Una llevadora i una dona embarassada. Autor: cedida.

La manca de llevadores no afecta Sabadell… de moment

En general, falten llevadores. Així ho evidencien les dades i així ho denuncia la Unió General dels Treballadors (UGT): mentre que a la Unió Europea (UE) hi ha una mitjana de gairebé 70 professionals per cada 100.000 dones, a Catalunya la xifra cau fins als 17. A la tensió que ja pateix el sector, se li suma l’agreujant que en els pròxims quatre anys es jubilaran més de 700 llevadores arreu de l’Estat i, per contra, només se’n formaran unes 380, segons les dades de l’Associació Catalana de Llevadores. La situació a Sabadell és lleugerament millor, tot i que les baixes per Covid i les vacances d’estiu poden acabar tensant als professionals perquè l’avantatge no és tant.

La manca de llevadores que pateixen moltes comarques de Catalunya està correctament resolta a l’Àrea Metropolitana Nord, segons fonts del centre d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) que gestiona aquesta zona. Tot i això, sí que és veritat que en determinades èpoques, com l’actual, quan alguns professionals estan de vacances i altres de baixa per l’augment d’infeccions per Covid o altres casuístiques, el sector queda més tensat. És per aquest motiu que diferents entitats, com l’Associació Catalana de Llevadores o la Unió General dels Treballadors (UGT), demanen un augment general del nombre de places dedicades a aquesta tasca.

“Cal modificar la política sanitària. Hi va haver un moment que determinats caps pensants van creure que en lloc de formar a 1.000 persones, n’hi havia prou en formar-ne a 800. Que se’n podien estalviar a 200. Però, clar, no totes les persones que acaben la formació poden exercir després, pel motiu que sigui”, alerta el responsable de la política sindical a la UGT Vallès Occidental, Luís de la Torre.

El dèficit de professionals provoca unes condicions laborals cada cop més precàries per als professionals que estan en actiu i, per això, el sindicat apel·la a l’Institut Català de la Salut (ICS) per remar en sentit contrari. En aquest sentit, de la Torre reivindica que no només cal augmentar el nombre de places d’aquesta formació, sinó que també cal millorar les condicions laborals amb què treballen les llevadores per evitar una fugida de cervells.

Menys del 25 per cent de llevadores en comparació amb la UE

La mitjana de la Unió Europea és de 69,7 llevadores per cada 100.000 dones mentre que a Catalunya n’hi ha 17. Gairebé quatre vegades menys, ni una quarta part. De manera similar, mentre que a la UE hi ha gairebé 30 llevadores per cada 1.000 naixements, a Catalunya només hi ha 10. Tot això segons les últimes dades proporcionades per l’Associació Catalana de Llevadores. Aquest desequilibri ofega a les professionals que estan en actiu i, concretament, el sindicat ha detectat torns de treball dobles per cobrir la situació, però sense la corresponent remuneració.

A Sabadell, així com a la resta de l’Àrea Metropolitana Nord, la necessitat de llevadores “està correctament coberta i garantida” i en els mesos de juliol i agost, quan la situació pot ser més delicada, es concentra l’activitat grupal en la majoria de centres coordinadors, tal com expliquen des de l’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) de l’Àrea Metropolitana Nord.

Foto portada: Una llevadora i una dona embarassada. Autor: cedida.

Comments are closed.