Foto portada: una placenta. Foto original: Greger Ravik via Flickr. Llicència CC retallada.

El Taulí, líder en donacions de placenta a Catalunya

L’hospital Parc Taulí de Sabadell va tancar l’any 2022 sent l’hospital català amb més donacions de placenta. 279 en total. Aquestes donacions s’han multiplicat per 10 en cinc anys a Catalunya. L’hospital de Sabadell engega ara una campanya informativa per incrementar-les, però sobretot les de sang de cordó umbilical, que van a la baixa. Es tracta d’una sang molt rica en cèl·lules mare i de gran ajuda per a persones amb leucèmia o que necessiten un trasplantament i per investigar noves teràpies.

L’hospital de Sabadell, de referència per una desena de municipis i per a 400.000 persones, engega una campanya informativa per incrementar les donacions de sang de cordó umbilical i placenta. Es tracta de dues donacions, que es poden fer de forma simultània o individual. Sempre després del part però deixant constància abans de la voluntat de fer-ho.

“Vam veure els cartells informatius durant una visita a la sala d’espera de l’hospital. No ho vam dubtar perquè pots ajudar a molta gent. Tots ens en podem beneficiar”, assegura la Lídia Cabezas, mare del Noah i una de les més de 200 donants que el Parc Taulí va tenir l’any passat.

El centre hospitalari sabadellenc lidera les donacions de placenta, amb 279 l’any passat. Des del maig de l’any 2021 les embarassades poden donar-la al Taulí, que es va incorporar al programa Concòrdia del Banc de Sang i Teixits (BST). Segons el BST, les donacions de placenta a Catalunya han passat de 37 l’any 2017 a 370 l’any 2021. És a dir, s’han multiplicat per 10.

Abans la placenta es llençava. Però si se’n fa donació, la capa més externa, la membrana amniòtica, pot servir per reconstruir o tractar els ulls per lesions com úlceres o tumors, i també per cicatritzar i curar pacients amb grans cremades.

Donació de sang de cordó

El Taulí es va incorporar al programa de donació de sang de cordó l’any 2009. A diferència del que succeeix amb la placenta, les donacions de sang de cordó han baixat els darrers anys. De 4.400 l’any 2017 a Catalunya a poc més de 1.500 l’any 2021. Hi ha temor que donant la sang de cordó el nadó no rep totes les cèl·lules del cordó. L’hospital de Sabadell reitera que la donació no comporta “cap perjudici per a la criatura ni per a la mare”. Es practica un cop el nadó ha nascut sempre i quan no hi hagi risc. Després d’un minut, no abans, es fa un pinçament al cordó umbilical. Segons fonts mèdiques, hi ha evidència científica que mostra com en un minut totes les cèl·lules necessàries per al nadó ja han passat mentre que la resta de sang del cordó continua sent bona per als donants.

Un cop feta la donació s’envia la sang del cordó i la placenta al Banc de Sang i Teixits. La sang del cordó umbilical és molt rica en cèl·lules mare. Els principals beneficiaris d’aquesta sang són les persones amb malalties greus de la medul·la òssia que no tenen altres mesures terapèutiques. D’altra banda, hi ha tota una vessant de recerca sobre nous tractaments del càncer a partir de la sang del cordó umbilical.

Com es fa la donació?

En primer lloc cal signar un consentiment o es pot fer constar la voluntat de donar el cordó umbilical en el pla de part. Cal tenir més de 18 anys, uns hàbits de vida saludables, no tenir cap malatia infecciosa o transmissible per la sang.

Foto portada: una placenta. Foto original: Greger Ravik via Flickr. Llicència CC retallada.

Comments are closed.