Banyistes a la gespa de la Bassa. Autora: Lucía Marín.

Fer ‘topless’ a les piscines municipals està permès des de fa dècada i mitja

En els darrers dies ha tingut certa notorietat la circular de la Generalitat fent saber als ajuntaments, recordant en alguns casos, que el topless no es pot prohibir a les piscines municipals. A Sabadell és una pràctica prevista i permesa des de fa dècada i mitja tot i que a la pràctica ha anat a menys.

Malgrat que entitats com Mugrons Lliures han demanat de forma recurrent que no es prohibeixi el topless a les piscines municipals i que molts ajuntaments ho han prohibit, el cert és que a Sabadell és una pràctica autoritzada des de l’any 2008.

Sabadell té cinc piscines municipals de gestió directa (Ca n’Oriac, Olímpia, Can Marcet i Campoamor, més La Bassa) i una coberta que gestiona una empresa a les Piscines Municipals Joan Serra. La normativa municipal aplicable és de l’any 2008 a través del Reglament d’ús de les piscines municipals. Des d’aquell any no hi ha res que impedeixi estar sense bikini a les piscines municipals de la ciutat. El reglament instaura que “és obligatori l’ús del vestit de bany”, sense concretar més. Per tant, fa 15 anys que el topless està permès per tant a les piscines. No obstant, a diferència del que passa a les platges, poques dones el practiquen. De fet en els darrers anys el topless ha anat a menys especialment entre la gent jove.

Les limitacions al topless van fer sorgir una plataforma ciutadana, anomenada Mugrons Lliures, que recull els casos de discriminació i va elevar fa uns anys les queixes al Síndic de Greuges de Catalunya, qui va acabar instant els consistoris a revisar les normes. Mugrons Lliures qualifica com “hipersexualització del cos femení” la prohibició del topless i una mostra de discriminació per qüestió de gènere. I és que com canta Rigoberta Bandini “No sé por qué dan tanto miedo nuestras tetas, Sin ellas no habría humanidad ni habría belleza”.

Vestit de bany integral, permès

La realitat, però, és que l’accés a les piscines en topless seguia sense regulació específica i única per a tota Catalunya. D’aquí la circular que ha enviat la Generalitat de Catalunya en els darrers dies. La carta ha assenyalat que el que cal respectar és la condició imprescindible que el vestit de bany sigui adequat per a l’activitat aquàtica, d’una banda; que garanteixi la higiene personal i la salut pública; i que en tot cas cobreixi els genitals de la persona. En aquest sentit, ha de quedar prohibit l’ús de roba de carrer per al bany i ha de permetre’s per exemple, l’ús de vestit de bany integral. “Aquesta peça de roba està fabricada amb polièster, el mateix material que es fa servir per a qualsevol banyador”, ha apuntat la carta.

Més informació:

Foto portada: banyistes a la gespa de la Bassa. Autora: Lucía Marín.

Comments are closed.