Telèfon mòbil. Autor: ACN

Creix la preocupació per l’addicció a les pantalles

Cada vegada més persones demanen ajuda per la seva addicció a les pantalles. Així es desprèn del balanç del 2024 compartit pel servei d’assessorament de l’Ajuntament de Sabadell, que ha atès 80 nous usuaris per aquesta problemàtica. El fenomen és especialment preocupant entre els joves, donat que l’edat del primer mòbil s’ha avançat fins als 11 anys, segons les dades el ministeri de Joventut.

El Servei d’Assessorament i Informació en Drogues i Pantalles (SAIDP) ofereix un acompanyament confidencial i gratuït a totes aquelles persones que necessitin un cop de mà per tractar problemes relacionats amb el consum de drogues o l’abús de les pantalles. Durant el 2024 va atendre 190 persones, de les quals 138 rebien assessorament per primera vegada.

En aquest sentit, segons detalla el consistori, una de les principals novetats de cara al 2025 és que s’ha rebaixat fins als 10 anys l’edat mínima per accedir al servei (abans era a partir dels 12). “Conscients que cada vegada es necessita assessorament en pantalles abans, ampliem aquest servei”, explica la regidora de Salut, Sílvia Garcia.

Preocupació de les famílies

El mal ús de les pantalles durant la infància ha provocat diverses mobilitzacions a Catalunya en els darrers mesos. En el cas de Sabadell, la plataforma Aixeca el cap va presentar una moció al ple demanant un seguit d’accions per conscienciar la població i eradicar l’ús de pantalles, almenys, en les etapes primerenques de la vida (més info: ‘La preocupació per les pantalles entre els menors arriba al ple‘). La proposta va comptar amb la llum verda dels grups municipals.

Dies després, la mateixa organització va impulsar una xerrada del psicòleg clínic Francisco Villar, autor del llibre Com les pantalles devoren els nostres fills. L’expert va defensar la política de ‘zero pantalles’ amb els joves: “Des del punt de vista de la salut, la recomanació no pot ser una altra que zero pantalles… Fixar la mirada en una pantalla és dolent per a l’aprenentatge i per a la relació entre familiars”, va exposar.

Dades concretes

Les estadístiques del Servei confirmen que les pantalles són el motiu principal de consulta: la major part dels nous usuaris, 80 persones, van demanar assessorament en aquest àmbit, mentre que 52 ho van fer sobre consum de substàncies potencialment addictives. En aquesta línia, les consultes van abordar les pautes i límits necessaris (52 persones), el funcionament de les tecnologies de la relació, la informació i la comunicació (42 persones), l’ús de videojocs (33) i, en menor mesura, els jocs d’atzar (3), la pornografia (2), l’assetjament (2) i les inversions (2).

A banda de l’oferta individualitzada, cal destacar que a través del SAIDP s’ofereixen també altres propostes preventives per a col·lectius, com són les campanyes de sensibilització per a alumnat de l’ESO, els serveis comunitaris sobre tabac, alcohol i pantalles i les sessions participatives orientades a famílies de joves i adolescents, entre d’altres. L’any 2024 van participar en activitats col·lectives de prevenció un total de 2.903 adolescents i joves, dels quals 1.555 ho van fer sobre alcohol i altres drogues, 794 sobre tabac i 555 sobre l’ús de pantalles.

Contingut relacionat:

Foto de portada: telèfon mòbil. Autor: ACN

Els comentaris estan tancats