Membres de l’Associació Cultural Can Feu, després que la Torre hagi estat catalogada com a BCIN. Autor: Jordi M.

La Torre d’En Feu, catalogada com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN)

L’any 2024 comença amb bones notícies per a La Torre d’En Feu. El castell ha estat declarat Bé Cultural d’Interés Nacional (BCIN) per la Generalitat de Catalunya. Així ho ha confirmat aquest dijous l’Associació Cultural de Can Feu, entitat que continua lluitant per conservar i divulgar el patrimoni cultural del barri. L’anunci coincideix amb el centenari de la mort de Josep Nicolau d’Olzina, històric propietari de l’immoble.

Segons ha explicat Anaïs Brusau, nova presidenta de l’Associació Cultural, aquest reconeixement ha estat possible gràcies a les reclamacions adreçades per l’entitat a la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat. Amb la incorporació de la Torre d’En Feu a la llista, Sabadell passa a tenir sis monuments amb la màxima distinció que atorga l’administració autonòmica -ja tenien aquesta consideració la Torre Berardo, el Molí de Mornau, la Casa Duran, el castell de Ribatallada i el casal Antoni Casanovas-.

La Torre d’En Feu, aquest dijous. Autor: Jordi M.

Què comporta la nova categoria per al futur immediat del castell? Bàsicament, més oportunitats. “Són deures per a l’Ajuntament de Sabadell, perquè és l’actual propietari i té el deure de conservació del patrimoni”, apunta Brusau. “Alhora ens obre moltes portes de cara a optar a més subvencions, tant a nivell de Generalitat com a nivell estatal”, afegeix la presidenta.

Per la seva banda, el govern municipal valora positivament la notícia. “Entenem que suposa un major reconeixement i també una major protecció”, apunta el tinent d’alcaldessa Eloi Cortés. En aquest sentit, el consistori espera que la nova consideració no es quedi en un acte simbòlic i comporti una implicació per part de la Generalitat de Catalunya en el manteniment i reparació de l’edifici.

La prioritat, consolidar l’edifici

A data de gener de 2024, no hi ha cap projecte ferm per donar-li ús al castell. El darrer que es va donar a conèixer va ser la proposta de Farrés de fer-hi un centre de formació de jardineria ecològica, però va quedar descartat finalment al no obtenir les ajudes europees necessàries (més info: ‘El castell de Can Feu, un pol de formació en agricultura ecològica?‘). Ara, la prioritat és consolidar l’edifici i evitar que caigui, sobretot tenint en compte la degradació que ha patit l’estructura en els darrers anys.

Segons ha avançat Aleix González, vocal de l’associació, la previsió és que l’Ajuntament liciti les primeres obres de rehabilitació aquest mateix mes de gener. La primera fase contempla la realització de treballs a la capella i al molí de la zona nord del castell, així com la restauració del terrat de la torre mestra, entre d’altres aspectes.

“Preveiem reunir-nos amb l’Ajuntament de Sabadell perquè la llei de patrimoni cultural permet que es pugui declarar com a bé d’interès no només l’immoble sinó també l’entorn. La nostra idea és, més endavant, poder incorporar els jardins i la zona verda”, ha explicat Brusau.

L’entitat ha explorat diferents vies en els darrers mesos per contribuir a la conservació del patrimoni. En aquest sentit, González ha explicat que el Departament de Cultura de la Generalitat ha concedit una subvenció d’uns 177.000 al consistori per a la restauració del castell.

Inici d’any amb molta activitat

D’altra banda, l’activitat cultural de l’associació no s’atura. Al llarg del 2024 formaran part de la programació per homenatjar August Font, arquitecte de l’edifici que va morir fa cent anys. A més, pròximament publicaran el seu tercer llibre i continuen les visites guiades els primers diumenges de cada mes per l’exterior de l’edifici.

Foto de portada: membres de l’Associació Cultural de Can Feu, aquest dijous. Autor: Jordi M.

Comments are closed.