Foto portada: façana de l’església del Cor de Maria. Autor: David B.

Sabadell, una ciutat amb molta diversitat religiosa i un centenar de llocs de culte

El Moviment Ecumènic de Sabadell ha iniciat aquest dilluns 15 de febrer un cicle de ponències anomenat, La pràctica religiosa a Sabadell, avui. A través de dues conferències, l’objectiu és oferir una visió general sobre les diferents religions que es practiquen actualment a la ciutat.

Amb la primera ponència, Quines religions es practiquen a Sabadell?, a càrrec el sociòleg Oriol López, es va donar el tret de sortida al cicle organitzat pel Moviment Ecumènic amb la col·laboració de la Fundació Bosch i Cardellach. A través d’una videoconferència, López va oferir una anàlisi general de les diferents pràctiques religioses, destacant la diversitat de confessions que hi ha actualment a la ciutat.

En primer lloc, López va contextualitzar la pràctica religiosa i segons va explicar, a Sabadell hi ha 102 centres de culte. Les religions amb més pràctica i per tant, amb més centres de culte a la ciutat, són l’Església Catòlica amb 54 i seguidament, l’Església Evangèlica que en té 35. L’Islam, juntament amb els Testimonis de Jehovà, tenen cinc llocs de culte. I únicament amb un centre, es troben l’Església Baptista i l’Ortodoxa romanesa, els Mormons, la Fe Bahá’í i el Paganisme. Davant d’aquestes dades, López va remarcar que “és evident que a Sabadell hi ha una gran diversitat religiosa i no la podem ignorar”.

L’oratori musulmà de Torre-romeu l’any 2014. Autor: J.d.A.

Oriol López va explicar que aquesta diversitat religiosa, es deu a diversos fenomens i a un arrelament històric, però sobretot, als moviments migratoris que s’han anat duent a terme des dels anys 80 i 90, fins ara. “A Sabadell hem rebut onades migratòries de l’Àfrica Subsahariana, del Marroc o de Romania, entre d’altres”, va explicar López.

A més, d’analitzar i situar les diferents religions que es practiquen actualment a Sabadell, el sociòleg va remarcar la presència d’altres confessions que no tenen centres de culte, però que es practiquen igualment. Per una banda, hi ha la Cienciologia, que habitualment es practica en centres de rehabilitació i l’Espiritisme, confessió que va arribar a tenir dos centres de culte a finals del segle XIX i principis del XX. D’altra banda, López també va parlar del Taoisme i del Judaisme, religions que tenen seguidors a Sabadell, però que els seus centres de culte es troben a l’àrea de Barcelona.

Com a conclusió, Oriol López va fer especial èmfasi a la realitat religiosa que envolta Sabadell actualment, ja que considera que “la identitat de Sabadell com a ciutat està totalment lligada a la religió, no podem negar-ho perquè ens ha de servir per dur a terme una bona gestió social”. Per aconseguir-ho, López va remarcar el valor de les institucions públiques, “tenen un paper molt important, són les que poden oferir recursos a les diferents confessions i les que poden ajudar a contraure una societat més inclusiva i igualitària”.

La segona conferència del cicle, Com és l’ecumenisme avui, a Sabadell?, tindrà lloc de manera telemàtica, el pròxim dilluns 22 de febrer a les 19 hores. La ponència anirà a càrrec del president del Moviment Ecumènic de Sabadell, Antoni Ibáñez.

Foto portada: façana de l’església del Cor de Maria. Autor: David B.

Comments are closed.