El Servei de Cardiologia del Taulí, l’Hospital de Sant Pau i l’Hospital de Bellvitge s’han convertit en pioners a l’Estat en la implantació exitosa d’un nou model de marcapassos de programació automàtica per a ressonàncies. Utilitza una sensors que tornen compatible el dispositiu (fins ara no ho eren) quan reconeixen que el pacient està sota una ressonància. El model s’anomena ‘TRC-P Amvia de Biotronik’.
Un cop finalitzada la prova, el dispositiu torna instantàniament a la seva programació habitual sense causar cap risc al pacient. Això permetrà que els pacients no hagin d’acudir al cardiòleg abans i després de la ressonància per reprogramar l’aparell, tal com es feia fins ara. Des del Taulí anuncien que el nou marcapassos reduirà el risc a desenvolupar una microcardiopatia.
“S’incorpora un sensor especial que permet accelerar el ritme de les pulsacions al nivell de l’activitat del pacient, i així l’ajudarà a millorar la seva qualitat de la vida”, destaca el director de la Unitat d’Arrítmies i Electrofísica de l’Hospital de Bellvitge, el Dr. Ignasi Anguera
Els directors del Servei de Cardiologia del Taulí i de l’Hospital de Sant Pau, el Dr. Antoni Martínez i el Dr. Xavier Viñolas respectivament, han reconegut que el model millorarà la qualitat assistencial del pacient, pel fet que no s’haurà de desplaçar a la consulta només per la seva programació.
Implantació del nou marcapassos en pacients
El nou dispositiu ja està en funcionament en alguns pacients de diverses patologies. El Taulí li va implantar a un home de mitjana edat amb dèficit de batecs, que li causava dificultats vasculars. El pacient de l’Hospital de Bellvitge era una jove que també es beneficia del sensor d’activitat i de la compatibilitat amb una ressonància magnètica.
Foto portada: l’edifici Ripoll del Parc Taulí, al juny de l’any 2022. Autor: David B.