20 mesos per recordar la guerra dels Balcans i la relació especial de Sabadell amb Sarajevo

  • Comença un cicle per recordar la Guerra dels Balcans i la implicació local amb la capital bòsnia. 
  • Sabadell va contribuir a reconstruir el teatre Kamerni 55, que no va tancar mai malgrat les bombes i l’odi. 

Sabadell posarà en marxa un programa d’activitats culturals i educatives per commemorar els 25 anys de la fi de la Guerra dels Balcans. El conflicte va mobilitzar la capital vallesana teixint una relació emocional amb Sarajevo. El programa arrencarà aquest novembre amb l’espectacle Encara hi ha algú al bosc, a càrrec de Cultura i Conflicte, que posa el focus en les víctimes directes de les tortures i violacions produïdes als Balcans. 

Sabadell inicia aquest mes de novembre un programa d’activitats culturals i educatives per reivindicar la cultura de la pau i la no violència en els conflictes d’arreu del món; commemorant el 25è aniversari de la fi de la Guerra dels Balcans. S’allargarà fins el mes de juny de l’any 2022. El programa arrencarà amb la proposta multidisciplinar Encara hi ha algú al bosc, a càrrec del col·lectiu Cultura i Conflicte.

“És un triple projecte resultat del treball de tres anys molt intensos, vam anar a Bòsnia a buscar testimonis particulars: les dones que van sobreviure a les violacions com a estratègia de neteja ètnica i també els fills que van néixer a partir d’aquestes. A partir del treball de recerca periodística i de creació artística hem fet aquest projecte Encara hi algú al bosc: pel·lícula documental, obra de teatre i instal·lació fotogràfica que es podran veure pròximament a Sabadell”, assenyala la Teresa Turiera, membre de Cultura i Conflicte.

El programa d’activitats finalitzarà el juny del 2022, quan es commemoraran els 25 anys del viatge institucional a Sarajevo, on van participar representats de la ciutat dels diferents àmbits institucionals, empresarials o de premsa. Cal destacar, també, que Sabadell va assumir la reconstrucció del teatre Kamerni 55, una sala emblemàtica que no va suspendre cap actuació durant el setge i els bombardejos. El representant de Teatre de Sol, Josep Seguí, mostra l’admiració cap aquest teatre: “el teatre és un símbol de resistència, ja que durant tot el conflicte cada dia tenien obert i moltes vegades havien de parar perquè queia una bomba al teatre mateix o molt a prop”.

Els alcaldes de Barcelona i Sabadell, Pasqual Maragall i Antoni Farrés, al Sarajevo sitiat l'any 1995. Foto: Fons Antoni Farrés.
Els alcaldes de Barcelona i Sabadell, Pasqual Maragall i Antoni Farrés, al Sarajevo sitiat l’any 1995. Foto: Fons Antoni Farrés.

L’any 1995 la ciutat es va solidaritzar amb la ciutat de Sarajevo, creant la Comissió Ciutadana Sabadell Sarajevo, que va fer sensibilització i també va enviar ajuda humanitària. Avui, 25 anys després, es vol recordar aquest episodi de la història actual europea per tal que no es torni a repetir.

“Un conflicte que va tenir lloc en el cor d’Europa i va significar una guerra de tothom contra tothom. La guerra dels Balcans i el setge que va patir la ciutat va llançar bombes no només contra la població, sinó contra la multiculturalitat, la diversitat, la convivència, l’economia. L’odi i la xenofòbia van esclatar i van convertir la ciutat de Sarajevo en un infern”, assenyala la tinenta d’alcaldessa de Feminisme, Benestar Animal i Participació, Marta Morell

Un dels punts rellevants és que el programa d’activitats sigui transversal, que arribi a tota la ciutadania, perquè tal com assenyala l’alcaldessa, Marta Farrés assegura “volem recordar per no oblidar”. Així mateix, Sabadell activa el programa per no repetir els erros comesos, ja que “aquesta ha provocat una vergonya del nostre continent, Europa; aquella que molts vam somiar com a unida”.

Presentacio actes 25 aniversari Sarajevo. Autor: David B.

Els comentaris estan tancats