Foto portada: el portaveu de SOS Pediatria Sabadell, David Bergadà. Autor: cedida.

David Bergadà (SOS Pediatria): “8 dels 12 CAP de Sabadell presten un servei insuficient”

SOS Pediatria Sabadell és una plataforma que reivindica una sanitat pública de qualitat respecte al servei de pediatria. La pandèmia ha provocat un daltabaix als Centres d’Atenció Primària (CAP) i, en conseqüència, el seu servei se n’ha ressentit. El portaveu de la plataforma, David Bergadà, denuncia que hi ha una concentració dels professionals que tenen cura dels infants i preadolescents i, en conseqüència, no només es deixa de garantir l’assistència en molts barris, sinó que les famílies han d’invertir molt més temps en desplaçaments. Bergadà avança que tenen pensades diferents actuacions si la situació no es reverteix.

David Bergadà és el portaveu de SOS Pediatria Sabadell. Com la resta de famílies que en formen part, Bergadà és un pare preocupat per la salut del seu fill: assenyala que vuit dels 12 CAPs de Sabadell presenten un servei insuficient i, en algunes ocasions, també de poca qualitat. En aquesta entrevista assenyala les conseqüències que aquesta mancança pot provocar a llarg termini així com les que ja està provocant actualment.

Denuncien que la majoria de CAPs de Sabadell no garanteixen una correcta atenció primària als seus nens des de fa mesos. Quants pediatres creu que fan falta per absorbir la demanda actual?
Bé, no sé exactament quants pediatres es necessita en cada CAP, suposo que cada CAP tindrà la seva idiosincràsia i les seves ràtios, però amb les quantitats que hi havia abans de la pandèmia ja funcionaven més o menys bé. Almenys no hi havia cap queixa substancial.

El que sí que sabem segur és el que volem com a usuaris de la pediatria pública: volem que ens atengui el mateix pediatre sempre i que no sigui segons la disponibilitat, sinó un pla estructurat d’atenció. I, segon, volem una cosa tan senzilla com que cap CAP es quedi sense servei de pediatria; com està passant al CAP La Serra (Torre-Romeu) o al CAP Centre.

Volem que se’ns atengui i que es cobreixin les baixes o les situacions sobrevingudes. Volem que no es deixi de prestar el servei perquè no hi ha disponibilitat de pediatres. Quants professionals serien necessaris? Els que creguin convenients per cobrir aquestes dues necessitats.

Dels 12 CAPs que hi ha a Sabadell, diu que només tres compleixen aquests requisits bàsics. Quins són els barris que més li preocupen?
Si considerem preocupant el tema de no prestar el servei, ara mateix no presten servei de pediatria el CAP Centre ni el CAP La Serra de Torre-Romeu.

Quan les famílies es dirigeixen allà, les deriven al Taulí; cosa que trobem una mica preocupant perquè ja no van pel circuit d’atenció primària, sinó que van pel circuit d’atenció hospitalària d’urgència. Per tant, no és que no les atenguin, sinó que les atendran des d’un altre àmbit.

Es tracta de qüestions tan sensibles com és la salut dels nostres nens. Que per una malaltia hagis d’anar a fer cua al Taulí, a Urgències, amb un nen malalt, que té menys resignació que un adult, fa que la situació sigui més greu.

D’altra banda, hi ha les concentracions: hi ha CAPs que tenen pediatres que se n’han anat a un altre CAP. Les famílies del CAP Nord han d’anar al de Ca n’Oriac i això comporta fins a 16 minuts extra més de desplaçament. Per tant, mentre que abans ho tenien a cinc minuts, ara ho tenen a 23.

23 minuts caminant amb un nen malalt requereix agafar cotxe. Les famílies que en tinguin, el podran agafar; però, si no, hauran de posar el nen malalt a un autobús. Això és molt greu. El mateix passa amb el CAP Creu Alta i Can Rull, que també s’han de desplaçar uns minuts extra.

Això fa que, al final, moltes famílies facin la consulta a la farmàcia que tenen més propera; i ja ens ho han comentat un parell de farmàcies. Això suposa el risc d’un mal diagnòstic o d’un diagnòstic no prou encertat.

Creu que aquesta situació beneficia les clíniques privades i les mútues?
Sí. De fet, algunes famílies que han contactat amb nosaltres estaven indignades per haver hagut d’anar per la via privada. Estem parlant de la salut dels nostres fills: amb això no s’hi juga i no volem jugar, però, a la vegada, ens provoca una indignació el fet de veure que no tenim cap altra solució que anar per la via privada.

I, per contra, quines conseqüències pot tenir aquesta falta de pediatres en les famílies que no puguin optar per aquesta via?
Hi ha moltes situacions, molts problemes de salut, que només es poden detectar quan hi ha un seguiment dels nanos. Hi ha CAPs on no es fan aquests seguiments quan no hi ha pediatres. Si no et donen visita, no pots fer ni atenció ni seguiment d’una patologia.

Molts problemes tenen un origen socioeconòmic i això només es detecta si un pediatra visita a una mateixa família de manera continuada. El pediatra pot anar lligant caps d’on poden venir patologies com l’obesitat, per exemple, però això no es pot detectar fent una visita amb un pediatra diferent cada vegada.

La relació pediatra-família ha d’estar basada en la confiança, i això només es pot aconseguir tenint un seguiment longitudinal del mateix pediatra.

Un dels centres que més han destacat és el CAP La Serra, a Torre-Romeu. Com s’està cobrint actualment aquesta baixa?
No s’està cobrint, directament. Per una banda, tenim una persona que està a punt de jubilar-se i ja sabem que el cobriment de les jubilacions no és immediat. Per l’altra, tenim una altra dona que està de baixa, que era qui habitualment cobria el servei, i ara per ara no té substitució. Sí que hi ha un parell d’infermeres de pediatria, però quan és una consulta més complexa, la seva solució és anar cap al Taulí.

Quant temps fa que dura aquesta situació?
Una o dues setmanes.

I sap quan podria arribar aquest substitut?
Doncs he enviat dos correus electrònics a la cap de Servei d’Atenció Primària (SAP) del Vallès Occidental, a la Montserrat Teixidó, i encara no he obtingut resposta. Les famílies ho estan demanant per saber a què es poden atendre. El desconeixement per part nostra és molt gran i això neguiteja molt a les famílies que depenen d’aquests professionals.

Per tots aquests motius, alguns pares i mares han decidit agrupar-se en aquesta plataforma, SOS Pediatria Sabadell. Quantes famílies son exactament?
De manera activa, en som 14, més o menys. Però també hi ha famílies que han contactat amb nosaltres per donar-nos suport i explicar-nos la seva situació. Vam començar, sobretot a fer difusió per les xarxes de que volíem crear aquesta plataforma, allà al maig; quan vam veure que havien passat un parell o tres d’onades i ja hi havia associacions, com l’Associació de Veïns de Can Rull, que reclamaven un reforç de pediatria.

Juntament amb un parell de pares més vam considerar que havíem de fer alguna cosa a nivell d’afectats. És a dir, que les pròpies famílies ens havíem de mobilitzar perquè, pel que hem pogut saber, el tema de la concentració no és fortuït. No és conjuntural, sinó que hi ha una voluntat de consagrar-ho i fins i tot de voler ampliar aquesta concentració.

Per això volem donar veu a totes les famílies de Sabadell: perquè, malgrat que no estiguin afectades i ara per ara el seu CAP funcioni bé, això no vol dir que el dia de demà els seus pediatres estiguin més lluny. A més, ja s’ha vist que aquesta idea està funcionant a altres ciutats, com Barcelona o Sant Cugat, però també hem sabut que, per exemple, a Cornellà han recuperat el servei que tenien pre pandèmia. Per tant, nosaltres volem reivindicar les nostres necessitats perquè la pediatria torni als barris i sigui de qualitat.

Ha parlat amb la regidoria i el departament de Salut?
Sí, fa uns mesos vam fer una reunió amb la regidora de Salut, la Sònia Sada, i l’Ajuntament també està en la línia que reivindiquem les famílies: que la pediatria estigui a tots els CAPs. Amb el Departament de Salut, ja et dic, els estem enviant e-mails, fent-los preguntes i no hi ha manera.

Sabadell, però, no és un cas aïllat. Com comentava ara vostè mateix, aquest és un fet que es reprodueix arreu de Catalunya.
Sí, i tant. La falta de pediatres a l’atenció primària és un fet que ja ve de molt lluny, però jo crec que ha sigut amb l’excusa de la pandèmia que han aprofitat per tirar endavant aquesta concentració, que no és res més que allunyar els pediatres dels nostres barris, de les famílies, fer un model eficientista en el qual t’atendrà un pediatre, però després, quan tornis, t’atendrà un altre de diferent.

Es perdran moltes coses als CAPs perquè la gent moltes vegades decidirà no anar al pediatra i optar per altres vies, ja sigui pel privat (sembla que al privat no falten pediatres) o per l’hospital. De fet, mentre als CAPs estem així, una de les persones que col·labora amb nosaltres ens va dir que hi havia una oferta activa de treball de pediatres al Taulí. Per tant, la gent s’està movent fora de l’àmbit de la primària.

I quina solució hi veu per assolir aquesta xifra mínima de pediatres en tots els barris?
El primer que cal fer és partir del punt d’inici. El punt d’inici no és l’actual concentració, sinó que és el servei de pediatria tal com estava abans de la pandèmia. A partir d’aquí, nosaltres no ens tanquem a que, en determinats moments, ens pugui atendre un altre professional (però amb suficients coneixements per garantir una atenció de qualitat) en lloc d’un pediatra. Òbviament, això seria un pas intermedi per solucionar el problema a mitjà termini. Però, a llarg termini, o s’inverteix i es creu en la primària, o els professionals no hi voldran anar. Per això reclamem que s’inverteixi on s’hagi d’invertir, que es facin atractius els llocs de treball a la primària; i no només de pediatres, sinó en general.

Tenen pensat algun tipus de mobilització o actuació per intentar pressionar aquesta solució?
Sí. Tenim unes quantes iniciatives. Ara volem fer arribar el nostre missatge als col·legis, ja que considerem que la mobilització dels propis afectats és clau per aconseguir qualsevol cosa a l’administració. També volem fer una campanya de recollida de firmes electròniques per veure quin suport tenim, que creiem que pot ser molt gran, i plantar-ho davant l’administració.

Quantes firmes s’han fixat com a objectiu?
Encara no tenim cap nombre fixat cap nombre, i no sé si el fixarem. De moment el que ens interessa més és la campanya de difusió.

Foto portada: el portaveu de SOS Pediatria Sabadell, David Bergadà. Autor: cedida.