Marta Navarro, Xavier Cabanillas i Antoni Trilla. Autor: David B.

Els experts destaquen la importància de l’aigua per prevenir malalties

L’aigua és un element clau per prevenir malalties i garantir una bona salut a tots els éssers vius; una premissa sabuda per pràcticament tothom, però que aquest dimecres han ampliat i emfatitzat el Dr. Antoni Trilla, un dels epidemiòlegs amb més influència durant la pandèmia i alhora degà de la Universitat de Barcelona, i la directora del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Parc Taulí, la Dra. Marta Navarro. La jornada forma part de cicle de conferències que impulsa la companyia Aigües Sabadell per potenciar la conscienciació entorn a aquesta qüestió.

La Covid-19 va posar en evidència la importància de l’aigua a l’hora de prevenir malalties. Una de les mesures estrelles de les primeres onades era rentar-nos molt bé les mans i els ponents d’aquest dimecres han recuperat aquest consell per refermar el seu discurs. L’aigua, clau per garantir la salut comunitària és la segona sessió del cicle de conferències d’Aigües Sabadell i ha estat conduïda pel Doctor Antoni Trilla i la Doctora Marta Navarro, tots dos experts en malalties infeccioses. Navarro, directora del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Parc Taulí, considera que la cooperació publicoprivada és clau per garantir la salut.

En aquest sentit ha assenyalat el projecte Biotop (impulsat per l’Ajuntament i la companyia d’Aigües de Sabadell), que projecta un total de 10 iniciatives entorn del planeta, les persones i la digitalització per convertir el cicle de l’aigua en un motor de transformació. De fet, aquest programa va ser reconegut com un exemple de bones pràctiques pel Pacte Mundial de les Nacions Unides a Espanya (més info: ‘El cicle de conferències Aigua i Món torna per parlar del projecte Biotop‘).

La directora del Servei de Malalties Infeccioses, Marta Navarro. Autor: David B.
La directora del Servei de Malalties Infeccioses, Marta Navarro. Autor: David B.

Trilla també ha exemplificat com en països subdesenvolupats, on l’aigua de la via pública no és potable o on els hàbits higiènics no estan tan estesos com als del primer món, les malalties infeccioses circulen a una velocitat molt superior que aquí per aquest motiu, sobretot. També amb la correlació versió Covid. És per això que tant Trilla com el director d’Aigües Sabadell, Xavier Cabanillas, han convidat a la ciutadania i a les administracions a treure profit de la xarxa municipal així com a beure l’aigua de l’aixeta. “És la més saludable”, ha assegurat Trilla.

L'epidemiòleg i degà de la UB, Antoni Trilla. Autor: David B.
L’epidemiòleg i degà de la UB, Antoni Trilla. Autor: Lucia Marin.

Per la seva banda, Marta Navarro ha mencionat el projecte GAUSS per posar èmfasi a la interrelació entre la salut humana, animal i mediambiental. Es tracta d’un estudi centrat en la presència de bacteris resistents a determinats antibiòtics en diferents punts de la xarxa de drenatge de Sabadell així com a la depuradora. En aquest cas, és una col·laboració de l’Hospital Parc Tauli, el centre tecnològic de l’aigua CETAQUA i LABAQUA, una empresa que desenvolupa solucions per ajudar a les organitzacions a enfrontar-se als reptes mediambientals.

Tercera ponència a l’octubre

La companyia d’Aigües impulsa un cicle de conferències entorn el trinomi aigua-salut-medi ambient i aquest dimecres han impulsat la segona d’enguany, L’aigua, clau per garantir la salut comunitària. Entre les tres intervencions han volgut deixar clar que l’emergència climàtica ja és un fet i que l’aigua és una eina per reduir-ne els efectes. Cabanillas ha destacat que és un element bàsic per a la vida, en el seu sentit més ampli, i el creixement de la població obliga a fer-ne un ús responsable i a utilitzar-la com un motor de transformació urbana. Per això cada any impulsen cicles de conferències i jornades educatives a les escoles i casals infantils; una iniciativa que Trilla i Navarro aplaudeixen. La tercera serà el 19 d’octubre i se centrarà en la capacitat de l’aigua per descarbonitzar la ciutat i promoure altres energies més verdes.

Foto portada: Marta Navarro, Xavier Cabanillas i Antoni Trilla. Autor: David B.