L'exoesquelet per a lesions medul·lars, Able Human Motion. Autor: David B.

Dia important per a la medicina experimental: diplomes i avenços tangibles

Una pròtesi elèctrica i un exoesquelet per a lesionats medul·lars han posat en evidència la importància de la medicina experimental. El Centre de Cirurgia Experimental, que al 2020 va complir 50 anys, ha acollit aquestes dues demostracions pràctiques in situ abans de lliurar els diplomes de les últimes tres promocions a l’Auditori de l’Hospital Parc Taulí, que està al costat. Per acabar d’arrodonir la celebració, el degà de la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Salvador Navarro, ha fet una conferència sobre ‘La Cirurgia Experimental com a eina d’aprenentatge de tècniques quirúrgiques en el pacient politraumàtic’.

El Centre de Cirurgia Experimental combina la docència amb la investigació microquirúrgica i està situat al recinte del Parc Taulí. El que treballen al centre, després ho posen en pràctica a l’hospital i per això tots dos organismes han volgut destacar el moment que travessen actualment. Per fer-ho, alumnes del mateix centre han ensenyat algunes de les pràctiques amb què treballen mentre els estudiants de la Clínica Guzmán presentaven un exoesquelet per lesions medul·lars i un altre grup de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) exhibia una pròtesi de braç elèctrica. Els professionals de l’Institut d’Investigació i Innovació (I3PT) del Taulí també hi han estat presents, ja que a Sabadell aquesta pràctica està força desenvolupada. Així ho apunta el director del Centre de Cirurgia Experimental, Gabriel Gili Cirera, que també és el president de Mútua Sabadellenca (a qui pertany el centre), i treballa al Taulí des de fa més de 40 anys.

“Aquí al centre aquest i a Sabadell, el que fem de fa molts anys és la microcirurgia. La gent que es talla un dit, una mà o un braç, diu ‘vaig a Sabadell’. Aquí formem als alumnes i tenim un equip de reimplant 24 hores, però, a més a més, també fem totes les tècniques quirúrgiques”, destaca el Dr. Gili.

Tot plegat en el marc del 50è aniversari del Centre de Cirurgia Experimental, que no s’ha pogut celebrar fins ara a causa de la pandèmia. Després, els alumnes que es van acabar el curs l’any 2019, 2020 i 2021 han recollit el seu diploma a l’Auditori del Taulí de la mà del president del Col·legi de Metges de Catalunya, Jaume Pedrós. Per acabar d’arrodonir la celebració, el Dr. Salvador Navarro, que és l’actual degà de la Facultat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ha fet una conferència sobre ‘La Cirurgia Experimental com a eina d’aprenentatge de tècniques quirúrgiques en el pacient politraumàtic’.

Protesi de braç elèctrica, Arm2u. Autor: David B.
Pròtesi de braç elèctrica, ARM2u. Autor: David B.

El cap de la pròtesi de braç elèctrica ideada per un grup d’alumnes de la UPC, batejada amb el nom d’ARM2u, Lluís Bonet, explica que fa un any que està en funcionament i apunta que encara hi ha aspectes a millorar: “Un dels problemes principals és el pes. El nostre braç està molt ben dissenyat i estem molt acomodats a ell. Aleshores, en tenir una extremitat que no és teva, sinó que és una pròtesi, s’ha de dissenyar tot tenint en compte els materials i la densitat. Això és complicat”.

L'exoesquelet per a lesions medul·lars, Able Human Motion. Autor: David B.
L’exoesquelet per a lesions medul·lars, Able Human Motion. Autor: David B.

En canvi, l’exoesquelet pels lesionats medul·lars, conegut com a Able Human Motion, està a les portes de la seva comercialització. S’utilitza en la rehabilitació fisioterapèutica de les persones amb lesions medul·lars i Helena López, que n’és especialista clínica, matisa que no tothom és apte per utilitzar-la: “Si la lesió està estable, probablement hi pot accedir. Però tenim en compte criteris com que puguin estirar els colzes, que s’hagin posat drets en el darrer any o que estirin del tot els genolls. Posar-hi una persona amb els óssos de vidre, per exemple, seria perillós perquè només amb la càrrega del nostre propi pes podria lesionar-se les cames”.

Foto portada: posada en pràctica de la pròtesi de braç elèctrica, ARM2u. Autor: David B.

Comments are closed.