Foto portada: Laura Reyes, Sònia Sada i Miguel Àngel Seguí. Autora: Gemma Vives.

Impulsen una aplicació per facilitar fer esport i reduir el risc de patir càncer de mama

  • El Taulí registra 250 càncers de mama cada any en la seva àrea d’influència.
  • Una de cada vuit dones l’han patit o el patiran, apunta la regidora de Salut, Sònia Sada.

‘Per la Salut, Sabadell es mou’ és la darrera campanya de sensibilització i conscienciació per prevenir el càncer de mama. Enguany l’hospital Parc Taulí, l’Associació Mama Ovari Hereditari (AMOH) i l’Ajuntament han impulsat una nova iniciativa per aconseguir el seu objectiu de manera més eficaç: es tracta d’una aplicació mòbil on els usuaris podran consultar totes les activitats esportives que hi ha a la ciutat així com els espais disponibles per practicar-les. L’app es posarà en marxa d’aquí a tres setmanes i travessarà les fronteres de Sabadell a mig o llarg termini.

La campanya d’enguany per prevenir el càncer de mama se centra en la importància de fer esport per prevenir malalties com aquesta, tot i que es podria extrapolar a qualsevol altra. Per aquest motiu, les tres institucions impulsores (Ajuntament, Parc Taulí i AMOH) han optat per promoure aquest hàbit a través d’una aplicació mòbil. El director del Servei d’Oncologia Mèdica del Taulí, Miquel Àngel Seguí, ha explicat en la presentació d’aquest dimarts, just en el Dia Internacional del càncer de mama, perquè enguany li han donat una volta a la campanya:

“No és un programa mèdic; és un programa social perquè el que vol és estimular l’exercici físic i els hàbits saludables en les dones de la nostra ciutat. I això és important perquè sabem que l’exercici físic disminueix el risc de càncer de mama, i també altres malalties, i perquè també és capaç de disminuir els riscos per les dones que han tingut aquest càncer”, explica Seguí.

Per tant, el programa va dirigit a totes les dones; especialment a les que es troben entre els 25 i els 55 anys. A més d’activar l’interès per l’esport, la campanya també vol augmentar el volum de revisions ginecològiques en la mateixa línia de garantir la salut en aquest col·lectiu. La regidora de Salut, Sònia Sada, ha destacat la importància de la prevenció:

“Sí que parlem molt del càncer de mama, sí que té un Dia Internacional, però n’hi ha altres que també són importants i faltava aquesta mirada des de la prevenció i la protecció de la salut a través d’activitats físiques”, ha apuntat Sada.

El punt fort d’aquesta campanya, l’aplicació mòbil, es posarà en marxa d’aquí a tres setmanes. De moment, els impulsors estan teixint el seu nínxol d’entitats per enfortir aquest projecte: el Club Natació Sabadell, el Cercle Sabadellès 1856, Eurofitness Sabadell, l’Escola Superior de Disseny (ESDi), la TUS o Ràdio Sabadell són alguns dels col·laboradors de ‘Per la Salut, Sabadell es mou’. En aquest sentit, Sada ha apuntat la importància d’aquesta unió associativa:

“Malgrat que el nostre sistema de salut disposa d’equips tecnològics d’excel·lència que cada cop avancen més en recerca, aquesta altra part de les entitats és molt important. No només per visibilitzar al moment, sinó també per donar suport. Tot i promoure hàbits saludables, quan ve la malaltia és on les entitats continuen fent costat. Arriben allà on el sistema no arriba perquè ja ens agradaria tenir molta més inversió” ha destacat la regidora de Salut.

Per la seva part, la regidora d’Esports, Laura Reyes, ha assegurat que l’Ajuntament exerceix una tasca constant per posar tots els equipaments esportius i mitjans disponibles al servei de la ciutadania, però també ha assenyalat els espais naturals, com el Rodal, per anar a fer esport.

L’afectació de càncer de mama a Sabadell en xifres

El Taulí registra 250 càncers de mama cada any, segons el director del Servei d’Oncologia Mèdica de Parc Taulí, Miquel Àngel Seguí. Dit en paraules de la regidora de Salut, una de cada 8 dones pateix aquesta malaltia. El més preocupant d’això és que la tendència va a l’alça. Per aquest motiu, la campanya contra el càncer de mama es dirigeix tant a les dones que han patit, o pateixen, aquesta malaltia com a les que, de moment, se’n salven. Segons Seguí, l’estil de vida, l’exercici i la dieta són fonamentals, ja que l’estil de vida pot disminuir entre un 20 i un 25% el risc de càncer de mama.

Sabadell, però, no és un cas aïllat; dades similars es repeteixen a la resta del país. És per això que el programa comença a Sabadell, però s’ampliarà a diferents territoris de l’Estat. Més endavant, comptarà amb el suport de la Societat Espanyola d’Oncologia Genèrica i amb diferents grups de recerca espanyols que treballen el càncer de mama.

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevants directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

Foto portada: la representant d’AMOH, M.Cots, les regidores Laura Reyes i Sònia Sada i Miguel Àngel Seguí. Autora: Gemma Vives.

Comments are closed.