“Tinc amics allà que encara no han aparegut”: històries de l’allau de solidaritat amb València

La solidaritat s’obre pas entre la tragèdia. Les imatges esfereïdores que arriben des del País Valencià han desencadenat una onada de solidaritat a Sabadell, on s’han organitzat desenes d’iniciatives per ajudar els veïns afectats. Durant el cap de setmana, centenars de persones anònimes posen el seu granet de sorra per portar aliments i productes bàsics a les zones inundades. Cadascú fa el que pot: uns realitzen una petita compra, altres donen diners. Hem parlat amb alguns d’ells aquest dissabte.

El rellotge marca les sis de la tarda i la seu del casal popular de La Creu Alta, El Tallaret, es troba plena de gom a gom. A l’interior, un bon grapat de voluntaris organitza els articles que van rebent. La gent ha anat portant des de primera hora de la tarda garrafes d’aigua, llaunes i conserves. També guants, mascaretes o escombres. A l’entrada del local, una cadena humana descarrega un camió ple de productes d’un supermercat. La gent no es coneix entre sí, però es mou coordinadament.

Bienvenido Castillo, amb el seu camió. Autor: Jordi M.

Un dels homes que forma la cadena és en Bienvenido Castillo, transportista que ha cedit el seu vehicle per fer arribar les donacions als damnificats. “Porto dies veient per la televisió històries desoladores que ens podrien haver passat a qualsevol de nosaltres”, explica emocionat. En les darreres hores, mentre va amunt i avall amb el camió, el seu telèfon no ha parat de sonar: “Tinc infinitat de trucades perdudes d’associacions de tot arreu perquè la gent ha donat molts aliments, hi ha molta mà d’obra, però hi falta el transport”, assegura.

Amb 63 anys i la jubilació a tocar, diu que la tragèdia de València li ha fet reviure un episodi trist de la seva joventut. “Aquesta és la segona vegada que participo en una inundació… Quan tenia 20 anys estava fent el servei militar a Pamplona i vaig haver d’anar amb un camió de l’exèrcit a les inundacions de Bilbao de l’any 1983, on també va morir força gent. Allà vam ser-hi un parell de dies retirant el fang i ajudant la gent”, recorda.

Interior de El Tallaret, ple de productes. Autor: Jordi M.

Uns metres més enllà està col·laborant amb els voluntaris en Benjamín Yuste. Ens sorprèn explicant-nos que és veí de Paiporta, un dels pobles més colpejats per la DANA, però que el temporal li ha agafat passant uns dies a Catalunya, a gairebé 400 quilòmetres de casa. Afortunadament, la seva família es troba bé i ha decidit sumar-se a les iniciatives populars fins que pugui tornar amb ells en uns dies.

“Veig els carrers i no els reconec, és com si no fos el meu poble, està irreconeixible. Tinc amics que encara no han aparegut i tenim la incertesa de saber si estan bé o no, perquè estan sense llum, sense aigua i en molts llocs sense cobertura”, lamenta. “Ja ho vam passar malament amb les pantanades de Tous, però això ho supera. Molta gent ho ha perdut tot”, afegeix.

Malgrat la desgràcia, Yuste es mostra emocionat per l’allau de solidaritat que s’ha produït a Sabadell i motes altres ciutats d’Espanya. També fa una crida a no col·lapsar les vies d’accés a les zones afectades, per on han d’entrar els serveis d’emergències i el menjar. “He anat a comprar, no hi coneixia ningú, i al final érem gairebé 30 persones amb el camió. Vull donar les gràcies a tothom, però no puc fer-ho”, confessa.

Voluntaris descarregant un camió, aquesta tarda. Autor: Jordi M.

En la mateixa línia, un altre dels punts que s’ha mogut més ràpidament ha estat La Botiga, situada a la cantonada de la carretera de Barcelona amb el carrer Viladomat. “Ens va arribar per un grup de What’s App que aquest establiment feia una recol·lecta i hem decidit fer-hi un cop de mà”, explica la Marta González, una de les voluntàries. Durant tot el dia, veïns i veïnes de la ciutat hi han portat bosses plenes d’aliments, roba i utensilis que es traslladaran a València en les properes hores. “No ens esperàvem tanta gent, tothom s’està bolcant amb la causa”, comenta.

Articles d’higiene i eines, el més demandat

Per a aquells que encara no saben com contribuir-hi, cal destacar que hi ha diverses entitats amb iniciatives arreu de la ciutat. La Hermandad de la Virgen del Rocío, a Campoamor, o el casal Can Capablanca, a Gràcia, han estat també de les més matineres. Però n’hi haurà moltes més a partir de dilluns (n’hem fet un recull amb horaris i ubicacions en aquest enllaç).

En aquest context, les administracions aconsellen que l’ajuda arribi per via econòmica per facilitar la logística. Pel que fa als productes, des de la ‘zona 0’ van informant de les necessitats, tal i com explica Oriol Rifer, membre del Tallaret: “Sobretot el que se’ns demana ara són eines i estris per a la neteja. També productes per a la higiene personal, perquè hem de pensar que la situació allà és molt insalubre i calen mascaretes, guants, gel i totes aquestes coses que feiem servir per protegir-nos durant la pandèmia”.

Més info:

Foto de portada: productes a l’entrada de La Botiga, a la carretera de Barcelona. Autor: Jordi M.

Els comentaris estan tancats