Foto portada: El doctor Lluís Blanch, director de l'I3PT i especialista en Medicina Intensiva. Autora: J. Ramon.

Lluís Blanch (Taulí): “Els hospitals es converteixen, cada vegada més, en centres de coneixement”

La innovació tecnològica als centres hospitalaris ha centrat bona part del debat del tercer Cafè Científic d’aquest any, que ja arriba a la desena edició. El doctor Lluís Blanch, director de l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT) i especialista en Medicina Intensiva, ha assenyalat els principals beneficis i també els majors reptes de la recerca i desenvolupament (R+D) en l’àmbit sanitari. La xerrada s’ha celebrat a la Unió Excursionista Sabadell (UES) a les set del vespre i ha reunit a una quinzena d’interessats, que després han debatut sobre aquest tema.

La tecnologia és una eina clau per oferir un servei eficaç en molts àmbits, però sobretot en el sanitari. Així ho ha apuntat el director de l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT), el Dr. Lluís Blanch, al Cafè Científic d’aquest dimarts al vespre a la Unió Excursionista de Sabadell (UES). Abans d’entrar en matèria, Blanch ha destacat el lideratge dels hospitals espanyols, i en especial de l’hospital de Sabadell, en innovació; però, per contra, també ha exposat el dèficit competencial que tenen els centres del país en les fases prèvies: especialment, en el camp industrial. El ponent ha assenyalat aquest abisme a través de dades: mentre que Espanya se situa entorn la desena posició en el rànquing mundial en R+D, cau gairebé deu punts més per sota en el teixit industrial, un dels principals motors d’aquesta branca.

“L’any 2020 estàvem en el 21è lloc d’indústria de coneixement lligada a la salut, però seguim estant en el 10è en coneixement científic. Per tant, tenim un gap molt important i que molts de nosaltres, no només el Parc Taulí, pensem que s’ha de modificar. (…). Hauríem de mirar de potenciar el teixit industrial que tenim al voltant perquè d’aquesta manera podríem crear i utilitzar aquesta tecnologia”, ha convingut el professional del Taulí.

El lideratge que el Dr. Lluís Blanch ha destacat de l’Hospital Parc Taulí en innovació tecnològica es tradueix en una resposta més eficient i més precisa. Segons ha avançat el també especialista en Medicina Intensiva, els professionals del centre sabadellenc estan familiaritzats amb la intel·ligència artificial en el seu dia a dia: des d’aparells per fer PET-TACS a l’hora d’identificar metàstasis fins a seqüenciadors de genomes, aparells d’últim model per fer endoscòpies o el propi robot Da Vinci (més info: ‘El Taulí incorpora un robot per operacions d’alta complexitat‘). Tot plegat, un procés que va començar fa més de 10 anys i que es va ampliant any rere any.

“Els hospitals es converteixen, cada vegada més, en centres de coneixement que no només urilitzen tecnologia, sinó que també la creen. Aquest és un motor econòmic pel país i una manera d’estalviar temps i recursos”, ha subratllat el director de l’I3PT.

Tot i que el Dr. Lluís Blanch ha reconegut que encara hi ha deures pendents, la seva valoració del paper que juga l’Hospital Parc Taulí en aquest camp així com els resultats que obté de facto és molt bona. De fet, assegura que el de Sabadell és un centre referent en tot l’Estat pel que fa a la innovació i, tal com ha destacat en el col·loqui posterior al Cafè, també en el grau de motivació i d’implicació a l’hora de gestionar la pandèmia.

Cafè Científic 'La innovació tecnològica en el sistema sanitari. Què fem al Taulí?', aquest dimarts a la UES. Autora: J. Ramon
Cafè Científic ‘La innovació tecnològica en el sistema sanitari. Què fem al Taulí?’, aquest dimarts a la UES. Autora: J. Ramon

El protagonista del tercer Cafè Científic ha estat l’I3PT, el grup que integra les diverses línies de recerca i innovació mèdica que es duen a terme a la Corporació Sanitària Parc Taulí així com als centres on externalitza la seva feina i ha rebut múltiples reconeixements (més info: ‘La recerca que es fa al Parc Taulí salta de categoria‘). El consorci compta amb més de 200 investigadors i prop de 40 enginyers, uns professionals essencials per avançar en R+D, segons ha indicat Lluís Blanch. Tot i això, Blanch no ha volgut acabar la xerrada d’aquest dimarts sense reconèixer la funció insubstituïble dels recursos humans, com la dels psicòlegs, auxiliars d’infermeria o pediatres, i la necessitat de cuidar-los i valorar-los en tots els aspectes.

Foto portada: El doctor Lluís Blanch, director de l’I3PT i especialista en Medicina Intensiva. Autora: J. Ramon.

Comments are closed.