Foto portada: protesta aquest dimecres a l'exterior de l'edifici La Salut. Autor: Sonia Martin / cedida.

Els treballadors d’urgències de l’hospital, ‘cremats’

L’endèmica saturació del servei d’Urgències de l’hospital de Sabadell torna a l’actualitat. Diversos professionals s’han concentrat aquesta tarda a l’edifici La Salut pocs abans de la reunió del Consell de Govern de la Corporació Sanitària Parc Taulí. Protesten per les condicions laborals i de servei que tenen a urgències. A més hi ha malestar per la reordenació de la inversió per reordenar les urgències.

La saturació de les urgències ve de lluny i està més que analitzada. Per pal·liar-la, que no solucionar-la, l’Ajuntament (fora de les seves competències) va aportar 4 milions d’euros del superàvit municipal del 2015. Objectiu: crear 72 nous llits sobre el servei d’urgències en un nou edifici, que es va anomenar Frontal Gran Via. Un dels problemes detectats és que faltaven llits temporals per passar d’un box d’urgències a una planta d’hospital i que els pacients s’acumulaven als box mentre s’alliberaven llits.

Quan les obres anaven avançant, va arribar la pandèmia i l’anomenat Frontal Gran Via es va reconvertir en una UCI provisional per a malalts de Covid. A més, la pandèmia va fer aflorar altres mancances històriques del Parc Taulí: la manca de quiròfans i la poca capacitat de la Unitat de Cures Intensives.

A finals de l’any passat, la Generalitat va anunciar una inversió històrica a l’hospital de Sabadell: 40 milions d’euros, en dues fases de 20 milions per posar la instal·lació al dia. El Frontal Gran Via es reconvertirà, a mig termini, en un nou bloc de quiròfans i una UCI ampliada. I es farà un nou edifici, el Frontal Ripoll, per tenir 105 llits polivalents. Bona part d’ells per urgències. Les obres han començat. La planta baixa del nou edifici quedarà buida i, a la llarga podria ser la nova seu del servei d’Urgències. Però de moment quedava fora de la reforma.

En el mentrestant, però (i fa cinc anys de la donació dels quatre milions d’euros) els problemes segueixen. I el personal d’urgències pateix esgotament professional. Alguns treballadors, a través del crit Urgències en lluita, han mostrat el seu malestar els darrers dies penjant cartells a l’hospital. Aquest dimecres s’han concentrat abans de la reunió del Consell de Govern de la Corporació Sanitària Parc Taulí, que no és pròpiament la direcció sinó l’ens que fa seguiment a llarg termini del Parc Taulí.

Els professionals segueixen reclamanant més personal i millor espais per atendre correctament els pacients. A més, venen d’afrontar tota la pandèmia des de fa 20 mesos, i ara afronten un cert repunt pandèmic (hi ha una vintena de pacients hospitalitzats per Covid-19) però també el retorn de la grip i altres dolències, amb més de 400 atencions a urgències en alguns moments dels darrers dies. Fonts coneixedores de la situació han palesat a aquest digital que el malestar és tan elevat (contractes precaris, temporals, excés de feina, manca de conciliació…) que hi ha una certa fuita de treballadors cap a altres hospitals. De cara als pacients, no és del tot estrany que els passadissos estiguin habitualment plens, sense gaire intimitat. A més hi ha un cert desassossec vist que les inversions promeses per millorar el servei d’urgències mai acaben de fer-se realitat i que es fien al llarg termini.

UGT: és “insostenible el col·lapse permanent”

El sindicat UGT ha denunciat en un comunicat que la situació és “insostenible” i que fa “massa temps” que el servei d’Urgències del Parc Tauí té una situació de “col·lapse permanent” mentre que la situació de “precarietat” de les urgències és “inacceptable”, recordant que ho han denunciat davant Inspecció de Treball.

Sada (Salut) demana un “pla d’acció urgent”

D’altra banda, i vistes les queixes, la regidora de Salut de l’Ajuntament, Sònia Sada, ha mostrat la seva preocupació en una carta enviada a la gerent de la Regió Sanitària Metropolitana Nord, Anna Aran, per la situació de burnout [síndrome d’esgotament professional] que pateix la plantilla d’urgències. Sada demana un “pla d’acció urgent” per resoldre les “múltiples” carències. Entre altres mesures, demana que es revisi la dotació de personal a urgències, els torns i les baixes per conciliació familiar o els espais i recorreguts per millorar el confort dels pacients. També se’ls exhorta a tenir més en compte l’opinió dels professionals d’urgències ja que “entenem que no han trobat la manera de canalitzar el seu malestar”.

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevants directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

Foto portada: protesta aquest dimecres a l’exterior de l’edifici La Salut. Autor: Sonia Martin / cedida.

Comments are closed.