Debat coral sobre la sanitat després de la pandèmia

  • Els agents sanitaris clamen per una major coordinació i recorden que hi ha més població però la mateixa despesa que fa 30 anys.
  • Cebrián (Parc Taulí) reconeix que malgrat l’ampliació de l’hospital Parc Taulí encara “no donarem resposta a la població de referència”.

Tercera sessió del cicle Debats de ciutat. #FemSabadell, convocat per SBD Cercle d’Entitats durant aquesta primavera. En aquesta ocasió la sessió estava dedicada als reptes de la sanitat a la ciutat. Ha comptat amb la participació de diversos representants del sector.

El debat ha presentat una visió global de la situació actual del sistema de salut a Catalunya, sense deixar de banda com la pandèmia ha afectat el conjunt del sistema, des de l’atenció primària fins l’hospitalària o els geriàtrics i centres assistencials.

La trobada ha comptat amb la intervenció del metge, ara diputat de Junts per Catalunya, Jordi Fàbrega, qui ha contextualitzat la despesa sanitària en funció de la població. En general hi ha el mateix pressupost que fa 30 anys però hi ha un 25 per cent més de població. Per tant, es fa curt. Hi coincideix l’infermer adjunt a direcció al SAP (Servei d’Atenció Primària) del Vallès Occidental: “amb la salut té més a veure el codi postal que el codi genètic”, va assegurar. Per tant, els condicionants socials són clau. Hernández demana un model “proactiu” i no tant “en cadena” com l’actual això com capacitar millor els professionals.

La directora assistencial de l’hospital Parc Taulí, Rocío Cebrián, número 2 de la corporació, ha donat un dels titulars de la sessió: “no donarem resposta a la població de referència” malgrat l’ampliació de l’hospital que s’està duent a terme (40 milions d’euros en dues fases per ampliar urgències, quirofans i la unitat de crítics). El Parc Taulí ha de donar servei a una població de 400.000 ciutadans, molt superior a la seva capacitat. Per això hi ha pendent l’hospital Ernest Lluch a Montcada-Ripollet-Cerdanyola. D’altra banda hi ha problemes a nivell de captació de personal: “el repte és com captem i retenim professionals”, diu, assegurant que s’apostarà per “millors contractes” i fugint dels de curta durada.

La directora de Sabadell Gent Gran, Sònia Mariscal, ha posat el punt assistencial recordant totes les complicacions que hi van haver a residències i geriàtrics durant tota la pandèmia però especialment durant la primera onada. De fet, les residències no eren enteses com a espais sanitaris o mèdics sinó residencials i per tant no tenien circuits, aïllaments o unitats de convivència.

Altres elements que han sortit a la sessió és la salut mental i com millorar la prevenció i tractament d’aquest ventall de patologies. També s’ha demanat millorar la “coordinació” entre tots els agents: de l’ambulatori a la residència passant per l’hospital o el CUAP.

Debats de ciutat. #FemSabadell

La sessió, moderada per la infermera Concepció Cabanas, forma part del cicle Debats de ciutat. #FemSabadell organitzada per Sabadell Cercle d’Entitats, un conglomerat format per 130 entitats de tots els sectors de la ciutat impulsada l’any 2019. Les dues primeres sessions van abordar l’habitatge, la tercera la sanitat, la quarta (14 de juny) el “model social” i el cicle acabarà el 5 de juliol sobre “l’urbanisme”. Totes les sessions es duen a terme a la sala d’actes de la Fundació Bosch i Cardellach, dins l’Espai Cultura.

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevants directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

Foto portada: la Unitat de Cures Intensives provisional del Parc Taulí, durant la primera onada al Frontal Gran Via. Foto: @salutcat via Twitter.

Comments are closed.