El Parc Taulí reorganiza l’abordatge a l’ictus i rebaixa el temps per sota del que marca el CatSalut

  • El Parc Taulí està entre un 20 i un 30 per cent per sota del que marca el CatSalut després de revisar a fons els protocols.
  • Només a les urgències del Parc Taulí, cada dia s’atenen dos casos d’ictus de mitjana.

El temps és or i quan hi ha una vida en joc encara més. Actuar ràpid salva vides i redueix les seqüeles, per exemple, en un pacient d’ictus, la tercera causa de mort ara mateix a Espanya. L’hospital de Sabadell ha revisat a fons el seu protocol d’actuació en cas d’ictus i assegura que amb un nou circuit estan molt per sota dels registres exigits pel Servei Català de la Salut.

Hi ha dos conceptes clau. Per una banda, el temps porta-agulla. És a dir, el temps que passa entre que un pacient entra per urgències, i rep un fàrmac per desfer el coàgul a l’artèria. El Servei Català de la Salut demana que estigui en 30 minuts de mitjana. Al Taulí s’està ara mateix un 20 per cent per sota. El temps porta-agulla és de 21 minuts. El segon concepte és el porta-punció. És el temps que passa entre que un pacient entra a urgències fins que rep la punció femoral per extreure el coàgul que provoca l’ictus. Aquí el Servei Català de la Salut marca 70 minuts de mitjana. El Parc Taulí està un 20 per cent per sota d’aquest temps, en 56 minuts.

L’hospital de Sabadell ha assolit aquests registres després d’una anàlisi i revisió a fons del Codi Ictus i tots els circuits que s’utilitzen per atendre els pacients amb aquesta malatia. L’any 2020 es va instal·lar un TAC a urgències, es va adquirir una sala angiogràfica biplana amb programari d’intervencionisme i el nou edifici Ripoll ja té una nova unitat d’ictus. S’ha ampliar a 24 hores i 365 dies la guàrdia de radiologia intervencionista i a nivell professional, s’ha modificat el sistema d’alertes, s’ha facilitat el procés d’admissió i la petició de proves i s’han clarificat els criteris d’ingrés a cada una de les unitats per rebaixar el temps d’atenció. Els resultats són molt bons, celebra l’hospital. El Parc Taulí assegura que els resultats “consoliden l’expertesa” en l’atenció al pacient amb ictus.

L’ictus

L’ictus isquèmic és un dels problemes més freqüènts avui en dia. Cada any afecta 13.000 persones a Catalunya i gairebé la meitat tenen algun tipus de discapacitat com a sequela. És la primera causa de discapacitat greu i de dependència en adults i una de les tres principals causes de mort. Només a les urgències del Parc Taulí, cada dia s’atenen dos casos d’ictus de mitjana.

L’ictus es produeix quan un trombe obstrueix una artèria i no deixa que arribi oxigen a la regió del cervell que depèn de l’artèria.

Foto portada: exterior del servei d’Urgències, en una imatge d’arxiu. Autor: M.Tornel.

Comments are closed.