Foto portada: representants de la Corporació Sanitària Parc Taulí i de l'empresa Aigües Sabadell, a les portes de l'edifici La Salut. Autor: cedida.

El Parc Taulí i Aigües Sabadell investigaran els bacteris de les aigües residuals

La resistència dels bacteris als antibiòtics és un repte que preocupa, i molt, la comunitat científica mundial, que ve alertant del problema que pot suposar des de fa temps. En aquest sentit, l’empresa Aigües Sabadell i la Corporació Sanitària Parc Taulí han tancat un acord per primer estudiar a fons la presència de gens i bacteris resistents a les aigües residuals de la ciutat i prendre mesures posteriorment.

El precedent és clar, i rau en la pandèmia. Durant la primavera i estiu de l’any 2020, Aigües Sabadell va començar a mirar els nivells de SARS-CoV-2, és a dir del coronavirus a les aigües residuals que arribaven a les depuradores de Sabadell. Ara es vol fer quelcom similar per poder preveure i avançar-se a possibles problemes mèdics i també per reduir la presència de bacteris a les aigües residuals.

Acord amb l’I3PT

En aquest sentit, Aigües Sabadell i la Fundació de l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT) han signat un conveni per fer un estudi de prevalença per conèixer la presència de bacteris i gens resistents als antibiòtics en punts clau de la xarxa d’aigües de Sabadell i a les dues depuradores, ubicades a Sant Pau de Riu-sec i a Can Roqueta.

Aquest banner sempre ha d'enllaçar AQUÍ (del 14 de març al 13 d'abril). https://bit.ly/3Gesfime

La recerca s’emmarca en el projecte integral impulsat per l’Ajuntament i Aigües Sabadell, el Biotop, que vol ser el full de ruta de les polítiques d’aigua per a la propera dècada. Arran del conveni, es constituirà un Comitè Científic amb l’I3PT, Aigües Sabadell, el Centre Tecnològic de l’Aigua (CETAQUA) i LABAQUA per coordinar la investigació. Un cop es dugui a terme el projecte es publicaran en una plataforma de visualització i es proposaran accions per eliminar les bactèries presents a les aigües residuals.

El repte dels superbacteris

L’Organització Mundial de la Salut ha mostrat tot sovint la seva preocupació per la cada cop més gran resistència dels bacteris als antibiòtics. Es considera un gran repte de salut pública. Aquests bacteris i els seus gens arriben a l’aigua residual a través de les excrecions humanes i animals en països com Espanya, Portugal, Irlanda o Xipre, amb un alt ús d’antibiòtics en medicina i producció ramadera.

Més informació:

Foto portada: representants de la Corporació Sanitària Parc Taulí i de l’empresa Aigües Sabadell, a les portes de l’edifici La Salut. Autor: cedida.