Un pacient del Taulí, d'esquenes, en una imatge d'arxiu. Autor: cedida.

El Taulí detecta 200 casos anuals de càncer de pròstata

El Parc Taulí diagnostica dos centenars de casos de càncer de pròstata nous cada any. Així ho ha fet saber l’hospital sabadellenc coincidint amb el dia mundial d’aquesta malaltia. En l’últim any, el Servei d’Urologia i el Servei de Laboratori han avançat significativament en la detecció precoç del càncer de pròstata amb la incorporació del test genètic ‘Select MDx’, que serveix per detectar pacients en risc de patir un càncer de pròstata d’alt grau.

Però, com funciona aquest test? Segons detalla el Taulí, es basa en l’estudi de biomarcadors presents a l’orina del pacient. Aquests marcadors, sumats a una sèrie de paràmetres clínics i analítics, proporcionen el risc del pacient de patir un càncer de pròstata d’alt grau. Un dels principals objectius de la prova és disminuir el nombre de biòpsies innecessàries.

“Després d’un any de la incorporació del test, s’ha evitat la realització d’una tercera part del nombre anual de biòpsies -l’any 2022 se’n van fer 400-, un procediment invasiu no exempt de complicacions com la infecció o el sagnat”, explica el doctor Jesús Muñoz, del Servei d’Urologia.

Per tractar el càncer de pròstata, al Parc Taulí es realitzen unes 60 prostatectomies radicals a l’any, segons dades del propi hospital. Es tracta d’intervencions quirúrgiques que consisteixen en extirpar completament la pròstata i part del teixit que l’envolta, com són les vesícules seminals i els ganglis limfàtics més propers.

Comitè de càncer de pròstata complex multidisciplinari. Cedida.

Els experts assenyalen que una detecció precoç és la millor eina per tractar aquest tipus de casos. Segons expliquen els professionals, s’ha detectat que cada vegada hi ha més càncer de pròstata hereditari i els avenços tecnològics permeten un diagnòstic més ràpid i, per tant, tractar la malaltia quan aquesta no està molt avançada.

“S’han incrementat els estudis per comprovar si hi ha una alteració genètica després de la detecció del càncer de pròstata per fer un cribratge a la família. Tot això és possible perquè s’ha perfeccionat el diagnòstic, no només clínic, sinó també molecular”, ha exposat el doctor Enrique Gallardo, del Servei d’Oncologia Mèdica.

Amb l’objectiu coordinar el tractament multidisciplinari que ja es realitza als pacients de càncer de pròstata amb professionals de diferents especialitats, el Parc Taulí constituirà oficialment el Comitè de càncer de pròstata complex multidisciplinari, format per personal dels serveis d’urologia, oncologia, radiodiagnòstic, anatomia patològica, laboratori, farmàcia, medicina nuclear, assajos clínics, entre d’altres.

Foto de portada: un pacient del Taulí, d’esquenes, en una imatge d’arxiu. Autor: cedida.

Comments are closed.