La piscina de Ca n'Oriac, l'1 d'agost de 2023. Autor: David Jiménez.

Sequera: l’Ajuntament demana obrir les piscines i descarta, per ara, baixar la pressió de l’aigua

Davant l’entrada en vigor de la primera fase d’emergència per sequera, l’Ajuntament demana al govern català que permeti obrir les piscines municipals a l’estiu i continuar els treballs de manteniment i cloració de l’aigua. També autoritzar el manteniment del llac del parc de Catalunya. El govern municipal considera que són refugis climàtics públics que s’han de preservar de cara a l’estiu. De moment, l’executiu municipal descarta baixar la pressió de l’aigua. Per ara: no ho farà fins que el consum estigui per sobre del permès per la Generalitat.

Amb la fase d’emergència 1 per la sequera, el consum mig autoritzat és de 200 litres per habitant i dia. Sabadell hi està per sota. Ara per ara, hi està un 22 per cent per sota, ja que és de 156 litres per persona i dia, segons les dades facilitades pel tinent d’alcaldessa Eloi Cortés.

Amb aquestes dades, l’Ajuntament demanarà a la Generalitat alguns canvis en el decret d’emergència, que encara ha de convalidar el Parlament. El primer bloc té a veure amb les piscines municipals. L’executiu municipal demana que puguin obrir a l’estiu. Sabadell en té cinc (La Bassa, Olímpia, Can Marcet, Parc del Nord i Campoamor). Així mateix, sol·liciten que es puguin fer els treballs de manteniment i cloració de l’aigua des d’ara fins la seva obertura.

El tinent d'alcaldessa Eloi Cortés, aquest divendres. Autor: J.d.A.
El tinent d’alcaldessa Eloi Cortés, aquest divendres. Autor: J.d.A.

Tal com està ara el decret de sequera, les piscines municipals no poden obrir a l’estiu. Tampoc les piscines privades. Sí les piscines d’entitats o clubs on s’hi practiqui esport federat, com la del Club Natació Sabadell a Can Llong, sempre i quan es compensi la seva despesa hídrica amb mesures addicionals.

El Parc de Can Gambús, al maig de 2023. Autor: J.d.A.
El Parc de Can Gambús, al maig de 2023. Autor: J.d.A.

El segon bloc té a veure amb el reg dels parcs públics i la gespa de les piscines amb aigua regenerada o freàtica. El govern municipal vol anar una mica més enllà del reg per “supervivència”, l’únic permès fins ara, i aprofitar l’aigua regenerada per mantenir les zones verdes i preservar els “oasis verds” de cara a l’estiu. “Si no, tindrem piscines amb sorra, s’embrutarà més l’aigua i comportarà problemes a la llarga”, afegeix Cortés.

El tercer bloc té a veure amb un lloc singular: el llac del parc de Catalunya. El govern de Marta Farrés demana que es pugui mantenir l’aigua. Primer perquè serà un refugi climàtic a l’estiu. Segon perquè és un suport vital a la vida aquàtica. Sempre, però, amb aigües freàtiques.

El llac del Parc de Catalunya, en una imatge d'arxiu. Autora: Lucía Marín.
El llac del Parc de Catalunya, en una imatge d’arxiu. Autora: Lucía Marín.

El darrer canvi és menor, però va lligat a l’activitat econòmica i l’ocupació d’un sector. Es vol permetre als establiments de neteja de vehicles que puguin seguir la seva activitat amb aigua regenerada. Aquí es vol aprofitar la xarxa d’aigua regenerada sabadellenca produïda a la depuradora de Sant Pau de Riu-sec, de les més avançades a Catalunya, i que serveix des de fa una dècada per netejar els carrers.

No es plantegen baixar la pressió de l’aigua

Ara per ara, el govern municipal descarta rebaixar la pressió de la xarxa d’aigües, com han fet alguns consistoris. Segons Cortés, aquest escenari està estudiat. Però només entrarà en vigor si el consum mig és superior al permès per la Generalitat (ara per ara és un 22 per cent inferior). La segona fase de l’emergència limitarà el consum mig a 180 litres per habitant i dia. I la tercera, a 160 litres per habitant i dia.

Les dutxes als gimnasos?

Tal i com està el decret, si s’hi fa esport federat els equipaments municipals podran seguir tenint les dutxes obertes sempre i quan compensin la despesa amb altres accions. En aquest sentit, l’Ajuntament sí reduirà el cabal d’entrada d’aigua dels equipaments municipals (com els pavellons esportius, els camps de futbol o el complex Olímpia). Els gimnasos privats hauran d’aplicar mesures pel seu compte si volen evitar haver de tancar les dutxes, ja sigui reduint el nombre de dutxes obertes, instal·lant reductors de consum o fent altres mesures.

Més informació:

Foto portada: la piscina de Ca n’Oriac, l’1 d’agost de 2023. Autor: David Jiménez.