Foto portada: la xemeneia de l'Artextil, quan el complex fabril encara no s'havia desmembrat. Autor: David B.

Top 10 de xemeneies de Sabadell

L’Ajuntament, a través de la iniciativa pública Visit Sabadell, ha presentat aquesta setmana la Ruta de les xemeneies, que conté nou vestigis del patrimoni industrial del Centre. La ruta es pot fer a peu en poc més d’una hora. Les xemeneies estan senyalitzades i també s’hi pot trobar informació a través d’una nova aplicació mòbil. L’app es diu Herexnow (disponible a Play Google i a l’App Store d’Apple) aposta per “gamificar”, és a dir, jugar. 

Però més enllà d’aquestes no arriba a una desena de xemeneies, quantes en queden a la ciutat? Quines són les més antigues? I quines són les més altes? On estan situades? Ara ho sabreu.

45 catalogades

Segons l’Ajuntament, hi ha catalogades fins a 45 xemeneies. Una quarantena estan protegides d’alguna forma. En els darrers anys, per exemple, s’han fet tasques de consolidació a les de l’Artextil, Vapor Buxeda Vell o a la fàbrica Llagostera-Sempere, on la cadena Esclat va obrir un supermercat. Faran el mateix al vapor de Cal Borni Duch properament, a l’Eixample.

Aquestes són, segons la informació municipal, la història de les 10 xemeneies més altes de la ciutat.

1. Cal Grau: 51,47 metres

La xemeneia de l’antiga fàbrica Grau és la més alta de Sabadell. S’enfila 52 metres i 47 centímetres a la riba esquerra del Ripoll, poc després del pont de Torre-romeu en direcció a Barberà. L’enginyer va ser Arnau Izard, un dels grans noms de la indústria sabadellenca a nivell d’enginyeria. La xemeneia, segons fonts municipals, es conserva sencera i té una base i un coronament ben ornamentats.

La fàbrica Grau, que va ser de les més importants, es dedicava als tints, aprestos i acabats. La riuada de novembre de 1962 la va afectar greument, fet que va motivar ser l’epicentre de la segona visita de Franco a Sabadell, per fer seguiment de la reconstrucció. Abans de ser Cal Grau, va ser coneguda abans com el vapor de Cal Sec. Actualment, però, està tancada, desmantellada i en desús. L’envolten altres fàbriques en estat deplorable, només animades pel tràfec de corredors i ciclistes.

La xemeneia de Cal Grau, al juliol de 2022. Autora: Lucía Marín.
La xemeneia de Cal Grau, al riu, la més alta de Sabadell, al juliol de 2022. Autora: Lucía Marín.

2. Artextil: 48 metres i 17 metres

La coneguda com a Catedral del tèxtil del Vallès, ara propietat de l’Ajuntament, té la segona xemeneia industrial més alta de Sabadell. S’enfila 48,17 metres al barri de Covadonga. També va ser dissenyada per Arnau Izard. L’arquitecte del complex, que va del racionalisme a l’art nouveau, va ser Santiago Casulleras, autor del barri de les Cases del Garcia (Nostra Llar) o les cases Tamburini o Guasch del carrer Indústria.

Artextil
L’Artextil, al mig de la Gran Via. Autor: M.Tornel.

3. Cal Bros: 45 metres

L’empresa Tintes de Pere Bros Pinosa tenia la tercera xemeneia més alta, de 45 metres, al carrer de Bosch i Cardellach, 75, al Centre. Es va construir l’any 1954, també per Arnau Izard i Llonch. La casualitat fa que en aquestes moments s’estigui enderrocant la fàbrica. S’hi faran pisos però la xemeneia es conservarà.

4. Ca l’Estruch: 43,5 metres

Les restes de la gran fàbrica de Ca l’Estruch, a La Creu Alta, contenen la xemeneia de 43,5 metres dissenyada per Miquel Sampere i Oriach. Data de finals de la dècada dels 10 del segle XX. Actualment la xemeneia està a la plaça de Lluis Casassas.

La xemeneia de l'Estruch, a la plaça de Lluis Casassas. Autora: Lucía Marín.
La xemeneia de l’Estruch, a la plaça de Lluis Casassas. Autora: Lucía Marín.

5 Vapor Buxella Vell / La Mercantil Sabadellense: 38,7 metres.

Ja per sota dels 40 metres d’alçada i tancant el Top 5 de les xemeneies, hi ha la xemeneia del Vapor Buxeda Vell, també conegut com La Mercantil Sabadellense. És de l’any 1906, obra de Francesc Izard i Bas, pare d’Arnau Izard Llonch. El Vapor Buxeda Vell és, com la Torre de l’Aigua i el molí Mornau, un dels 150 elements imprescindibles del Patrimoni Industrial de Catalunya. És propietat municipal i l’Ajuntament hi va fer el Museu de la Indústria Tèxtil Llanera, que depèn del Museu d’Història, i obre ocasionalment. Està situat a la cantonada entre els carrers de Sant Pau i Alemanya, al que va ser el primer eixample de Sabadell, ara dins el Centre. La xemeneia es va rehabilitar l’any 2018, amb una inversió d’uns 100.000 euros.

6. Vapor de l’Escapçat: 38,02 metres.

El vapor de l’Escapçat, dins de l’actual escola Amadeu Vives, al barri de l’Eixample, data de l’any 1897, i és obra de l’enginyer Manuel Folguera i Duran. La xemeneia té 38 metres i dos centímetres d’alt.

La xemeneia del Vapor Escapçat, amb La Mola i la Torre Milenium de fons. Autor: David B.
La xemeneia del Vapor Escapçat, amb La Mola i la Torre Milenium de fons. Autor: David B.

7. Francesc Sampere i Germans: 36,7 metres

La setena xemeneia més alta de Sabadell torna a estar al Centre. En concret, a la cèntrica plaça de Frederic Mompou que acull les instal·lacions (tancades) del Gimnàs Municipal de Sabadell. La xemeneia és de 1918 i és obra de Francesc Izard i Bas. Formava part de Francesc Sempere i Germans. La làmina d’aigua que la va acompanyar durant anys no funciona des de fa un lustre.

La xemeneia de Sampere i Germans, a la plaça de Frederic Mompou. Autora: Lucía Marín.
La xemeneia de Sampere i Germans, a la plaça de Frederic Mompou. Autora: Lucía Marín.

8. Vapor de Can Quadres: 35,08 metres

A peu del Ripoll, a la seva riba dreta, tot just al costat de les pistes d’atletisme, resisteix el complex industrial de Can Quadres i la xemeneia del seu antic vapor. La xemeneia data de l’any 1883, és la més antiga d’aquest Top 10 i va ser dissenyada per Narcís Nunell i Sala.

La xemeneia del Vapor de Can Quadres. A l’esquerra es veu la xemeneia de la fàbrica Grau. Foto: Viquipèdia.

9. Tints i Aprestos Casanovas: 34,87 metres

També al riu Ripoll però al nord del terme municipal, sota la fàbrica La Llanera, hi ha la xemeneia de Tints i Aprestos Casanovas, que s’enfila gairebé 35 metres. És de l’any 1947 i la va dissenyar l’enginyer Camilo Dòria Puig-Oriol.

10. La Llanera Espanyola: 33,92 metres

Finalitzat aquest Top 10 de xemeneis industrials, hi ha la de La Llanera Espanyola, que no arriba per vuit centrímetres als 34 metres. Es va construir l’any 1917 i l’enginyer va ser Juan Flórez. L’arquitecte va ser Émile Mouris. Està al marge dret del riu Ripoll, al costat de la carretera de Prats de Lluçanès (més coneguda com a carretera de Castellar).

Foto portada: la xemeneia del Vapor de l’Escapçat, amb La Mola i la Torre Milenium de fons. Autor: David B.

Comments are closed.