. No s’han estimat els indirectes, si se’n poguessin crear. Els processos de selecció es faran al Vapor Llonch en la major part dels casos, com es fa en altres casos similars de grans inversions. Per tant, l’empresa municipal ajudarà en la contractació de mig centenar de persones.

5. De qui és el terreny?

El terreny, ara mateix un solar, és propietat de l’Ajuntament, i com la resta de l’anella de Sant Oleguer té qualificació d’equipament esportiu. Aquest fet possibilita la instal·lació de SabadellSurf sense haver de canviar el planejament urbanístic. No cal tocar el Pla General. Tampoc aprovar un Pla Especial. Tot plegat permet accelerar els tràmits i ha animat l’empresa a escollir Sabadell per fer la inversió, segons va dir Quiñoa divendres.

Segons va reconèixer la pròpia Farrés divendres, l’executiu municipal no tenia cap pla pel solar en els propers anys. L’exregidor d’Espai Públic entre 2015 i 2019 Xavier Guerrero (ERC) va assegurar divendres a Twitter que el pla del seu govern per a la zona era fer una gran àrea recreativa per a gossos. Però no es va dur a terme.

6. Quin és el calendari?

Segons el que s’ha presentat, aquest any 2022 s’han de finiquitar els tràmits burocràtics. Un cop tinguin la llicència, les obres començarien a principis de l’any vinent i la piscina d’onades podria entrar en servei l’any 2024 després de 15 mesos d’obres. El projecte ja compta amb l’autorització de l’Agència Catalana de l’Aigua segons l’Ajuntament.

L’Ajuntament assegura que “s’està treballant en tots els requisits ambientals i paisatgístics”. Així diuen que l’electricitat provindrà en un 100 per cent de fons d’energia renovables i que no hi haurà petjada de carboni. El sostre de l’aparcament tindrà plaques fotovoltaiques que produiran un terç del consum necessari. I les piscines funcionaran amb un circuit tancat d’aigua. El promotor assegura que només es perdrà per evaporació l’1,5 per cent del consum d’aigua al dia, “com regar mig camp de futbol cada dia”, i que la resta serà un circuit tancat.

7. Què en treurà l’Ajuntament?

Segons la informació facilitada el passat divendres, tota la inversió és privada. L’Ajuntament cobrarà un cànon anual de 40.000 euros. La concessió del terreny i l’activitat és de 40 anys. Per tant, al cap d’aquest temps l’Ajuntament hauria ingressat 1,6 milions d’euros a través de la fórmula del canon.

A més, creuen que amb la Pista Coberta, la Bassa i les pistes d’atletisme, fins i tot amb les Piscines Joan Serra a dalt, Sabadell SurfCity pot “complementar” l’oferta i serveis de la zona esportiva de Sant Oleguer. Una anella esportiva que pot ajudar a promocionar la ciutat com a “capital de l’esport”.

8. Qui hi està a favor?

L’actual govern municipal liderat pel PSC està plenament alineat amb l’operador privat. L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, va presentar el projecte en seu municipal i destaca la “gran inversió i benefici indiscutible” defensant que “té màxim respecte per l’entorn i perspectiva ambiental”. L’actual govern fa bandera de ser business friendly i assegura que donarà facilitats a instal·lar noves iniciatives a Sabadell si compleixen la normativa i encaixen.

El principal soci de govern de Farrés, Junts per Sabadell, qui lidera l’àrea de Projecció de la Ciutat, també hi està decididament a favor.

9. Qui hi està en contra?

48 hores després de fer-se públic el projecte, ja hi ha tot un reguitzell de veus contràries. Per començar l’oposició municipal d’esquerres: Esquerra Republicana i la Crida per Sabadell posen el crit al cel perquè l’Ajuntament ha comprat a la primera de canvi un projecte que consideren “elitista” i “faraònic”. També Sabadell En Comú Podem hi està en contra i anuncia batalla. L’entitat veïnal vinculada a Sol i Sadrís Moviment Veïnal del Sud anuncia mobilitzacions, i l’ADENC veu que és just el contrari del que cal fer en context d’emergència climàtica i per protegir el riu.

Els moviments en contra guanyaran força en els propers mesos: és previsible que, a falta d’un any per les eleccions, Sabadell SurfCity sigui un cavall de batalla en els propers mesos. No és gens descartable l’aparició de plataformes, manifestos, concentracions o manifestacions per aturar el que molts sectors consideren un nou projecte faraònic de l’estil del Zoo o la Ciutat de la Música.

De moment, no s’han posicionat encara tres veus destacades, a nivell social i polític. Per una banda, la Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell (FAVS), tradicionalment crítica amb projectes d’aquest estil. Per altra banda, l’exportaveu de Podem i segona tinenta d’alcaldessa de Marta Farrés, Marta Morell. Ni a Twitter, on ha guardat silenci. Tampoc la quarta formació política del ple, Ciutadans.

10. Hi ha precedents similars?

A Catalunya hi ha ja alguns intents de fer piscines artificials d’onades, que no han reeixit. El més sonat, al Montgat (Maresme). Fa cinc anys. Hi havia un projecte similar tot i que d’un grup inversor diferent ( els bascos Wavegarden SL, que lideren el sector a nivell mundial), que s’havia de construir en uns terrenys privats. Però no es va acabar fent per l’oposició veïnal i política. Calia modificar el planejament i finalment l’ajuntament del Montgat no ho va autoritzar.

La mateixa empresa ho havia intentat abans al Prat de Llobregat però ni tan sols es van donar les passes per problemes causats per la proximitat de l’aerport. En aquests moments, també s’està tramitant un projecte similar a Cunit (Tarragona), en aquest cas vinculant la piscina d’onades a un càmping.

Més informació:

Foto portada: simulacions facilitades per l’Ajuntament del projecte Sabadell SurfCity.